VRH NZS

Katanec: Imamo potencial, ki pa se mora razvijati

Objavljeno 19. oktober 2013 10.37 | Posodobljeno 19. oktober 2013 10.39 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenija je kvalifikacije končala na tretjem mestu v skupini E, s čimer pa v slovenskem taboru niso nezadovoljni.

Vrh NZS.

LJUBLJANA – Slovenska nogometna reprezentanca je v torek končala kvalifikacije za SP 2014. Osvojila je tretje mesto v skupini E za Švico in Islandijo, s čimer v slovenskem taboru niso nezadovoljni, saj ima izbrana vrsta pod vodstvom Srečka Katanca dobro izhodišče za prihodnost. Naslednja preizkušnja bo novembra, ko bo najverjetneje gostovala pri Irski.

»Prvi del kvalifikacij za SP 2014 je bil manj uspešen, drugi bolj. Z optimizmom nas navdaja to, da je klima v reprezentanci dobra, da imamo solidno ekipo, da dobro funkcionira – in to je to,« je uvodoma na druženju z novinarji v Ljubljani povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin.

Že novembra tekma proti Irski

Na vprašanje, ali bi kaj drugače naredil, če se ozre nazaj, predvsem glede imenovanja Slaviše Stojanovića za selektorja, je prvi mož NZS odgovoril: »Nesmiselno je govoriti, kaj bi zdaj drugače naredili, ker bi vsi kaj drugače naredili v življenju, če bi gledali v preteklost. Vedno skušamo gledati čim bolj pozitivno, delati čim bolje. Rezultat je tak, kot je, in še vedno ni slab. Nekateri še zdaj zelo komentirajo zadeve izpred enega leta. Nekatera ostra peresa poznajo celo ozadja, ki so pritiskala name, da sem izbral prejšnjega selektorja ... V zvezi s tem lahko povem, da me razen predsednika ZDA in Rusije nihče drug ni klical in še zdaj mi ni povsem jasno, zakaj bi onadva imela tak interes, da je Stojanović selektor Slovenije.«

Jasno pa je, da bo še naprej reprezentanco vodil Katanec. Tega nova reprezentančna akcija čaka 15. novembra, ko bodo njegovi izbranci najverjetneje gostovali v Dublinu pri Irski. »Ena prijateljska tekma novembra je čisto dovolj. Imam v glavi, komu dati priložnost od začetka tekme. Poskusili bomo narediti kaj drugačnega,« za naslednjo prijateljsko tekmo pravi Katanec, ki bo dal priložnost tistim, ki so bili doslej zraven, a niso (veliko) igrali.

Če bi živeli na Brdu ...

Bo pa tekma z Irsko prvi pripravljalni test pred novim kvalifikacijskim ciklom, in sicer za EP 2016. Na zaključnem turnirju bo prvič igralo 24 ekip, v kvalifikacijah pa 53. Žreb skupin bo februarja. Kakšni so cilji? »S tem sem se že enkrat opekel in se ne bom več, nimamo nobenega cilja,« je v šali dejal Čeferin in mislil na besede oziroma poročanje ob imenovanju Stojanovića pred kvalifikacijami za SP, ko naj bi bila uvrstitev na mundial imperativ.

Pred dnevi je Katanec izjavil, da Slovenija ima potencial, a je še vedno dve ravni pod najboljšimi. Koliko je tu manevrskega prostora za izboljšave? »Imamo potencial, samo ta potencial se mora razvijati. To pa ni odvisno od mene. Jaz vem, kaj bi delal, če bi imel te fante vedno skupaj, če bi živeli na Brdu in tekali okrog Brda, pa vadili tako, kot je treba ... To je resnica,« je za dobro voljo v dvorani s svojimi besedami poskrbel Katanec.

Deli s prijatelji