KVALIFIKACIJE

Katančevi SP še lovijo za rep

Objavljeno 09. junij 2013 12.40 | Posodobljeno 09. junij 2013 12.40 | Piše: Marko Uršič

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Reykjaviku premagala Islandijo s 4 : 2.

»Svojim fantom nimam česa zameriti, ker so oddelali svoje,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Slovenska nogometna reprezentanca je spet med živimi. Fantje Srečka Katanca so z drugo zmago – v gosteh proti Islandiji s 4 : 2 v kvalifikacijah za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Braziliji – v boju za uvrstitev na končno drugo mesto v skupini E in s tem za zagotovitev dodatnih kvalifikacij. Slovenija za drugouvrščeno Albanijo zaostaja za štiri točke, nogometaše iz dežele orlov pa bo gostila, po avgustovskem prijateljskem srečanju s Finsko, v naslednji tekmi 6. septembra. Da bi Katančevi bili drugi, pa jim morajo poleg uspešnosti iti na roko tudi izidi drugih tekem. A najprej bo treba pomesti pred lastnim pragom in biti uspešen še na Cipru, doma proti Norveški in v gosteh proti Švici.

Spopad dveh šol

Prav tako kot petkova zmaga v deželi gejzirjev pa je razveseljiv tudi kakovostni igralski napredek najboljših slovenskih nogometašev. Po zmagi v prijateljski tekmi s Turčijo so tokrat proti Vikingom ubrali tudi pravilne strune, kako razglasiti islandski nogometni orkester. Na stadionu Laugardalsvöllur v Reykjaviku smo namreč videli spopad dveh različnih nogometnih šol oziroma igralnih slogov. Varovanci Katanca so uveljavljali igro kratkih pasov in po tleh, posebno akcija ob prvem zadetku je bila izpeljana kot po učbenikih. Islandski fantje so zaigrali tipično otoško oziroma britansko; naprej so se prebijali po bokih ter s predložki in dolgimi podajami iz ozadja iskali svojo priložnost v gostujočem kazenskem prostoru.

Osrednja slovenska obramba je nekajkrat zatajila, da pa je bila mera polna, se je na domači televiziji ob predstavitvi zapisalo ime Branko Iličić – gre seveda za Branka Ilića in ne za kakšno novo kombinacijo njega in Josipa Iličića. Spredaj je edini pravi napadalec Milivoje Novaković dokazal, da ima poteze, ki lahko nasprotne obrambe vržejo na hrbet, ponovno odkritje pa je Kevin Kampl. Dvaindvajsetletni mladec, rojen in nogometno šolan v Nemčiji, odtod tudi njegova prav posebna pričeska, je bil odlična spona med Novakovićem ter bočnimi in zveznimi igralci, igralna mesta je menjaval od leve proti desni, veliko je pretekel in se prebijal, skratka – član Red Bull Salzburga je znova pokazal, da ima mesto med 11 začetnimi izbranci na travnati igralni površini. Po treh porazih z Islandci v nogometu in rokometu pa je Slovenija tudi naposled ugnala trdožive Vikinge.

Zanimivo obdobje

»Na Islandijo smo prišli po tri točke, s porazom ali z remijem bi v kvalifikacijah izgubili vse možnosti. Fantom čestitke za drugo zmago v nekaj dneh, to bo še bolj dvignilo moralo in nam dalo dodatni zagon. Od prve sekunde pa je bila tekma infarktna, zabiti štiri gole proti kateri koli ekipi ni mačji kašelj. V vseh pogledih smo lahko še boljši. Nekateri fantje so lahko boljši telesno, drugi pa taktično in tehnično. Skupina ljudi je luštna, lepo je delati, fantje v mejah svojih zmožnosti trdo delajo. Kaj bo do konca kvalifikacij, pa ne vem. Dejstvo je, da moramo zmagati na vseh tekmah. Če nam bo kaj namenjeno, nam bo, če ne, pač ne,« je po vikinški pravljici povedal slovenski selektor Srečko Katanec. »Vesel sem, da smo pokazali pravi značaj. Vrnili smo se na neko pot, ki smo jo v preteklosti že imeli. Čaka nas zanimivejše obdobje, kot smo lahko pričakovali,« je navrgel Valter Birsa.

Lars Lagerbäck, Šved v selektorski vlogi Islandije, pa je povedal: »Zelo sem razočaran, v prvem polčasu je bila kar malce presenetljivo odprta tekma. Slovenija je zelo dobro organizirana, naredila je še korak naprej od tekme s Turčijo. Igrajo kot ekipa, je pa pri njih zelo pomemben igralec Kevin Kampl, ki bi ga lahko nekako primerjali z našim Gylfijem Sigurðssonom. Na Slovenijo je še treba računati, lahko napade iz ozadja skupine.« 

Deli s prijatelji