NOGOMETNI POKAL SLOVENIJE

Kanarčki kot ranjeni levi, knezi po revanšo za 2006

Objavljeno 20. maj 2015 09.12 | Posodobljeno 19. maj 2015 22.37 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 20.30 na koprski Bonifiki veliki finale nogometnega pokala Slovenije.

V njihovih rokah je pokalna nogometna usoda 20. maja 2015. Z leve: Rodolfo Vanoli, Domen Črnigoj, Benjamin Verbič in Simon Rožman. Foto: Igor Mali

KOPER – Preudarnost in železna taktična disciplina Koprčanov ali nadzirana razigranost Celjanov z izjemnim potencialom v napadu? To vprašanje se poraja pred drevišnjim finalom za pokal Slovenije, v katerem se bosta udarila Luka Koper in Celje. Ker je prizorišče sklepnega dejanja v tem tekmovanju na koprski Bonifiki, lahko v tem pogledu rahlo prednost pripišemo kanarčkom z Obale. Vse drugače pa govorijo medsebojni obračuni teh dveh ekip v tej sezoni. V štirih prvenstvenih tekmah so Celjani trikrat zmagali (dvakrat v Kopru), Primorci pa so jeseni v mestu ob Savinji iztržili točko za neodločen izid. Celjani so si z drugim mestom na državnem prvenstvu že priigrali mesto v evropskem tekmovanju. Koprčani so v DP pošteno zamočili že jeseni, tako da so finale pokala že davno razglasili za tekmo za biti ali ne biti.

Današnja tekmeca sta se enkrat že srečala v boju za pokalno lovoriko. To je bilo v sezoni 2005/2006, ko so se zmage po izvajanju kazenskih strelov (6:4) veselili Koprčani, to pa se ni zgodilo nikjer drugje kot na celjski Areni Petrol. To je torej dodaten motiv za nogometaše iz knežjega mesta. Med takratnimi akterji bosta danes zraven le dva veterana iz celjskega tabora: vratar Amel Mujčinović in branilec Sebastjan Gobec. V včerajšnji izdaji smo vam razkrili, kako pred tekmo sezone razmišljajo glavni akterji, oba trenerja in največja bisera, Benjamin Verbič (Celje) in Domen Črnigoj (Luka Koper). Tokrat smo hoteli potipati utrip pri vrhovnih komandantih obeh zasedb, a se je predsednik Celja Stevan Đorđević zavil v medijski molk, govoriti bo pripravljen šele po finalu.

Trije finali v enem dnevu

Takšnega nogometnega živžava v največjem mestu na Obali v enem dnevu že dolgo ni bilo. Pokalni program je več kot pester, vsebuje kar tri finalne tekme. Ob 16. uri je glavno igrišče na Bonifiki rezervirano za dame, v finalu ženskega pokala se bosta pomerila Teleing Pomurje in Rudar Škale. Ob 18. uri se bodo na atletskem stadionu za lovoriko udarili mladinci Aluminija in Domžal. Ob 20.30 bo sledila češnja na torti, obračun članov Luke Koper in Celja. 

Poškodovan tudi predsednik

Predsednik Luke Koper Ante Guberac je znan po drugačni taktiki komuniciranja, pogosto pove več, kot bi dejansko hotel. Tokrat je bil bolj kot ne zadržan; morda je k temu pripomogla njegova poškodba desnega kolena, ki jo je včeraj za veliki finale nevtraliziral z injekcijo. »Tako kot imamo težave s poškodbami v moštvu, imam zdravstvene probleme tudi sam. Toda vedite, ranjeni levi so najnevarnejši,« je hudomušno začel pogovor o dnevu D za njegov klub. »Vemo, kaj nas čaka. Igramo proti zelo težkemu nasprotniku, ki pa je premagljiv. Pričakujem pravo moško tekmo. Naši fantje bodo zagotovo naredili vse, da bi dvignili pokal. Vem, da si to zelo želijo, zobe bodo stisnili tudi tisti zdravstveno načeti,« pravi Guberac, ki ne razmišlja o morebitnem porazu, ki bi narekoval spremembe v bližnji prihodnosti. »Če bo res treba, bomo o tem razmišljali v četrtek. Kaj bi bilo v tem primeru, nima smisla razmišljati. Naše misli so usmerjene v finale, naš cilj je zmaga. To je v tem trenutku edino pomembno.« Pa je igralcem obljubil nagrado za lovoriko? »Ničesar nisem obljubljal pa tudi nihče se ni zanimal za to. Igralci vejo, kaj pomeni pokalni naslov za njih in za naš klub. Rade volje bom dal nagrado za zmago. To bi pač bile sladke skrbi,« nam je zatrdil prvi mož kanarčkov.

Celjska invazija na Obalo

Iz Celja prihajajo napovedi, da bo na Obalo prispelo vsaj 500 navijačev čete trenerja Simona Rožmana. Kako pa bodo domačini dihali z ekipo Rodolfa Vanolija, ki je jeseni moral zapustiti Bonifiko, pred kratkim pa se je vrnil, da bi rezultatsko rešil sezono edinega obalnega prvoligaša? »Mislim, da bo stadion dobro popolnjen. Morda ne bo povsem poln, vzdušje pa bo zagotovo spektakularno, kot je redko kje v Sloveniji. Malce me skrbi samo vremenska napoved, lahko bi se pojavila kakšna nevihta, to pa bi morda nekatere odvrnilo od tega, da pridejo na Bonifiko,« razmišlja Guberac, ki o razmerju moči med ekipama meni: »Celjani so resda pravi hit državnega prvenstva, toda naše mesto na lestvici ne odseva naše dejanske igre in sposobnosti. Ni bilo vselej tako slabo, toda redno nas je spremljala smola oziroma nesreča. Upam, da smo zdaj na vrsti, da bo kanček športne sreče na naši strani.« Zanimivo je, da sta oba finalista v polfinalu premagala favorita na papirju, Celjani Maribor, Koprčani pa Domžale. Glavni sodnik drevišnjega obračuna bo Slavko Vinčič, iz Kopra so v tej sezoni letele številne puščice proti varuhom nogometnih pravil. »S tem se ne obremenjujemo. Jaz sem s tem razčistil že pred dvema mesecema. O zmagovalcu naj odloči igra na zelenici, prepričan sem, da bo sojenje pošteno,« je še zatrdil šef nogometne Luke Koper.

Maribor neulovljiv z osmimi lovorikami

Prvi pokalni prvak v samostojni Sloveniji je leta 1992 postal Maribor Branik, lani pa so pokal dvignili igralci Gorice. Današnja finalista imata v svoji vitrinah skupno tri pokalne lovorike, Luka Koper dve iz let 2006 in 2007, Celje pa eno iz leta 2005, ko je nosilo ime CMC Publikum. Največ pokalnih trofej ima Maribor (8), sledijo pa Olimpija (4), Gorica (3), Interblock in Luka Koper (po 2) ter Mura, Rudar, Celje in Domžale (po 1).

 

 

Deli s prijatelji