NOGOMET

Katanec poln veselja proti mundialu v Rusiji

Objavljeno 26. avgust 2016 11.25 | Posodobljeno 26. avgust 2016 11.27 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca pred začetkom kvalifikacij za SP 2018.

Foto: Marko Feist

Slovenske nogometne reprezentance nismo spremljali na zadnjih treh velikih turnirji; evropskih prvenstvih 2012 in 2016 ter svetovnem prvenstvu 2014. Spomin na mundial 2010 v Južni Afriki in prvo zmago na SP pošteno bledi. Toda srce, tudi oziroma predvsem nogometno, še vedno bije za Slovenijo, zato se bo članska izbrana vrsta z zvrhanim košem odločnosti in optimizma podala v boje za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2018, ki bo v Rusiji. Prvi obračun je tako rekoč pred vrati, izbranci selektorja Srečka Katanca se bodo v 1. krogu kvalifikacij v skupini F pomerili z Litvo v gosteh. Obračun z baltiško zasedbo bo v nedeljo, 4. septembra, v Vilni. Na glavno mesto Litve ima Katančeva četa lepe spomine z zadnjih kvalifikacij za letošnje EP, saj so tam zmagali z 2:0. Toda v tem trenutku je to zgolj lep statistični spomin, ki pa vendarle lahko pripomore vsaj k samozavestnemu nastopu tudi v tokratnem dvoboju. K temu prispeva tudi zadovoljstvo Katanca ob razkritju imen, na katere računa na startu kvalifikacij. »Začenjamo novi cikel. Upam, da ga bomo začeli bolje kot prejšnjega, predvsem glede točk. Prejšnji konec tedna mi je dal nekaj veselja. V smislu zabijanja golov, dinamike naših igralcev. Videl sem lepe stvari. Če bo to zdržalo do tekme z Litvo, se mi lahko kar smeje. Tega v preteklosti nisem videl,« je dejal Katanec, ki je prvič vpoklical vratarja Celja Matica Kotnika (ta bo tretja izbira), na svoj debi v dresu s simboliziranim Triglavom pa čaka tudi levi bočni branilec Dejan Trajkovski. Prav v zvezi s tem igralnim položajem, ki ga že leta zaseda Bojan Jokić, ima Katanec nekaj skrbi. Prekaljeni Gorenjec namreč nima minutaže v dresu španskega prvoligaša Villareala. »Z levimi bočnimi imamo nekaj težav, na desni pa smo pokriti solidno. Bojan je v trenažnem procesu, priprave je opravil v celoti, tudi na prijateljskih tekmah je igral, nato pa v ligi ne. Je pa vadil. Upam, da bo kaj igral ali pa si našel novo sredino,« je dejal šef, ki ga v prihajajočih kvalifikacijah čakajo še obračuni z Anglijo, Škotsko, Slovaško in Malto.

Toda trenutno je v središču pozornosti Litva. »Danes lahko le za eno, dve ekipi rečeš, da ju boš premagal. Litva je v zadnjem času zamenjala nekaj igralcev, videli smo nekaj prijateljskih tekem. Igrajo malo drugače, kot so prej. Proti Poljakom so me za 20 minut presenetili. Visoko so bili postavljeni, si ustvarili priložnosti, potem pa so začeli padati. Ampak niso oni problem, mi se moramo ukvarjati sami s sabo, da smo borbeni, energični,« se Katanec raje ozira na svoje dvorišče in poudarja: »To je prva tekma, seveda je pomembna, toda v resnici predstavlja le 10 odstotkov kvalifikacij.«

Potem ko je reprezentanco jeseni 2014 zapustil Katančev pomočnik Željko Milinović, se je zdaj izbrani vrsti v tej vlogi pridružil nekdanji selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič, ki bo Katancu asistiral z Alešem Čehom. Ni jih malo, ki menijo, da bi si 62-letni strokovnjak iz Ljubljane, ki je še nedavno deloval v kitajski drugi ligi, v prihodnosti zaslužil tudi funkcijo selektorja. Toda ne prehitevajmo dogodkov. »Veselim se sodelovanja z njim. Več oči več vidi, več ljudi več zna. Pozna nekaj fantov, ki so zdaj v članski vrsti. Mogoče ve določene stvari, ki jih jaz ne. Gremo skupaj v zmage,« napoveduje Katanec.
 

Izbral tudi Gliha

Slovenska reprezentanca do 21 let bo 2. septembra igrala osmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Selektor Primož Gliha je razkril seznam za obračun z Irsko, ki bo v Waterfordu. Prvič je zraven domžalski čuvaj mreže Adnan Golubović. Seznam igralcev – vratarji: Adnan Golubović (Domžale), Grega Sorčan (Gorica), Gregor Zabret (Swansea); branilci: Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Olimpija), Ben Gasser (Achilles '29), Tine Kavčič (Gorica), Luka Krajnc (Cagliari), Aljaž Krefl (Olimpija), Denis Šme (Maribor); vezisti: Domen Črnigoj (Lugano), Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town), Dino Hotić (Maribor), Marko Krivičić (Koper), Mitja Lotrič (Rudar Velenje), Aleks Pihler (Maribor), Leo Štulac (Unione Venezia); napadalci: Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Krka), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Luka Zahović (Heerenveen/Maribor). Slovenija je v skupini 2 trenutno na drugem mestu. Po sedmih tekmah ima 15 točk, štiri manj od vodilne Italije. Irska je četrta z devetimi točkami. V nadaljevanje tekmovanja se uvrstijo zmagovalci devetih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance. 

Kazen za Olimpijo

Disciplinski sodnik pri Nogometni zvezi Slovenije Roman Rogelj po šestem krogu slovenskega ligaškega tekmovanja, Prve lige Telekom Slovenije, ni imel veliko dela. Izdal je le eno globo. To si je prislužila Olimpija, ki mora zaradi svojih navijačev plačati 550 evrov. Kazen se nanaša na nešportno in neprimerno vedenje navijačev; prižiganje bakel na tribuni, predkaznovanost. Olimpija je v soboto gostovala v Domžalah, kjer je zmagala s 3:1. 

 

Deli s prijatelji