KVALIFIKACIJE ZA NOGOMETNO SP

Katanec: Fantje se zavedajo, da morajo zorati Stožice

Objavljeno 21. marec 2013 19.54 | Posodobljeno 21. marec 2013 19.56 | Piše: STA, R. T.

V petek ob 18. uri v ljubljanskih Stožicah tekma nogometašev Slovenije in Islandije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014.

Srečko Katanec.

LJUBLJANA – Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek ob 18. uri igrala peto kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2014. V Stožicah bo gostila Islandijo, tri točke s tega obračuna pa so nujne, če si želijo izbranci Srečka Katanca ostati v igri za Brazilijo.

V kvalifikacijski skupini E namreč po štirih tekmah vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi, Albanija in Islandija sta zbrali po šest točk, Slovenija in Ciper pa po tri. Na zadnji novinarski konferenci pred petkovim obračunom v Ljubljani je selektor Srečko Katanec še enkrat poudaril, da jih čaka zelo težak tekmec.

Islandcev se ne bojijo, a jih spoštujejo

»Priprave so bile dobre, fantje so delali dobro, zavzeto. Kar lahko obljubim, je, da smo pripravljeni in da bodo fantje dali vse od sebe. Vemo, kakšna tekma nas čaka, vemo, kakšen tekmec nas čaka. Izredno težak tekmec, ki se ga ne bojim, a ga spoštujem. Njihovi igralci veliko tečejo, si pomagajo in to je pri takih reprezentancah, kot sta Islandija in Slovenija, osnova. Tri točke so v igri, lepo bi bilo, da jih osvojimo in da smo še v igri,« je dejal Katanec, ki je pojasnil, da je z Bojanom Jokićem, ki je imel nekaj težav s stegensko mišico, vse v redu, Valter Birsa pa je še vedno pod velikim vprašajem po zvinu gležnja.

Katanec ni želel razkriti, s kakšno postavitvijo se bo jutri zoperstavil Islandcem, ki, kot pravi, se od začetka visoko branijo, a zato puščajo zadaj tudi nekaj prostora, ki ga bodo morali njegovi izbranci izkoristiti. »Imajo kar nekaj slabosti. Če bomo prebili njihovo prvo, napadalno linijo, se nam bo odprlo precej prostora,« selektorjeve besede potrjuje vezist Goran Cvijanović.

Vedno pozitivno živčen

Katanec je pred dnevi dejal, da bi pritisk »odločilne tekme« na slovensko vrsto lahko negativno vplival. Kako je s tem dan pred tekmo? »Jaz sem vedno živčen, pozitivno živčen pred vsako tekmo. To ne bo neka zadnja tekma, v kvalifikacijah jih bo še pet, je pa res, da potrebujemo točke. Pritisk na našo reprezentanco pa se vrši od prve tekme naprej, a mi nismo taka ekipa, ki bi ga kar tako prenašala. Izkušnje so me naučile, da gre pod pritiskom lahko hitro kaj narobe, če nisi na pravi ravni glede tega. Sam v slačilnico nikoli ne vstopim s 'fantje, tri točke so nujne'. Ne, to ne gre. Mora biti pa obnašanje pravo, morajo garati. In fantje vedo, kakšen tekmec jih jutri čaka, in se zavedajo, da morajo zorati Stožice,« je še povedal Katanec.

Akcija Ex kadilci so zmagovalci

V sklopu te reprezentančne tekme pa sta Nogometna zveza Slovenije in Evropska komisija najavili sodelovanje v kampanji »Ex kadilci so zmagovalci«. Zveza in člani reprezentance želijo s sodelovanjem v omenjeni kampanji, ki teče že tretje leto, javnosti predstaviti pozitivna sporočila o številnih koristih, ki jih prinaša opuščanje kajenja.
 

Deli s prijatelji