ZMAGOVITO

Katanec pogreša boljšo fiziko

Objavljeno 09. september 2013 11.27 | Posodobljeno 09. september 2013 11.27 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši so v Stožicah pred 14.000 gledalci premagali Albanijo.

22-letni Kevin Kampl je na šestem nastopu za Slovenijo dosegel prvi zadetek. Foto: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Slovenski nogometaši so po dvoboju z Albanijo že arhivirali prvo od štirih nujno potrebnih zmag, če želijo ostati v igri za dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014. Albanci so v ljubljanske Stožice prišli nadvse ambiciozni, njihova številna in zelo glasna podpora s tribun, ki so bile obarvane v rdečo barvo, pa je bila pred začetkom tekme naravnost zastrašujoča. Toda Slovenija je imela v petkovem večeru tri močne adute, kar so albanski orli pogrešali: taktiko selektorja Srečka Katanca, ki je po tej plati spretno in srečno ugnal italijanskega kolega Giovannija De Biasija, strelca izjemnega zadetka v 19. minuti Kevina Kampla ter v vratih fantastičnega vratarja Samirja Handanovića, ki je vsaj trikrat Slovenijo rešil pred izenačenjem. Še posebno vroče je bilo na začetku drugega polčasa, ko so Albanci pritisnili na vso moč, a je slovenska obramba zdržala tudi s pomočjo navijačev.

»Prvi polčas smo odigrali dobro, morda bi lahko bolje končali kakšen nasprotni napad. V drugem delu Albanci niso imeli več kaj izgubiti, bili so boljši, imeli nekaj priložnosti, ampak fantom lahko čestitam, saj so dali vse od sebe. Z golom Kevina smo dobili dodatno energijo, treba pa je povedati tudi, da nas je dvakrat, trikrat rešil Samir. Moramo vedeti, da imamo še vedno težave v fizičnem pogledu. Ampak je treba imeti tudi nekaj sreče. Pošteno povem tisto, kar mislim. Albanci so bili na igrišču videti bolje, bili so všečnejši. To priznam. Ampak nihče ne ve, zakaj v nogometu ne zmaga vedno boljši. Razen v obdobju 15 do 20 minut smo bili mi kompaktni in smo se dobro branili. Sledi regeneracija, potem pa bomo v torek poskušali zmagati še na Cipru,« je bil odkrit Katanec, ki je na svoji 52. tekmi na klopi Slovenije prišel do 21. zmage ob 16 neodločenih izidih in 15 porazih. »Poklicali smo tudi dobre vile in so prišle,« se je še pošalil selektor in slikovito dodal: »Mi smo lahko še ohoho fizično boljši, ampak za zdaj moramo preživeti takšni, kakršni smo.«

Kampl je kar sijal od zadovoljstva: »Tega dne ne bom pozabil nikoli v življenju. Zelo srečen sem, seveda tudi zaradi zadetka, a predvsem zaradi zmage. Na začetku drugega polčasa smo se sicer preveč povlekli v obrambo, a nas je reševal Samir. Zdaj smo lahko zadovoljni le dva dni, potem pa se moramo osredotočiti na zmago na Cipru. Če bomo opravili svoje in se držali navodil selektorja, bomo tudi tam zmagali.« Jutri ob 20.30 na stadionu Neo GSP v Nikoziji ne bo vezista Jasmina Kurtića zaradi rumenih kartonov, takšno kazen pa je v petek odslužil kapetan in poveljnik slovenske obrambe Boštjan Cesar. »Ne smemo si privoščiti poraza. Verjamem, da bodo fantje zmagali tudi na Cipru,« je besede spodbude soigralcem namenil Kurtić. Normalno vadi tudi Josip Iličić, ki je stožiško tekmo spremljal s tribune zaradi lažje poškodbe gležnja.

Hud boj za 2. mesto

Po 7. krogu se je položaj za drugo mesto v kvalifikacijski skupini E še dodatno zapletel. Islandija je namreč v petek v gosteh remizirala s Švico (4 : 4), Norveška pa je po pričakovanjih doma z 2 : 0 premagala Ciper. Vrstni red: Švica 15 točk, Norveška 11, Albanija in Islandija po 10, Slovenija 9, Ciper 4. Oktobra bo Slovenija igrala z Norveško doma in s Švico v gosteh.

Deli s prijatelji