KVALIFIKACIJE

Katančeva četa si želi rendez-vous na euru

Objavljeno 07. september 2014 13.18 | Posodobljeno 06. september 2014 21.37 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca je danes odpotovala v Estonijo, kjer začenja kvalifikacije za EP 2016. Izbranci selektorja Srečka Katanca hočejo osvojiti vsaj tretje mesto v skupini, ki vodi v dodatni boj za udeležbo na turnirju v Franciji.

Kevin Kampl si »neizmerno želi igranja na EP« Foto: Roman Šipić

Kar se je storilo, se je. Slovenski nogometaši so od ponedeljka do včeraj prizadevno vadili v Kranju in Lescah pod vodstvom selektorja Srečka Katanca, ki je iskal dobitno kombinacijo za zmago na prvi tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji. Število treningov je zredčilo tudi deževje, a pretirane slabe volje zaradi tega ni.

Danes zjutraj je reprezentanca odpotovala v Talin, kjer jo jutri na stadionu A. Le Coq Arena (sprejme nekaj manj kot 10.000 gledalcev) čaka tekma z izbrano vrsto Estonije. To je šele začetek dolge poti proti euru, vsi v reprezentančnem taboru pa si želijo sodelovati na novem velikem turnirju. Slovenija se je doslej uvrstila na euro 2000, ki je bil v Belgiji in na Nizozemskem, svetovno prvenstvo 2002 v Južni Koreji in na Japonskem (obakrat selektor Katanec) in na svetovno prvenstvo 2010 pod taktirko selektorja Matjaža Keka.

Ugodni žreb

Ker glavnino reprezentance tudi zdaj sestavljajo fantje, ki so igrali na mundialu v Afriki, izkušenj ne manjka, sporna ni niti kakovost moštva. Ugoden je bil tudi žreb, saj so v skupini E ob Sloveniji in Estoniji še Anglija, Švica, Litva in San Marino.

Ker bo na 15. evropskem prvenstvu prvič sodelovalo 24 moštev namesto dosedanjih 16, se na turnir neposredno uvrstita prvouvrščeni ekipi iz devetih skupin, tretjeuvrščene pa bodo odigrale še dodatne kvalifikacije. Priložnost za udeležbo na prvenstvu stare celine je torej izjemna, zato je ne kaže izpustiti iz rok.

»Imamo zahtevno skupino z Anglijo in Švico, pa tudi preostale reprezentance niso slabe. Estonija je ena takšnih. Pomembno je, kako bomo startali, saj bo potem vse mogoče. Sam še nisem igral na velikem turnirju z reprezentanco, zato si neizmerno želim igranja na EP. Igralci vemo, da bomo v kvalifikacije vložili vse, kar lahko ponudimo, in bomo trdo delali, da ne bi o Franciji le sanjali,« je dejal vezist Kevin Kampl, eden izmed naših najboljših in najprepoznavnejših nogometašev.

Boj bo težak

»Lahko rečemo, da je bil žreb za nas ugoden, toda spored tekem ni ravno takšen. Startamo z gostovanjem v Estoniji, ki nas je že pošteno namučila, sledijo pa močna Švica doma, gostovanje v Litvi in Anglija v Londonu. Če ne bomo že na začetku nabirali točk, bo zelo slabo, vemo pa, kam to pelje. Mnogi so prepričani, da bomo zlahka opravili z Estonijo in Litvo, a vam zagotavljam, da ne bo tako. Tudi vsaka tekma z njimi bo zelo zahtevna,« opozarja selektor Katanec, ki v kvalifikacijah želi videti kompaktno in borbeno slovensko reprezentanco.

Slovenija v Talinu še ni izgubila, ob tem pa estonski selektor, 38-letni Šved Magnus Pehrsson, tokrat nima na voljo poškodovanega glavnega igralca, vezista Konstantina Vassiljeva. To je vsekakor obetavna napoved za jutrišnjo tekmo, ki se bo začela ob 20.45. Kevin Kampl si »neizmerno želi igranja na EP«. Samir Handanović ima zagotovljen položaj v udarni enajsterici. Slovenski reprezentantje so pod budnim očesom Srečka Katanca ves teden pridno vadili na Gorenjskem. Estonija hvaležni tekmec za Slovenijo

Dosedanji dvoboji slovenskih in estonskih nogometašev – 2. 9. 2011: Slovenija : Estonija 1:2 (kvalifikacije za EP 2012); 12. 10. 2010: Estonija : Slovenija 0:1 (kvalifikacije za EP 2012); 7. 2. 2007: Slovenija : Estonija 1:0 (prijateljska tekma); 11. 6. 1995: Estonija : Slovenija 1:3 (kvalifikacije za EP 1996); 29. 3. 1995: Slovenija : Estonija 3:0 (kvalifikacije za EP 1996); 7. 4. 1993: Slovenija : Estonija 2:0 (prijateljska); 3. 6. 1993: Estonija : Slovenija 1:1 (prijateljska).

Novembra v London

Spored tekem slovenske reprezentance v kvalifikacijah za euro 2016: Estonija – Slovenija (8. september), Slovenija – Švica (9. oktober), Litva – Slovenija (12. oktober), Anglija – Slovenija (15. november), Slovenija – San Marino (27. marec 2015), Slovenija – Anglija (14. junij 2015), Švica – Slovenija (5. september 2015), Slovenija – Estonija (8. september 2015), Slovenija – Litva (9. oktober), San Marino – Slovenija (12. oktober 2015).

Deli s prijatelji