OPTIMISTI

Katanec ve, kaj ima pred boji za SP 2018

Objavljeno 07. junij 2016 09.50 | Posodobljeno 07. junij 2016 09.51 | Piše: Rok Tamše

Po porazu proti Turčiji slovenski nogometaši optimisti pred kvalifikacijami za SP.

Kevin Kampl postaja vodja prenovljene slovenske reprezentance. Foto Tomi Lombar

Dvotedensko druženje slovenskih nogometnih reprezentantov je končano, selektor Srečko Katanec je na treningih in dveh prijateljskih tekmah s Švedsko v Malmöju (0:0) in Turčijo v Ljubljani (0:1) dobil obilico koristnih informacij, ki jih bo poskušal čim bolje izkoristiti v kvalifikacijah za SP 2018, ki se bodo začele septembra. V Stožicah se je zbralo dobrih 7000 obiskovalcev, vsaj nekaj pravega navijaškega ozračja pa je prispevalo nekaj sto Turkov, ki so glasno pozdravili zgodnji zadetek Buraka Yilmaza že v peti minuti. Šele po desetih, petnajstih minutah je Slovenija vzpostavila svojo igro in prevladovala na igrišču do odmora. Edino lepo priložnost za zadetek v tem obdobju je imel Robert Berić, a po strelu z glavo ni premagal turškega vratarja Volkana Babacana. V drugem polčasu sta imela v razmiku slabe minute (67. in 68. minuta) zelo lepi priložosti za gol Milivoje Novaković in Josip Iličić, toda Babacana nista ulovila na krivi nogi. Takoj zatem bi lahko Turki povišali vodstvo, ko je Volkan Šen preigral Aljaža Struno in potem še vratarja Vida Belca, ki pa je potem po Šenovem poskusu s slabšo levo nogo s konicami prstov le odbil žogo v vratnico in naprej v kot. Številne menjave v drugem polčasu so bile vzrok padcu ritma tekme, obetavnih akcij in vznemirjenja je zmanjkalo.

»Po hitro prejetem golu smo prvi polčas odigrali na kar dobri ravni, škoda, da nismo dosegli gola iz priložnosti, ki smo jih imeli. V drugem polčasu smo bili tako-tako, spet smo imeli priložnosti... Žal ne dosegamo golov iz lepih priložnosti. Še nekaj situacij je bilo takih, ko bi lahko odigrali drugače. Zagotovo pa fizično nismo bili na taki ravni kot proti Švedom, saj so fantje že utrujeni. Je pozitivno, čeprav smo izgubili. Želim pa si le, da pridejo fantje na naslednje priprave zdravi, da oddelajo svoje,« je dejal selektor Srečko Katanec in dodal: »Če pogledam na vseh 14 dni dela, sem zadovoljen. Vem, kakšen kader imam in kaj moram storiti v kvalifikacijah za SP. Dobil sem veliko koristnih informacij. Vemo, da je tokrat manjkalo precej fantov zaradi poškodb in bolezni. Ob novem zboru boste videli, na koga računam.«

Poskus menjave Katanca

Katanec pa ni odgovarjal zgolj na vprašanja o igri svojega moštva, ampak tudi o svojem statusu. Ker se je italijanski športni časnik Gazetta dello Sport v minulih dneh razpisal o tem, da na njegovo mesto prihaja slovenski zamejec Edy Reja, ki je končal sodelovanje z italijanskim prvoligašem Atalanto, smo se dotaknili tudi te teme. »Ja, jaz sem ga poklical in povabil, naj prevzame moje mesto, če želi...« je bil Katanec najprej piker, potem pa je še pojasnil: »Na tem ni nič, sam pa nimam težav s tem. Nisem kruhoborec. Če pri zvezi želijo pripeljati nekoga drugega, z mano ne bodo imeli nobenega problema.« Oglasil se je tudi predstavnik NZS za stike z javnostjo Matjaž Krajnik: »Predsednik NZS Aleksander Čeferin je slišal za to novico iz medijev, bil je enako presenečen, in na tem ni nič.« Bo pa v prihodnje zanimivo videti, kako se bo razpletla še vse bolj verjetna kandidatura Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Volitve za prvega moža Uefe bodo 14. septembra, Katanec pa je že dejal, da bi v primeru njegovega odhoda iz NZS odšel tudi sam. Kaj več bo jasnega že jutri, ko bo Čeferin navzoč na regionalni konferenci nogometnih zvez v Moskvi, kjer bo znova preveril podporo svoji kandidaturi, nakar naj bi še uradno potrdil svojo udeležbo na volitvah.

Kampl: Upamo si igrati

Neutrudni vezist slovenske vrste Kevin Kampl je odigral obe preizkušnji skoraj v celoti. Vezist bundesligaša Bayerja iz Leverkusna, s katerim si je na 3. mestu prvoligaške nemške lestvice priigral mesto v ligi prvakov, vse bolj prevzema vlogo ključnega moža Katančeve vrste. »Res škoda, da nismo izkoristili svojih priložnosti za zadetek. V kvalifikacijah se nam kaj podobnega ne sme zgoditi. Morali bomo zmagovati tudi na tekmah, ko bomo v vodstvu, ne pa da to spustimo iz rok, kot se nam je zgodilo proti Švici in Angliji. Vseeno mislim, da smo dva tedna dobro delali, vidi se, da je tudi v slovenski ligi precej kakovostnih igralcev. Na nas starejših je, da jih čim lepše sprejmemo v reprezentanci. Tudi sam sem to doživel in vem, kako pomembno je to za vsakega igralca. Všeč mi je, ker si upamo igrati, žogo lahko dobro držimo v svoji posesti in napadamo,« je dejal 25-letni Kampl, ki se je po izboru uglednega nogometnega časopisa Kicker znašel celo v idealni enajsterici bundeslige. »V tej sezoni so se dogajali vzponi in padci, pa še poškodovan sem bil (zlom mečnice, op. p.). No, na koncu sem se hitro vrnil na igrišče, hitreje od vseh pričakovanj. Glavna stvar je, da smo si zagotovili mesto v ligi prvakov. Nekoliko še čutim posledice poškodbe, zato si še ne upam povsem sproščeno v dvoboje s tekmeci. Toda iz tekme v tekmo je bolje, po dopustu, ki bo trajal kar mesec dni, bo vse skupaj še bolje. Upam, da bomo dobro startali v kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Že prva tekma septembra v Litvi bo pomembna, tam se igra na umetni travi, tako da bo treba imeti žogo v svojih nogah. Star sem 25 let in z reprezentanco bi rad šel na veliko tekmovanje,« je Kampl dal vedeti, da bo šla Slovenija odločno v boj z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litvo in Malto, da bi se uvrstila na mundial v Rusiji.
 

Spremembe, prenova, pomladitev

V začetni enajsterici so tokrat v primerjavi s tekmo proti Švedski dobili mesto štoper Miha Mevlja, desni bočni branilec Andraž Struna in defenzivni vezist Blaž Vrhovec. Začetna zasedba in menjave v drugem polčasu so bile takšne: Belec, Jokić, Mevlja, Al. Struna, An. Struna (od 58. Jović), Kurtić, Vrhovec, Kampl (od 86. Matjašič), Iličić (od 77. Zajc), Bezjak (od 46. Verbič), Berić (od 46. Novaković). Prve minute v reprezentanci sta torej odigrala Miha Mevlja in Jure Matjašić. Spomnimo, proti Švedski so igrali naslednji fantje: Belec, Jokić, Krajnc, Al. Struna, Skubic (od 85. Jović), Krhin (od 88. Rotman), Kronaveter (od 56. Kurtić), Kampl, Iličić (od 90. An. Struna), Bezjak (od 81. Črnic), Berić (od 59. Novaković). Takrat sta v izbrani vrsti debitirala Rok Kronaveter in Boban Jović. Na tej reprezentančni akciji so sicer zaradi poškodb in utrujenosti po klubski sezoni manjkali preverjeni možje, vratar Jan Oblak, kapetan Boštjan Cesar, Miral Samardžić in Valter Birsa.

 

Deli s prijatelji