1. SNL

Kapetan Olimpije Šporar z goli odgovoril Katancu

Objavljeno 01. september 2015 15.40 | Posodobljeno 01. september 2015 15.40 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije v državnem prvenstvu nizajo visoke zmage, zadnji je padel Rudar.

Kapetan Olimpije Andraž Pporar je v osmih krogih dosegel sedem zadetkov. Foto: Aleš Černivec

»Slovenska liga je postala zanimiva, ni pa nujno, da je zaradi tega bolj kakovostna. Če na tekmah pada veliko golov, je verjetno tudi kaj narobe. Govorim v taktičnem smislu. S selektorskega vidika bi raje, da bi bilo zadetkov manj in da bi bilo v določenih conah več reda, agresije in kompaktnosti, je pa seveda to zanimivo za gledalce na stadionih in doma pred televizorji. Odziv ljudi je pozitiven, večja gledanost je, kar je bistvo športa. Tu je storjen korak naprej. Kaj pa to koristi reprezentanci, kdo namreč igra v klubih, je pa spet druga zadeva. Če so najboljši igralci oziroma gole dosegajo tujci, jaz oziroma reprezentanca od tega nima nič. Če pride kdo v finale lige prvakov, nimam od tega nič. Če bi namreč to našemu klubu omogočilo pet tujcev,« je prejšnji teden o slovenski ligi povedal selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec.

Kot da so te besede še dodatno podžgale moštvo Olimpije in njenega kapetana Andraža Šporarja. Potem ko so se zeleno-beli znesli nad Mariborom v Ljudskem vrtu (3:0) in Celjem doma (6:0), so v nedeljo v Stožicah pred zglednimi 5000 gledalci povsem dotolkli še velenjskega Rudarja (5:0), Šporar pa je dosegel hat-trick in se na vrhu lestvice strelcev izenačil z Nigerijcem Blessingom Elekejem iz Gorice; oba sta dosegla po 7 zadetkov. Mnogi že dlje »ponujajo« Šporarja Katancu, češ naj mu nakloni priložnost v članski izbrani vrsti. Šef nacionalnega moštva v njem očitno še ni vidi zadostnega potenciala, da bi ga postavil ob bok Milivoju Novakoviću, Zlatanu Ljubijankiću, Robertu Beriću, Timu Matavžu in celo Benjaminu Verbiču. Kaj takšnega še ni uspelo niti Luki Zahoviču, ki je v prejšnji sezoni še bolj intenzivno tresel mrežo v dresu Maribora. No, če bo 21-letni Šporar vztrajal v podobnem slogu skozi celotno sezono, bi znal priti v Katančeve misli v naslednjem tekmovalnem ciklusu, kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018. Vsekakor pa je Ljubljančan na najboljši možni način odgovoril na očitno stimulativno opazko selektorja. Za zdaj skupaj z Zahovičem pomeni udarni dvojec v reprezentanci do 21 let pri selektorju Primožu Glihi.

Vemo, da prva lastovka še ne prinese pomladi. Tako tudi trener Olimpije Marijan Pušnik noče zganjati rompompoma okrog zadnjih rezultatov, saj se zaveda, da je Olimpija šele na začetku poti, na kateri želi seči po vrhu na slovenski sceni. Tako prepričljivega starta pred začetkom sezone ni pričakoval. »Če bi pričakoval kaj takšnega, ne bi bil trener, ampak bi igral loto ali pa kakšne druge igre na srečo... Šalo na stran, pričakoval sem dobre igre, saj vidim fante, kako delajo na treningu. Toda druga stvar je tekma. Fantje so pa le pokazali, da so trdni, igrajo poletno, z idejami, zanimivo, gledalcem vsekakor ni dolgčas na naših tekmah.« Pušnik pričakuje, da bo do konca prestopnega roka v ekipo dobil še tri igralce (20-letni argentinski krilni napadalec Lucas Ontivero bo po naših informacijah član Olimpije) in da bo med reprezentančnim odmorom še bolje uigral moštvo. »Še enkrat: nobene evforije. Dobro je, da se publika vrača, da navija, toda Olimpija potrebuje še kaj drugega kot pa rezultat. Organizacijo in logistiko, vse, kar se dogaja znotraj kluba in zunaj njega ter okrog stadiona ter v mladinskem pogonu. Potrebujemo boljša in svoja igrišča, svoje klubske prostore. Gremo korak za korakom. Ne bomo lebdeli v oblakih, to bi bilo neumno. Za nami je šele osem krogov prvenstva. Prvi favorit za naslov je še vedno Maribor, tu so še Domžale, Gorica pa je ta čas prva,« se Pušnik ne pusti zavesti čustvom navijačev Olimpije.

Deli s prijatelji