ZADNJA OVIRA

Katanec vidi veliko možnosti za pot na EP

Objavljeno 19. oktober 2015 14.53 | Posodobljeno 19. oktober 2015 14.54 | Piše: R. T.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo za uvrstitev na euro 2016 pomerila z Ukrajino. Prva tekma bo 14. novembra v gosteh, povratna pa tri dni pozneje v Ljubljani ali Mariboru.

Ambasador eura 2016 Dominique Rocheteau, desno, sicer nekdanji francoski reprezentant, in generalni sekretar Uefe Gianni Infantino sta zakuhala dvoboj Slovenije in Ukrajine. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Krasni spomini iz novembra leta 1999 naj vas ne zavedejo, zdaj je treba v nov boj z Ukrajino. Ko je pred 16 leti slovenska nogometna reprezentanca dobila dvoboj dodatnih kvalifikacij za nastop na euru 2000, je v domovini zavladala evforija epskih razsežnosti. Za nogometni rendez-vous v Franciji prihodnje leto, kjer bo na EP prvič sodelovalo 24 reprezentanc, se bodo morali izbranci selektorja Srečka Katanca, ki je bil tudi vodja omenjene zlate generacije, spet udariti z žilavimi Ukrajinci. Preostali pari dodatnih kvalifikacij so Švedska – Danska, BiH – Irska in Norveška – Madžarska.

»Morda se komu zdi žreb ugoden, ampak sam ne dam veliko na to. Usoda oziroma žreb nam je namenil Ukrajino, mislim, da so možnosti v odstotkih 50:50. Vsak dvoboj pa se začne z izidom 0:0. Danes se lahko zdi opcija dobra, čez en mesec pa je lahko popolnoma drugačna. Takoj se moramo začeti pripravljati na Ukrajino, najprej jaz skupaj s strokovnim vodstvom. Pregledati moramo vse tekme Ukrajine v teh kvalifikacijah,« je Katanec že zavihal rokave.

Bobni za euro

Po žrebu parov v dodatnih kvalifikacijah je nekaj jasnega tudi za žreb skupin za euro 2016, ki bo 12. decembra v Parizu. Tudi dodatne kvalifikacije bodo še imele vpliv na razporeditev reprezentanc v bobnih za omenjeni žreb. Jasno je že, da bodo v prvem bobnu Francija, Španija, Nemčija, Anglija, Portugalska in Belgija. Boben 2: Italija, Rusija, Švica, Avstrija, Hrvaška; boben 4: Islandija, Wales, Albanija, Severna Irska; odprto glede bobna 3: Češka (v boben 2 gre, če se na EP ne uvrstita BiH in Ukrajina), Poljska, Romunija, Slovaška, Turčija (zadnja v boben 3 ali 4). Udeleženke dodatnih kvalifikacij: BiH (gre v boben 2, če premaga Irsko v dodatnih kvalifikacijah), Ukrajina (gre v boben 2, če premaga Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah in če se BiH ne uvrsti na EP), Švedska, Madžarska, Danska, Irska, Norveška, Slovenija (vse v boben 3 ali 4).

O sladkih spominih po velikem slavju ob koncu prejšnjega tisočletja, ko so njegovi fantje Ukrajino za Bežigradom premagali z 2:1, nato pa v Kijevu remizirali 1:1, je selektor dejal: »Ne bi o tem, tega je že kar nekaj let. Nogomet se spreminja, tako da ne dam kaj prida na to. Bistveno je, da bodo fantje prišli na zbor dobro pripravljeni, tako da bomo nared za Ukrajince. Več ali manj vemo, kakšni so. Prvi cilj je, da se dobro pripravimo, kajti dodatne kvalifikacije niso običajne tekme. Obe bomo odigrali v treh dneh, pritiski so malce drugačni kot sicer, tudi nogomet bo nekoliko drugačen. Videli bomo, v kakšnem stanju bomo mi in v kakšnem Ukrajinci. Kdor bo boljši, naj zmaga, jaz pa mislim, da imamo veliko možnosti, da gremo na evropsko prvenstvo.« Slovenija ima zelo dober izkupiček iz tekem z Ukrajino – dve zmagi in dva neodločena izida, boljša je bila tudi v kvalifikacijah za EP 1996. »To je bil dober žreb za nas. Pomembno bo, da si na prvi tekmi priigramo določeno prednost. Pomembno pa je tudi to, da ne podcenimo Slovenije, kar je bil bržčas primer v preteklosti. Naši igralci se morajo dvoboja lotiti s popolno odgovornostjo,« meni pomočnik ukrajinskega selektorja Oleksandr Zavarov. Verjetno ga z optimizmom navdaja tudi pogled na lestvico Mednarodne nogometne zveze (Fifa), Ukrajina je namreč 24., Slovenija pa 46. Naši najboljši nogometaši bodo najprej gostovali v Ukrajini 14. novembra, ko bo tekma ob 18. uri po srednjeevropskem času, povratna pa bo ob 20.45 tri dni pozneje. Nogometni zvezi obeh držav bosta prizorišči obračunov določili v prihodnjih dneh.

 

Deli s prijatelji