KVALIFIKACIJE

Katančevi fantje na zmago 
v košarkarski Litvi

Objavljeno 12. oktober 2014 15.15 | Posodobljeno 12. oktober 2014 15.15 | Piše: Rok Tamše

V kvalifikacijah za euro 2016 slovenski nogometaši drevi ob 20.45 gostujejo v Vilni. Kevin Kampl po kratkem predahu od boja s Švico pričakuje obrambno držo Litovcev.

Naši fantje računajo, da bodo premagali Litovce. Foto: Tadej Regent

Slovenija je spet na Baltiku! Nikar se ne ustrašite, ne gre za okupacijo prijateljske države, slovenski nogometni reprezentanti bodo v Vilni odigrali kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu proti izbrani vrsti Litve. Če bodo nogometno pokorili deželo, ne bo prav nič narobe. Litovski nogometaši nikoli ne bodo dosegli zaslužkov in slave košarkarskih kolegov, kot so Arvydas Sabonis, Ramunas Šiškauskas ali Šarunas Jasikevičius, ki ga poznamo tudi iz časov igranja za Union Olimpijo.

Igra pod koši je v deželi, ki ima 3,3 milijona prebivalcev, z naskokom številka ena, toda nogomet se je v zadnjem mesecu lepo prerinil v ospredje medijskega zanimanja. Litovski nogometaši so namreč dobili uvodni tekmi v kvalifikacijski skupini E (pričakovano proti San Marinu in po težkem boju z baltiško sosedo Estonijo) in so skupaj z Anglijo na vrhu lestvice. Toda tekma s Slovenijo na skromnem stadionu LFF (kapaciteta 5500 sedežev) v prestolnici zelene dežele, ki šteje dobrega pol milijona prebivalcev, bo zgodba zase.

Dobro razpoloženje

Slovenski asi so včeraj po uri in pol leta iz Ljubljane dobro razpoloženi prispeli v s soncem obsijano Vilno. Kako tudi ne, v žepu imajo prigarano zmago s Švico iz Ljudskega vrta v Mariboru, drevi ob 20.45 po slovenskem času (tukaj uro pozneje) pa bodo z vsemi močmi poskusili dodatno oplemenititi uspeh proti Litvi. Povedano drugače: četa selektorja Srečka Katanca bo naskakovala novo zmago, čeprav bo ob začetku tekme minilo le 46 ur od konca zahtevne in izčrpavajoče bitke s Švicarji.

»Ja, seveda. Upam, da bomo tudi v Litvi zmagali. Šest točk v treh tekmah bi bil pač dober začetek kvalifikacij za nas. Bo pa zelo težko, drugače bo kot proti Švici. Mislim, da se bodo Litovci branili, potegnili se bodo proti svojim vratom, ne bodo igrali odprto. Zato bo manj prostora za napadalne akcije, ampak morali ga bomo poiskati in izkoristiti priložnosti, ki jih bomo imeli,« je dejal eden izmed junakov mariborskega obračuna Kevin Kampl, ki je v petek in včeraj skupaj s kolegi v glavnem nabiral moči za novo preizkušnjo.

Ob uspešni regeneraciji se bodo morali slovenski nogometaši tudi prilagoditi na umetno podlago, na kateri bodo igrali v Vilni. »Lani sem igral na umetni travi. Žoga potuje zelo hitro, mi pa bomo morali to unovčiti, če se bo nasprotnik zaprl. Gostitelji bodo morda v majhni prednosti glede tega, toda mislim, da bomo imeli prevlado v igri. Po imenih smo morda favoriti, toda ne smemo pozabiti, da je Litva v četrtek premagala Estonijo, mi pa smo v Estoniji izgubili v uvodnem krogu. V vsakem primeru moramo pokazati pravi obraz, igrati svojo igro, tako bomo imeli lepe možnosti za zmago,« pravi vrvežavi Kampl, ki ga še peče septembrski poraz iz Talina, kjer so Estonci na koncu zmagali z 1:0.

Doslej le dvakrat z Litvo

Najboljši slovenski nogometaši so v zgodovini odigrali le dve tekmi z Litvo: sredi devetdesetih let so v kvalifikacijah za euro 1996 obe izgubili z 2:1 (v Mariboru in Vilni). Tokrat je napočil čas za sladko maščevanje, saj je realno kakovostnejša Katančeva zasedba tudi dovolj samozavestna po zmagi nad Švico. Dobre volje v slovenski vrsti prav tako ne manjka. Katanec je denimo na letališču v Vilni pri prevzemu prtljage ob svoji torbi odnesel še tisto od pomočnika in nekdanjega varovanca Aleša Čeha, ta pa je potem zaman pogledoval na tekoči trak. Smeha ni manjkalo. Upamo, da bo v slovenskem taboru tako tudi po drevišnji tekmi.

Še letošnji gol iz igre?

Selektor Srečko Katanec je igri z dvema napadalcema že rekel: »Jok, brate, odpade!« Torej pričakujemo naslednjo udarno enajsterico Slovenije: Handanović; Struna, Cesar, Ilić, Brečko; Kurtić, Mertelj; Kirm, Kampl, Birsa; Novaković. V moštvu Litve bodo morda začeli: Arlauskis; Andriuškevičius, KIjanskas, Freidgeimas, Vaitkunas; Panka, Vičius; Cernych, Mikoliunas,Novikovas; Matulevičius. V tem koledarskem letu Slovenija še ni dosegla zadetka iz igre (edini letošnji zadetek je v četrtek iz enajstmetrovke zabil Milivoje Novaković). Tekma v Vilni je kot naročena za to. Sodili jo bo Grk Michael Kukulakis.

Deli s prijatelji