DILEME

Katanec izgubil Samardžića, a ima v rezervi cel kvartet

Objavljeno 24. september 2014 09.54 | Posodobljeno 24. september 2014 09.54 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Srečko Katanec

Branilec slovenske nogometne vrste in član Rijeke zaradi poškodbe odpadel za tekmi s Švico in Litvo.

Miral Samardžić, desno, je na junijski turneji v Južni Ameriki ustavljal tudi Argentinca Lionela Messija. Foto: Reuters

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec nima mirnega spanca. Ob premlevanju poraza na startu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Estoniji v Talinu (0:1) ga je zdaj doletela še neprijetna vest o resnejši poškodbi štoperja Mirala Samardžića, ki se je v zadnjem obdobju dobro ujel s kapetanom Boštjanom Cesarjem v osrčju slovenske obrambne vrste. Branilec hrvaškega prvoligaša Rijeke, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, je na tekmi hrvaškega prvenstva proti zagrebškemu Dinamu moral že v deveti minuti zapustiti igrišče zaradi poškodbe stegenske mišice. »Nemudoma je bilo jasno, da gre za hujšo poškodbo. Miral je dobil vabilo za prihajajoči tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016, toda pogovarjal sem se s slovenskim selektorjem in mu povedal, da nanj gotovo ne bo mogel računati. Zdaj moramo najti najboljši način, da ga čim prej vrnemo na igrišče,« je dejal Kek.

Sedemindvajsetletni Jeseničan, ki bo z igrišč odsoten predvidoma nekaj tednov, bo tako prisilno izpustil tudi reprezentančni tekmi proti Švici v Mariboru (9. oktobra) in Litvi v Vilni (12. oktobra). Že pred začetkom kvalifikacij je iz nacionalne selekcije zaradi poškodbe desnega kolena odpadel standardni levi bočni branilec Bojan Jokić. Osemindvajsetletni član španskega prvoligaša Villareala bo po operaciji za igro nared šele na začetku prihodnjega leta. Jokića je že v Talinu spodobno zamenjal Andraž Struna (Giannina, Grčija), v odlični formi pa je tudi Mitja Viler (Maribor).

Na položaju štoperja ima Katanec vsaj tri resne alternative: Branka Ilića (Partizan, Srbija), Dominica Maroha (Köln, Nemčija) in Gregorja Balažica (Karpati, Ukrajina). Sreča v Samardžićevi nesreči je to, da vsi omenjeni igrajo za svoje klube. Balažic je na zadnji tekmi ukrajinskega prvenstva dosegel celo zadetek, Ilić je že preizkušeni član udarne enajsterice izbrane vrste, Maroh pa ob Mišu Brečku standardno igra v izjemno močni bundesligi. To pa še ni vse! Ne gre namreč pozabiti na Sinišo Anđelkovića, štoperja italijanskega prvoligaša Palerma, ki je v novi sezoni serie A v rožnatem dresu doslej odigral vse tekme. Seveda bodo vsi legionarji še pod obremenitvami v svojih klubih do novega reprezentančnega zbora, tako da bo strokovno vodstvo v napetosti spremljalo njihove predstave.

Tako še naprej prva skrb ostaja igra Slovenije proti nasprotnikovim vratom. Slovenska vrsta je bila v Estoniji bleda v napadu, brezidejna v ustvarjanju nevarnih akcij proti domačemu bunkerju. Milivoje Novaković (Šimicu S-Pulse, Japonska) in Tim Matavž (Augsburg, Nemčija) sta se zadnji vikend spet vpisala med strelce, zato se zdi, da bodo slovenski navijači do tekme s Švico v Ljudskem vrtu trepetali predvsem za formo ofenzivnih vezistov Valterja Birse (Chievo, Italija), Josipa Iličića (Fiorentina, Italija) in Kevina Kampla (Salzburg, Avstrija). Ti so ostali največji dolžniki z Baltika.

 Za 20 evrov na Slovenija – Švica


Vstopnice za tekmo Slovenije in Švice, ki bo 9. oktobra ob 20.45 v Mariboru, so že na prodaj prek spletnega mesta Nogometne zveze Slovenije, na prodajnih mestih Eventima in po novem tudi v hipermarketih Mercatorja. Cena vstopnice je enotna – 20 evrov, medtem ko je cena vstopnice za odraslo osebo v družinskem sektorju 15, za otroka do 14. leta starosti pa 10 evrov.

Danes tekme 10. kroga v PLTS

Selektorja Srečka Katanca redno videvamo na tekmah Prve lige Telekom Slovenije (PLTS). Morda si bo ogledal tudi katero izmed današnjih tekem 10. kroga: Krka – Olimpija, Zavrč – Celje (obe ob 16. uri), Domžale – Gorica (ob 19. uri), Luka Koper – Radomlje in Rudar – Maribor (obe ob 20. uri). 

Deli s prijatelji