JUNAKI

Kampl osrečil Slovenijo, Sarma ustavil orle

Objavljeno 08. september 2013 14.33 | Posodobljeno 08. september 2013 00.17 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši še vedno lahko upajo na uvrstitev na svetovno prvenstvo. Po zmagi nad Albanijo morajo dobiti še tri tekme, na roko pa jim morajo iti drugi izidi.

Kevin Kampl je v 19. minuti izvedel pravo mojstrovino. Foto: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – »Gol posvečam bolnemu očetu, ki je ostal v Nemčiji, in babici,« je sporočil slovenski nogometni as s prepoznavno pričesko Kevin Kampl, potem ko je zabil zmagoviti gol na tekmi z Albanijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji. Ta zmaga v vrsti selektorja Srečka Katanca še ohranja upanje za uvrstitev na mundial v Južni Ameriki, pa čeprav je glede na razplete drugih tekem v skupni E v igri bolj teorija kot kaj drugega. Toda, saj vemo, upanje umira zadnje.

Mojstrski zadetek

Dvaindvajsetletni nogometaš, rojen v Nemčiji, trenutno pa si kruh služi z igranjem za avstrijskega prvoligaša Red Bull iz Salzburga, je v 19. minuti s pravo mojstrovino utišal številne privržence albanskih orlov. S tribun stožiškega stadiona, kjer se je zbralo dobrih 13.000 gledalcev, je kar kričala rdeča barva gostov.

»Danes je zame zelo srečen dan. Nikoli ga ne bom pozabil. Pa ne samo zaradi mojega gola, ampak zato, ker smo morali zmagati, če hočemo še sploh kaj doseči v teh kvalifikacijah. Vedeli smo, da bo prava borba, morali smo biti 100-odstotno osredotočeni na nasprotnika. Na začetku drugega polčasa smo se sicer preveč potegnili v obrambo, tako da so si Albanci priigrali precej priložnosti. A lahko smo srečni, da je Samir Handanović mrežo ohranil nedotaknjeno,« je bil navdušen nepopustljivi igralec zvezne vrste, ki skupaj s 23-letnim Renejem Krhinom in 24-letnim Jasminom Kurtićem tvori vse bolj prepoznavni trio KKK v igri Slovenije.

Končno zmaga v Stožicah

Katanec je končno doživel zmago v Stožicah po vrnitvi na selektorski stolček januarja letos: »Takšen dvoboj smo pričakovali. Albanija je dobra, ni kaj za reči. Imajo izjemno izkušene igralce. V pravem trenutku pa smo dali gol, prvi polčas smo odigrali dobro, mogoče bi lahko odigrali bolje še kakšen protinapad in morda tekmo odločili že prej. V drugem pa seveda Albanci niso imeli česa izgubiti in so napadli. A čestitke mojim fantom, dali so vse, kar imajo. Treba je preživeti v danem trenutku, imeti malo sreče in poskusiti zmagati. Pošteno povem, kar mislim: videti so bili bolje in všečneje, ampak zakaj v nogometu ne zmaga vedno boljši, pa ne bo nihče vedel.«

Štirje v igri za 2. mesto

V kvalifikacijski skupini E za nastop na SP 2014 sta bili v petek na sporedu še dve tekmi. Islandija je v Švici presenetljivo remizirala z izidom 4 : 4, Norveška pa je doma odpravila Ciper z 2 : 0. Vrstni red po sedmih krogih: Švica 15 točk, Norveška 11, Albanija in Islandija po 10, Slovenija 9, Ciper 4. Slovenija bo v torek gostovala na Cipru, oktobra pa jo čakata še zadnji tekmi proti Norveški doma in Švici v gosteh.

Deli s prijatelji