KVALIFIKACIJE

Katančevi izzivajo srečo v alpskem raju in Oslu

Objavljeno 15. oktober 2013 10.01 | Posodobljeno 15. oktober 2013 10.03 | Piše: Rok Tamše

Drevi ob 20. ključna tekma nogometašev Slovenije proti Švici v kvalifikacijah za SP. Iz Berna bodo Slovenci spremljali tudi dogajanje na tekmi med Norveško in Islandijo.

Bo Milivoje Novaković tako strelsko razpoložen kot proti Norveški? Foto: Tadej Regent

Včeraj so se zgrnili temni oblaki nad Bern, prestolnico Švice, tako da so slovenski nogometaši igrišče na stadionu Stade de Suisse pred drevišnjo tekmo z domačo reprezentanco preizkusili v rahlem dežju. Ta pa nikakor ni mogel splakniti ambicij izbrancev Srečka Katanca, da se v zadnjem nastopu skupinskega dela kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji ne bi dokopali do dodatnih kvalifikacij. A vse ni odvisno od njih. Slovenci potrebujejo boljši izid, kot ga bodo dosegli Islandci v tekmi z Norveško v Oslu.

Junija 2001 je Katanec v Baslu vodil Slovenijo proti Švici in jo premagal z 1 : 0, edini gol je zabil Sebastijan Cimerotič. »Upajmo, da bom še drugič zmagal s Slovenijo v Švici. Takrat smo svojo priložnost izkoristili, Švicarji pa številnih ne, čeprav so bili predvsem v prvem polčasu boljši. Zdaj želim, da bi po štirih zmagah nadaljevali niz. Ozračje v moštvu je super, nimamo česa izgubiti. Fantje lahko igrajo sproščeno. Seveda si vsi skupaj želimo drugega mesta, toda to si moramo zaslužiti. Če bomo danes okrog desete ure zvečer imeli premalo točk za dodatne kvalifikacije, si bomo rekli, da pač gremo naprej,« je Katanec pošteno opisal trenutno stanje, še pred tem pa je Švicarjem čestital za uvrstitev na mundial in jim v Braziliji zaželel veliko sreče.

To bo potrebovalo tudi njegovo moštvo, zato vsi v slovenskem taboru računajo na ustrezno zavzetost norveških Vikingov proti islandskim ribičem, ki imajo pred današnjima tekmama točko prednosti pred Slovenijo. Bo Srečko Nacionale z enim očesom in ušesom spremljal tudi dogajanje v Oslu in se hitro odzval? »Težko bo, v takšnem položaju še nisem bil. Mi imamo pripravljen svoj osnovni načrt, potem pa se bomo prilagodili glede na gibanje rezultata pri nas in v Oslu,« je povsem mirno razložil slovenski selektor, pri katerem ni bilo zaznati nobene živčnosti. »Sarma (Samir Handanović, op. p.) me je vprašal, zakaj sem tako miren. Smo v položaju, ko ni vse odvisno od nas, zato nočem prenašati živčnosti na igralce. Želim, da se v igri zabavajo, da popravljajo napake, ki jih storijo v igri, in da še naprej ostanejo klapa,« je dejal Katanec pred tekmo, za katero so včeraj prodali 20.500 vstopnic, stadion pa jih sprejme še 11.500 več.

Verjetni postavi – Slovenija: S. Handanović – Brečko, Ilić, Cesar, Struna – Mertelj, Kurtić – Pečnik, Kampl, Kirm – Novaković; Švica: Sommer – Lang, Senderos, Djourou, Rodriguez – Džemaili, Inler – Barnetta, Xhaka, Mehmedi – Seferović. Za Švico ne bosta igrala poškodovana Xherdan Shaqiri in Stephan Lichtsteiner. V Bernu bo sodil Nizozemec Björn Kuipers, na tekmi v Oslu pa bo glavni sodnik Italijan Paolo Tagliavento.

Hitzfeld s spremembami

Selektor Ottmar Hitzfeld ne glede na zagotovljeno prvo mesto v skupini E ne misli popuščati Slovencem: »Te kvalifikacije moramo končati z uspehom. Nekaj sprememb v moštvu bom opravil, a mi imamo zelo močno skupino igralcev, ne le prve postave. Imamo čudovito mešanico izkušenosti in mladosti. Vsak lahko prispeva svoje. Za nas je posebna motivacija tudi to, da smo lahko v primeru zmage med nosilci na žrebu skupin za SP. To bi bilo za Švico izjemno. V igri moramo v prvi vrsti popraviti zadnje podaje in zaključke akcij.«

Deli s prijatelji