PRED TEKMO

Katanec proti Švicarjem preizkuša svojo intuicijo

Objavljeno 09. oktober 2014 09.51 | Posodobljeno 09. oktober 2014 11.10 | Piše: Rok Tamše

Drevi ob 20.45 v Ljudskem vrtu nadaljevanje kvalifikacij za euro 2016.

Kaj pripravlja selektor Švice Vladimir Petković za obračun v Sloveniji? Foto: Tadej Regent

Na zelenici Ljudskega vrta bo danes slovenski vrsti nasproti stala deseta reprezentanca sveta, s katero so Slovenci (53. na lestvici Fifa) med drugim dvakrat izgubili tudi v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji. Toda to ni edino breme čete selektorja Srečka Katanca. Samozavest je načel tudi niz štirih zaporednih porazov, ne da bi dosegli zadetek, povrhu pa še poraz z Estonijo v Talinu na startu kvalifikacij za euro 2016. Točke so torej nujno potrebne, Slovenci pa so več kot odločni, čeprav so tudi Švicarji začeli s porazom, in to proti Angliji doma. »Cilj je zmaga. Zanima nas le to in v to verjamemo,« sta sporočila Katanec in eden izmed senatorjev izbrane vrste Mišo Brečko.

Katanec je včerajšnje druženje z novinarji začel kar sam, in to zelo kratko in jedrnato: »Pripravljeni smo, želimo si šest točk, vsi so zdravi, in to je to.« Seveda je mislil tudi na nedeljsko tekmo z Litvo. Potem je udarila sedma sila, ki ji Srečko Nacionale logično ni hotel razkrivati značilnosti in še posebno šibkosti v švicarskem moštvu: »Poznamo jih, vemo, koga imajo, lahko igrajo z eno špico ali dvema. Vemo, kdo je Shaqiri, vemo kdo je Seferović. Vse tekme sem pregledal, vemo, kdo je Lichtsteiner, kakšne karakteristike imajo. Moji fantje vedo vse in bodo tudi pripravljeni na to, kar morajo narediti. Da boste vi, mediji, zadovoljni pod narekovaji. Če ne osvojimo šest točk, to je tudi moj cilj, bo problem,« je Katanec odkrito izrazil zamero do nekaterih slovenskih medijev, medtem ko so švicarski novinarji ostali brez odgovora na provokativno vprašanje, zakaj ni vpoklical Josipa Iličića. »Ne bom govoril o igralcih, ki niso z nami.«

Obračun z mediji

Ko je selektor še enkrat jasno ponovil, da sta v kvalifikacijski skupini E nesporni številki 1 in 2 Švica in Anglija, je še dodal: »Smo pa šele po prvi tekmi v kvalifikacijah in se mi zdi absurdno poslušati določene stvari. Ampak v redu, to je novinarska folklora in tako pač mora biti.« Je pa na vprašanje, ali že ima v glavi začetno enajsterico, vidno bolj zadovoljen dejal: »Seveda. Že pred štirinajstimi dnevi. Ja, res. Nič se ne čudite temu.« Sledilo je še temeljito pojasnilo: »To je pač moja intuicija in zdaj bomo videli, ali je v redu ali ne. Ker ves čas ponavljate, da nismo dosegli zadetka, in da ga nismo dosegli... Morda bom v igro postavil deset branilcev in bomo mogoče dosegli gol. Vidim, da si nekateri želijo, da niti danes ne bi dosegli zadetka. Zelo zanimivo mi je poslušati, kako funkcionirate določeni mediji, predvsem tisti internetni. Se pač naredi anketa, kako Slovenija diha glede mene. Zaradi fantov želim, da zmagamo. A vem, da bodo nekateri v primeru zmage prav žalostni. Napačno je, da nekdo tako funkcionira. To je moje razmišljanje, to pač črpam iz kozmosa. Upam, da nam bo vse dalo dodatno energijo za zmago,« je iz srca, a z grenkobo v glasu povedal Katanec in se potem odpravil na zadnji trening s svojimi izbranci v Kidričevo.

Brečko: Prepričali bomo navijače

Standardni branilec Mišo Brečko je po treh dneh priprav za dve tekmi pojasnil: »V kratkem času se ne da storiti veliko. Toda mislim, da bodo prišli do izraza tudi prijateljske tekme proti Urugvaju in Argentini ter naše delo na prejšnjih treningih. Vemo, da z Estonijo rezultat ni bil po naših željah, čeprav nismo bili slabši od nasprotnika. Ampak vseeno smo izgubili, v preteklosti pa smo na takšnih in podobnih tekme zmagovali. Zakaj? Zato, ker smo od prvega do zadnjega igralca imeli isti cilj, isto željo. Morda zadnjič ni bilo tako. Ne vem. Nogomet te včasih nagradi, včasih pa ti nekaj vzame. Upam, da bomo spet dihali kot eno, saj smo potem zelo močni. Če dva, trije ali štirje igralci razmišljajo drugače, ali se ne podredijo reprezentanci, zmanjkajo tisti odstotki, zaradi katerih potem izgubiš. Veliko smo se pogovarjali o razlogih za ta poraz in upam, da smo jih našli. Tekmi s Švico in Litvo naj bi dali pričakovani rezultat. Naš cilj je, da zmagamo že proti Švici. Vsi igralci verjamemo v to.«

Pri navijačih je čutiti razočaranje, a to se lahko hitro spremeni z enim dobrim rezultatom. V Mariboru danes pri NZS pričakujejo med osem in deset tisoč gledalcev. »Tudi mi nismo zadovoljni. Na nas je, da jih spet prepričamo, da nas bodo podpirali. S tem bomo začeli že danes. Upam, da jih bomo prepričali. Zagotovo so upravičeno nezadovoljni. Upam, da bomo spet uspešni ter da bomo skupaj pozitivno gledali v prihodnost,« navijačem sporoča Brečko. V zadnjih devetih tekmah v Mariboru je slovenski niz osem zmag in le en poraz. »Statistika govori sama zase, koliko nam pomeni igranje v Ljudskem vrtu. Ni skrivnost, da se v Mariboru počutimo zelo dobro. Toda razlog za naše poraze ni to, da smo igrali v Ljubljani. Nazadnje smo vedno odgovorni sami, ampak v Mariboru se odlično počutimo.«

Verjetni enajsterici – Slovenija (4-2-3-1): Handanović; Struna, Cesar, Ilić, Brečko; Kurtić, Mertelj; Kirm, Kampl, Birsa; Novaković; Švica (4-2-3-1): Sommer; Rodriguez, von Bergen, Djourou, Lichtsteiner; Behrami, Inler; Shaqiri, Xhaka, Mehmedi; Seferović. Sodila bo nemška ekipa z glavnim sodnikom Wolfgangom Starkom na čelu.

Sta 9. in 12. oktober srečna za Slovenijo?

Slovenska nogometna reprezentanca je doslej v svoji zgodovini odigrala le eno tekmo na današnji dan. Devetega oktobra 1999 je v Mariboru izgubila proti Grčiji s 3:0 v kvalifikacijah za euro 2000. Kot vemo, se je na koncu skozi dodatne kvalifikacije uvrstila na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem. Več tekem so slovenski asi odigrali 12. oktobra, ko bo tudi obračun z Litvo v Vilni. Dvanajstega oktobra 1994 je Slovenija v gosteh remizirala z Ukrajino (0:0) v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1996. Na ta dan leta 2002 so slovenski nogometaši gostovali tudi v Parizu, kjer jih je Francija potolkla s 5:0 v kvalifikacijah za euro 2004. Sledila je tekma 12. oktobra v Celju v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2006; tam je bila Škotska boljša s 3:0. Na ta dan pred štirimi leti je Slovenija prav tako gostovala na Baltiku. V Talinu se je pomerila z Estonijo v kvalifikacijah za EP 2012 in zmagala z avtogolom Andreja Sidorenka. Pred dvema letoma 12. oktobra pa je Slovenija v Mariboru premagala Ciper z 2:1 v kvalifikacijah za SP 2014. Naj bosta zadnja razpleta smerokaz igralcem za obračuna s Švico in Litvo.

Estonci bodo utrujali Litovce

V skupini E sta danes še dva obračuna. V Vilni bo baltski derbi med Litvo in Estonijo, Anglija pa gosti izbrano vrsto San Marina. Preostale današnje tekme prvega dne tako imenovanega nogometnega tedna, po katerem se kvalifikacije za EP igrajo od četrtka do torka, so: Liechtenstein – Črna gora, Švedska – Rusija, Belorusija – Ukrajina, Moldavija – Avstrija, Slovaška – Španija in Makedonija – Luksemburg. 

Deli s prijatelji