POKAL KONFEDERACIJ

Karioke podžgale ogenj za domači mundial 2014

Objavljeno 02. julij 2013 21.00 | Posodobljeno 02. julij 2013 21.00 | Piše: M. U.

Brazilski nogometaši so s finalno zmago nad Španijo osvojili pokal konfederacij.

RIO DE JANEIRO – Konfederacije se bodo spet razdružile, saj so v nedeljo končale svoje nogometno prvenstvo. Brazilcem je na domačih tleh uspelo osvojiti pokal konfederacij, svetovni in evropski prvaki Španci so padli s 3 : 0, Fred (2. in 47.) in Neymar (44.) sta v Riu de Janeiru z zadetki v mrežo Ikerja Casillasa okronala karioke. Furija je po zaostanku za tri zadetke izgubila živce, Sergio Ramos je v 54. minuti zgrešil enajstmetrovko, Gerard Piqué pa si je v 68. po prekršku nad bodočim soigralcem v Barceloni Neymarjem prislužil rdeči karton.

Seveda pa je po finalni tekmi konfederacijskega pokala zdaj najzanimivejše vprašanje, kaj to pomeni v razmerju moči najboljših moštev leto pred svetovnim prvenstvom prav tako v Braziliji. Povrhu je zelo pomembno tudi dejstvo, da še nobenemu evropskemu moštvu ni uspelo osvojiti tekmovanja v Južni Ameriki. Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari je bil navdušen nad načinom, kako so odpravili po lestvici Fife najboljšo reprezentanco na svetu. Poudaril je, da njegovi varovanci z velikimi koraki hodijo po cesti, ki vodi k tako želenemu naslovu svetovnega prvaka v letu 2014. »Niti predstavljal si nisem, da bi jih lahko premagali s 3 : 0. A ne le izid, način, kako smo igrali, kaže, da smo imeli res dobro tekmo. Zdaj lahko sanjam, da imamo idejo, pot in da imamo dobro moštvo za svetovno prvenstvo, enakovredno vsem drugim pretendentom. V zadnjem mesecu smo denimo premagali Francijo, Urugvaj, Italijo in Španijo,« je bil vesel 64-letni Scolari, ki je bil z Brazilci svetovni prvak leta 2002, zdaj pa so mnogi v njegovi domovini tudi verjeli, da je njegov trenerski čas že potekel. »Še vedno smo v obdobju graditve, a ta zmaga nam daje veliko samozavesti.«

Španski selektor Vicente del Bosque je priznal, da je ta večer boljše moštvo premagalo Španijo, 26 brazilskih prekrškov pa naj bi pokazalo manj užitno stran njihove igre. »Po vsem igrišču so pritisnili na nas in s prekrški razbijali naš ritem,« je opomnil in hkrati bolj iskal pozitivne stvari med svojimi varovanci.

Ne potrebujejo bujenja

Neymar je bil razumljivo izbran za najboljšega igralca turnirja, pred nastopom svojega poklicnega žoganja v Barceloni pa se je dokazal kot vodja moštva in zato kot oseba, ki hitro dozoreva. »Seveda je to velika sprememba, a je dobra. Grem v eno najboljših moštev na svetu in pred svetovnim prvenstvom se želim hitro prilagoditi njihovim zahtevam,« je Neymar najprej navrgel o prestopu v Barcelono. »Glede pokala konfederacij pa sem zelo zadovoljen z vsem, kar se je zgodilo.«

Fernando Torres pa je v španskem imenu po nedeljskem porazu navrgel, da je bil to le kiks in da bodo naslednje leto zagotovo lovili svoj drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka. So pa Brazilci denimo končali niz 29 španskih tekmovalnih tekem brez poraza; ta je trajal vse od poraza s Švico na SP leta 2010. »Ne moreš zmagati na vsaki tekmi in se uvrstiti v vsak finale, kot vsi pričakujejo. To ni tako preprosto. Ne potrebujemo bujenja, kot ne potrebujemo poraza, da spet pridobimo motivacijo,« je s petimi zadetki (kot Fred) povedal najboljši strelec brazilskega turnirja.

Deli s prijatelji