OBJAVIL SEZNAM

Katanec je fantom napovedal trpljenje

Objavljeno 30. september 2016 09.25 | Posodobljeno 30. september 2016 09.27 | Piše: Marko Uršič

Slovenski nogometni selektor je objavil seznam igralcev za tekmi s Slovaško in Anglijo.

Srečko Katanec se je zamislil in v svojem besednem slogu opisal sedanje reprezentančno stanje. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Na novinarskih konferencah slovenskega rokometnega selektorja Veselina Vujovića in nogometnega Srečka Katanca ni nikoli dolgčas. Črnogorec je balkanski besedni šarmer in brez dlake na jeziku, Srečko Nazionale pa je tip italijanskega srednjeveškega filozofa s priokusom cinizma. Tudi pri predstavitvi seznama igralcev za kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo leta 2018 s Slovaško (8. oktobra) in Anglijo (11., oba dvoboja bosta v Stožicah) in mislih o teh je v govoru ponazoril Dantejevo Božansko komedijo, torej pot epskega subjekta skozi pekel, vice in raj. Filozofiranje je eno, dejstva drugo. Slednja so: Katanec je za oba dvoboja na seznam, nogometaši se zberejo v ponedeljek, uvrstil tudi novinca Aleksa Pihlerja, zveznega igralca Maribora. Obrazložitev: »Blaž Vrhovec v Mariboru ne igra, moral sem poklicati nekoga drugega.« Katančeve misli o dejanskem stanju nekaterih žogobrcarjev pa so bile zanje peklenske. »Nisem zadovoljen s tem, kar vidim pri igralcih na določenih položajih. Nekateri, ko jih vpokličem, se nato v klubih izgubijo in ne igrajo. Prav tako nisem zadovoljen s perspektivo na bočnih straneh. Ti mladi igralci niso obrambni, temveč napadajo. Ne gre, da samo letajo naprej, če greš tja, se moraš tudi vrniti. Zelo malo se posvečajo obrambnim nalogam, so pa po položaju ravno obrambni igralci. Petra Stojanovića tudi zaradi tega ni na mojem seznamu. On in podobni imajo druge navade, denimo enako težavo ima Nejc Skubic

Angleži letajo

Tudi ko je Katanec poskušal prikazati nevarnost slovaškega in angleškega nogometnega sovraga, je bil besednjak pisan. »Ljudje se morajo zavedati, da sta Slovaška in Anglija postavljeni reprezentanci, mi je nimamo. Smo v ustvarjanju nove izbrane vrste. Z branjenjem z desetimi možmi pa ne bo rezultata. Na papirju sta obe moštvi močnejši od nas, a v nogometu je vse mogoče. Tekmi bosta pokazali, kam lahko v kvalifikacijah merimo. Slovaki igrajo enako kot vedno, v taktični različici 4-1-4-1, zadaj so trdni, vedo, kaj morajo delati, in že dolga leta so skupaj. Marek Hamšik klubsko zabija, kar me žalosti. Anglija pa nima povezave s tisto z neuspešnega junijskega evropskega prvenstva. Takrat so njeni igralci na tekmovanje prišli utrujeni po dolgi sezoni. Žal pa zdaj z njo igramo, ko so vsi zdravi, ni poškodovanih. Theo Walcott in Raheem Sterling kar letata po igrišču. Varovancem bom povedal, naj pričakujejo trpljenje, treba bo garati, garati, garati,« je selektor fantom že obljubil kri in znoj. Še pika na i: »Večina igralcev po remiju v Litvi ni bila zadovoljna s tem, kar se je dogajalo po tekmi. Novinarji ste šli malce v skrajnost, tega se tudi zavedate,« je sklenil Srečko Katanec.

Pihler nov na seznamu

Nogometni selektor Srečko Katanec je za tekmi s Slovaško in Anglijo vpoklical naslednjih 25 mož – vratarji: Jan Oblak (Atletico), Vid Belec (Carpi), Jan Koprivec (Antorthosis); branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Villarreal), Boban Jović (Wisla), Miha Mevlja (Rostov), Miral Samardžić (Henan Jianye), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Carpi), Dejan Trajkovski (Twente); zvezni igralci: Valter Birsa (Chievo), Matic Črnic (Rijeka), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Rene Krhin (Granada), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig), Aleks Pihler (Maribor), Benjamin Verbič (København), Miha Zajc (Olimpija); napadalci: Robert Berić (Saint-Etienne), Roman Bezjak (Darmstadt), Milivoje Novaković (Maribor).



 

 

Deli s prijatelji