NOGOMET

Katanec kritikom: Moji fantje tečejo

Objavljeno 28. maj 2013 11.20 | Posodobljeno 28. maj 2013 11.20 | Piše: Rok Tamše

Nogometna reprezentanca Slovenije pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo išče pot iz krize.

Milivoje Novaković je novi vodja slovenske reprezentance (foto: Tomi Lombar).

LJUBLJANA – Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec pripravlja teren in moštvo za bližnji dvojni program. V petek bo svoje izbrance preizkusil na prijateljski tekmi s Turčijo v nemškem Bielefeldu (1000 km od Ljubljane), teden dni pozneje, 7. junija, pa bo na sporedu kvalifikacijska tekma za SP 2014 z Islandijo v Reykjaviku. Islandci so marca iz Stožic odšli s polnim plenom, torej tremi točkami (1 : 2), zdaj je napočil čas za revanšo. Ste se vprašali, kako Katanec pripravlja teren? »Na tekmi proti Islandiji v Ljubljani je bil pristop mojih fantov pravi. Bili smo boljši tekmec, a nismo dosegli dovolj zadetkov. Če bi v finalu lige prvakov Borussia izkoristila svoje priložnosti, bi zmagala, tako pa ... V tej tekmi so Bayernovi nogometaši pretekli 114 km, igralci Borussie pa 116. Naši igralci so v tekmi z Islandijo pretekli 119,5 km, tekmeci pa še kilometer več. Zato me moti, ko strokovni komentatorji udarijo po igralcih, da se ne borijo in da ne dajo vsega na igrišču. Na Islandiji moramo ohraniti to agresivnost in si priigrati priložnosti, potem pa lahko računamo še na Fortuno,« meni Katanec, ki v Reykjaviku pričakuje nogometni pekel: »Hočejo tri točke, imajo dobro ozračje, energijo, stadion bo poln, tu so še sodniki. Vse to bomo morali preživeti. Islandci imajo pred sabo cilj, mi pa smo tam že bili.« Namignil je na uvrstitev na SP, saj so Otočani po petih krogih na drugem mestu v skupini E (Švica 11, Islandija 9) in imajo lepe možnosti za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.

Po izžetem in poškodovanem Josipu Iličiću je s seznama odpadel tudi Zlatan Ljubijankić, ki si je v zadnji tekmi japonskega prvenstva z Omijo Ardijo poškodoval mišico. »Zaradi tega ne mislim jokati, bodo pa drugi dobili priložnost. Zdaj, ko smo v težavnem položaju, je treba najti voljo in energijo do dela. Videlo se bo, kdo je pravi. Ne dvomim, da bodo fantje osredotočeni na obveznosti. Po prijateljski tekmi s Turčijo bo možno, da v ekipi še kaj spremenim,« iz baze na Brdu pri Kranju sporoča Katanec, čeprav se zaveda, da je uvrstitev na SP v Braziliji že splavala po vodi (doslej 3 točke in zadnje mesto v skupini).


Maribor še po pokalno lovoriko

S tekmami 36. kroga se je končalo državno prvenstvo nogometašev v prvi ligi Telekom Slovenije. Maribor je osvojil 11. naslov prvaka, tretjega zaporednega. V evropsko tekmovanje sta se uvrstila še Olimpija in Domžale. Izpadel je Aluminij, novi prvoligaš je prvak druge lige Zavrč. Mura 05 bo za obstanek igrala dve kvalifikacijski tekmi z drugouvrščenim moštvom druge lige Roltekom Dob. Jutri, v sredo ob 20.45, bo na koprski Bonifiki finale pokalnega tekmovanja med Mariborom, ki brani naslov, in Celjem, prav tako lanskim finalistom; vijolični so zmagali po kazenskih strelih s 5 : 4 (po 120 minutah je bilo 2 : 2).

Zato se že delajo temelji za prihodnost, turško-islandski test bo lakmusov papir, ki bo v dobršni meri pokazal, s kom naj Katanec nadaljuje in komu naj se zahvali. »V tem trenutku moramo gledati nase in na boljše čase. Trdo moramo delati in ustvariti močan kolektiv. Tekmi, ki nas čakata, bosta pravi, tu se bo pokazal naš karakter. Mislim, da ga to moštvo ima. Potrebujemo le zmago, da si pridobimo samozavest, krivulja se bo potem obrnila navzgor,« je prepričan osrednji mož izbrane vrste Milivoje Novaković, ki v vodilnem japonskem moštvu skupaj z Ljubijankićem z lahkoto trese mreže nasprotnikov.

Deli s prijatelji