PRED TEKMO

Katančevi fantje pripravljajo past za ambiciozne Švicarje

Objavljeno 05. september 2015 14.29 | Posodobljeno 05. september 2015 14.30 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: tekma Švica

Slovenska nogometna reprezentanca drevi napada zmago v Baslu.

Kevin Kampl po porazu s Salzburgom v boju za ligo prvakov hoče zmago z reprezentanco.

BASEL – Slovenski nogometaši so prispeli v Basel ravno na dan mladinskega kulturnega festivala, ki je včeraj popoldne in vso noč odmeval po ulicah tega mesta na tromeji Švice, Nemčije in Francije. Brez skrbi, ta dogodek ni bil zamišljen kot moteč element za pripravo Slovencev za glavno tekmo v kvalifikacijah za euro 2016, ob tem pa so izbranci selektorja Srečka Katanca po spoznavanju zelenice stadiona St. Jakob Park, ki sprejme 35.500 gledalcev, a drevi ob 20.45 menda ne bo povsem poln, v miru preživeli noč v hotelu Pullman.

Selektor reprezentance gostiteljev Vladimir Petković v skladu s svojim izvorom potencira, da njegovo moštvo proti Sloveniji ne potrebuje zgolj zmage, temveč mora biti ta z vsaj dvema goloma razlike. S tem bi si Švicarji zagotovili drugo mesto v skupini E in s tem neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo, pa četudi bi v torek izgubili še drugi dvoboj z Anglijo v Londonu. Slovenija je namreč oktobra v Ljudskem vrtu slavila z izidom 1:0, čeprav je bila objektivno slabša po igri. Tokrat Katanec in njegovi izbranci računajo na boljšo predstavo in tudi kanček sreče. Kot se zdi, se bo Srečko Nacionale vsaj malo držal devize »kdor ne riskira, ne profitira«. Tekmo bo ob 20.45 najverjetneje začel precej ofenzivno, s triom Valter Birsa-Josip Iličić-Kevin Kampl za edinim napadalcem Milivojem Novakovićem.

»Kar se tiče formacije v napadu, je to selektorjeva odločitev. Pripravljali smo se, da gremo v Basel zmagat. Verjamem, da nam lahko uspe. Imamo kakovost, tekmo moramo odigrati kot ekipa,« je prepričan Iličić, ki je v Švici doslej gostoval samo enkrat v klubskem dresu. Jojo bi lahko imel kar precej prostora v napadalnih akcijah, če upoštevamo, da od vseh švicarskih linij morda še najmanj prepričljivo deluje njihova obramba. Kaj pravi na to fantasista Fiorentine? »Ne bi se povsem strinjal s tem. Kot ekipa so zelo kompaktni, tudi njihovi obrambni igralci igrajo v dobrih klubih in imajo kontinuiteto. So dobri, toda dobri smo tudi mi, in s takšno miselnostjo moramo stopiti na igrišče.« Predvsem novinarji še vedno ugibamo, kaj bi bil idealni igralni položaj za Joja v izbrani vrsti. Na desnem boku, v sredini za napadalcem ali kot »svobodnjak« na vseh straneh? »To je težko reči. Najbolj pomembno je, da se počutim dobro in da celotna ekipa dobro funkcionira. Tako je tudi meni lažje igrati. Verjamem, da bo tako na današnji tekmi, ki je za nas zelo pomembna. Ne smemo se ustrašiti. Če smo lahko igrali dobro proti Angliji, zakaj ne bi mogli tudi proti Švici,« je Iličić sklenil včerajšnji pomenek.

Reprezentančni mir

Kampl bo proti Švicarjem deloval na drugi strani igrišča, z izjemnim čutom za defenzivno igro bo vsekakor pomagal kolegom v obrambnih nalogah. »Potrebujemo super dan, da vzamemo točko ali točke v Baslu. To nam je jasno. Dobro smo pripravljeni, šli bomo na zmago. Seveda tega ni lahko reči, toda res bomo storili vse, da bi nam uspelo,« je zatrdil novopečeni član udeleženca lige prvakov Bayerja iz Leverkusna. Omenjena trojka napoveduje redko videno napadalno igro Slovenije. »Morda res, toda vseh 90 minut ne moremo igrati presinga v ofenzivi. Imamo kakovost tako v napadu kot v obrambi, vselej lahko dosežemo gol. Toda najprej moramo paziti, da ga ne prejmemo. Več tekme, kot bo minilo brez prejetega zadetka, več možnosti imamo, da ga bomo dosegli. Zelo težko bo, to nam je jasno,« je razlagal Kampl, ki je na današnjem prizorišču že igral s svojim nekdanjim klubom Red Bull Salzburgom in proti Baslu v evropski ligi iztržil izid 0:0. »Lep stadion je, zelo dobra zelenica, ozračje je bilo pravo nogometno,« se je spomnil naš legionar, ki je na vprašanje, kako se počuti po nedavni selitvi iz Borussie Dortmund v svoj matični klub

Bayer, dejal: »Srečen sem. Vesel sem, da bom lahko igral v svojem starem klubu, pri trenerju, pod čigar taktirko sem doslej najbolj napredoval v Salzburgu. Okoli mojega prestopa se je v Nemčiji dvignilo kar precej prahu, tako da mi ustreza, da sem zdaj z reprezentanco, ko se vse skupaj umirja glede tega. Upam, da bomo nekaj opravili, da se približamo euru v Franciji.«

Verjetni postavi – Švica (4-3-3): Sommer; Lichtsteiner, Schär, Klose, Rodriguez; Behrami, Inler, Xhaka; Shaqiri, Mehmedi, Seferović. Slovenija (4-2-3-1): Handanović; Struna, Ilić, Cesar, Jokić; Kurtić, Stevanović; Birsa, Iličić, Kampl; Novaković. Danes sta v skupini E na sporedu še dve tekmi, obe ob 18. uri: San Marino – Anglija in Estonija – Litva. 

Deli s prijatelji