EVROPSKA LIGA

Kanarčki letijo v Evropi

Objavljeno 19. julij 2014 16.15 | Posodobljeno 19. julij 2014 16.15 | Piše: R. T.

V kvalifikacijah za evropsko ligo je Luka Koper v prvi tekmi premagala Nefči v Azerbajdžanu.

Kapetan Gorice Alen Jogan v dvoboju z branilcem Moldeja Martinom Linnesom. Foto: Reuters

Ni kaj, trener Luke Koper Rodolfo Vanoli je odlično pripravil svoje varovance za start v evropski sezoni. Potem ko so kanarčki v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo zlahka premagali črnogorski Čelik, so bili v prvi tekmi 2. kroga na gostovanju v Azerbajdžanu boljši od Nefčija iz Bakuja z 2:1. V čvrsti tekmi na Bekcell Areni, kjer je kakšnih 7000 gledalcev ustvarilo peklensko ozračje, so se rumeno-modri predstavili z zrelo in učinkovito igro. Vsi trije zadetki so padli v prvem polčasu, Koprčani so povedli z goloma Gorana Galešića in Mateja Palčiča, gostitelji pa so znižali vodstvo slovenskega podprvaka prek Araza Abdulajeva.

Koprčani imajo zelo lepo priložnost za napredovanje, skupaj z zadnjo zmago v gosteh bi slovenskemu nogometu prinesli tudi lepo število evropskih točk. »Kdor misli, da smo že v tretjem krogu, se moti. Čaka nas peklenskih 90 minut na Bonifiki, ampak zaupam svojim fantom. Če bodo tudi povratno tekmo odigrali tako disciplinirano, bo preboj v tretji predkrog lažji,« je prepričan Vanoli. Galešić je povzročal številne težave narodnostno pisanemu domačemu moštvu; v udarni enajsterici so bili kar štirje Brazilci, Paragvajec, Kamerunec in igralec iz Sierra Leoneja. »Ozračje je bilo peklensko. Njihovi navijači, ki so napolnili stadion, so jih spodbujali vso tekmo. Bilo je tudi izredno vroče in soparno, ampak z disciplinirano igro smo dosegli cilj in si priigrali lepo izhodišče pred povratno tekmo. Nefči je zelo kakovostna ekipa. Brazilci so nepredvidljivi in težko jih je zaustaviti v dvobojih ena na ena. V Kopru bo težko, ampak verjamemo v uspeh,« je novo slavje na Bonifiki napovedal Galešić. Če bo še novi vratar, Hrvat Božo Radošević, tako zanesljiv tudi v prihodnje, potem ni strahu za napredovanje.

Povsem drugače so jo v Skandinaviji odnesli Goričani, ki bodo v letošnji sezoni igrali s precej manjšim številom italijanskih igralcev. Trener Luigi Apolloni med drugim nima več na voljo večine najboljših iz lanske sezone, ko je Gorica osvojila pokalni naslov. Odšli so tudi napadalci Massimo Coda, Gianluca Lapadula, Gianvito Misuraca in vratar Alex Cordaz. Slovensko obarvano moštvo proti vodilni ekipi norveškega prvenstva Moldeju ni imelo možnosti za prijetno presenečenje. Že po prvem polčasu je bilo 3:0 za gostitelje, za končni izid 4:1 pa je zadetek iz enajstmetrovke dosegel novince v modro-belem dresu Luka Majcen. Koprčani in Goričani bodo povratni tekmi odigrali v četrtek, 22. julija, oboji ob 20.30.

 

Deli s prijatelji