NOGOMET

Katanec predstavil KKK

Objavljeno 03. junij 2013 12.17 | Posodobljeno 03. junij 2013 12.18 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši so v prijateljski tekmi s Turčijo uspešno predstavili novi sistem igre.

»Svojim fantom nimam česa zameriti, ker so oddelali svoje,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Po štirih zaporednih porazih, zadnja dva letos pod vodstvom selektorja Srečka Katanca, so si slovenski nogometaši spet priigrali zmago (2 : 0). Tokrat sicer v prijateljskem dvoboju proti Turčiji v nemškem Bielefeldu, toda zmaga je pomembna za povrnitev samozavesti pred kvalifikacijsko tekmo za SP v petek, 7. junija, v Reykjaviku na Islandiji. »Čestitke nogometašem, ki dajejo svoj maksimum. S to zmago se nam je odvalil kamen od srca. Lahko bi dali še kakšen gol, a kljub temu ne smemo biti kritični. Fantje so garali. Nekaj žog smo izgubili na sredini igrišča, lahko bi odigrali bolje, a dosegli smo svoje,« je bilo slišati Katančevo olajšanje, za katero sta med drugimi z zadetkoma poskrbela Milivoje Novaković v prvem in Tim Matavž kot njegova zamenjava v drugem polčasu. Katanec ni imel na voljo poškodovanih Samirja Handanovića, Josipa Iličića in Zlatana Ljubijankića, za to akcijo se je odpovedal standardnemu branilcu Marku Šulerju.

Toda brez njih je Katanec v osrčju Nemčije uveljavil nov slovenski sistem igre z osnovno postavitvijo 4-2-3-1. Potem ko je ob vrnitvi na klop izbrane vrste omahoval med sistemoma 4-4-2 in 3-5-2, so mu trenutni kader ter odzivi igralcev na prvih dveh tekmah in zadnjih treningih verjetno pomagali pri odločitvi za spremembo. Na položaja defenzivnih vezistov je postavil Jasmina Kurtića (24 let) in Reneja Krhina (23), ofenzivno trojico na sredini igrišča so sestavljali Andraž Kirm in Valter Birsa na bokih ter Kevin Kampl (22 let) v sredini igrišča. S trojico Kurtić-Krhin-Kampl je selektor dobil kompaktno jedro moštva, ki veliko teče, brani, razbija in ustvarja. Logično je pričakovati, da bo trio KKK iz tekme v tekmo boljši, s tem bo precej bolj samozavestno in odločno delovala tudi celotna ekipa. Recimo, da je slovenska reprezentanca po nekdanjem kapetanu in vezistu Robertu Korenu (zanimivo, spet K), ki je deloval z Aleksandrom Radosavljevićem, zdaj dobila rešitev v kar trojnem K.

»To je to. To je koncept. Biti moramo kompaktni, borbeni, v 30, 35 metrov po dolžini in širini, garati, ko smo utrujeni, se povleči nazaj, odigrati 'bunkerico', potem se spočiti, pa spet odigrati naprej. To ni kar tako, potrebujemo čas. Fantje vedo, kaj delajo, nekateri malo več igrajo, nekateri malo manj, ampak vključujemo mlade. Zmaga je dobrodošla zaradi fantov samih, ker so že sami izgubljali zaupanje v to, kar delajo. Zdaj pa so bili zasluženo nagrajeni,« je še povedal Katanec po uspešnem testu proti Turkom, v katerem je bil izjemno suveren mladi vratar Jan Oblak (20 let). Slovenski nogometaši so se po dnevu odmora včeraj spet zbrali na Brdu pri Kranju. Katanec je vpoklical še dva vezista iz Maribora, Gorana Cvijanovića in Aleša Mertlja, ki sta v sredo z vijoličnimi osvojila pokalno lovoriko. Pred Katančevo četo so torej štirje dnevi priprav za drugo zmago v kvalifikacijah. »Gremo iz tekme v tekmo. Ne smemo se obremenjevati. Vemo, da imamo minimalne možnosti za SP. A dali bomo vse od sebe, seveda gremo na zmago, po tekmi s Turčijo je malce narasla samozavest. Na Islandijo gremo brez pritiska, na koncu pa bomo videli, kakšen bo rezultat,« je dejal Novaković.

Deli s prijatelji