NOGOMET

Kampl bi rad po Švici slavil s točkami in pivom

Objavljeno 08. oktober 2014 11.28 | Posodobljeno 08. oktober 2014 11.29 | Piše: Rok Tamše

Ozračje pred obračunom nogometašev Slovenije in Švice v Mariboru je vse bolj vroče.

Kevin Kampl po porazu s Salzburgom v boju za ligo prvakov hoče zmago z reprezentanco.

Ljudski vrt ta teden diha reprezentančno. Po spektaklih v evropski ligi prvakov in zadnjem derbiju državnega prvenstva med Mariborom in Olimpijo ljubitelji nogometa pričakujejo, da bo s svojo igro in rezultatom jutri zasijala tudi reprezentanca. Selektor Srečko Katanec je že včeraj odpeljal svoje izbrance na preizkus zelenice v LV, drevi bodo to storili še švicarski zvezdniki, jutri ob 20.45 pa bo šlo na nož. Obe ekipi sta namreč izgubili v prvem krogu kvalifikacijske skupine E za evropsko prvenstvo; Slovenija v Estoniji, Švica doma z Anglijo. Švicarji, ki jih vodi srbski strokovnjak Vladimir Petković (poleti je nasledil legendarnega Ottmarja Hitzfelda), so ob Angležih favoriti za prvo mesto v skupini, na svetovni lestvici so na desetem mestu, na letošnjem svetovnem prvenstvu so v osmini finala izgubili proti Argentini šele po podaljšku, po golu Angela Di Marie v 118. minuti.


Kdo gostuje v Ljudskem vrtu?

Selektor Švice Vladimir Petković je za tekmi s Slovenijo in San Marinom vpoklical dva debitanta, sicer člana mlade reprezentance, branilca Jacquesa Francoisa Moubandjeja in napadalca Michaela Freya. Naknadno je moral poiskati zamenjavo za poškodovanega branilca Fabiana Schära, našel jo je v Fabianu Lustenbergerju. Vratarji: Roman Bürki (Freiburg), Marwin Hitz (Augsburg), Yann Sommer (Mönchengladbach); branilci: Johan Djourou (Hamburg), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Jacques Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Fabian Lustenberger (Hertha Berlin), Philippe Senderos (Aston Villa), Steve Von Bergen (Young Boys), Silvan Widmer (Udinese); vezisti: Tranquillo Barnetta (Schalke), Valon Behrami (Hamburg), Blerim Dzemaili (Napoli), Gelson Fernandes (Rennes), Gökhan Inler (Napoli), Pajtim Kasami (Olympiakos), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach); napadalci: Josip Drmić (Bayer Leverkusen), Michael Frey (Lille), Admir Mehmedi (Freiburg), Haris Seferović (Eintracht Frankfurt), Xherdan Shaqiri (Bayern).
 

Nati, kakor v deželi sira, čokolade in ur ljubkovalno pravijo svoji izbrani vrsti, se je s Slovenijo udarila tudi v kvalifikacijah za SP 2014 v Braziliji. Obakrat je zmagala, v Ljubljani z 2:0, v Bernu pa z 1:0; sicer je Švica dobila zadnje štiri tekme s Slovenijo. V skupno sedmih medsebojnih tekmah je slovenska vrsta le enkrat zmagala in enkrat remizirala s tem zahtevnim alpskim tekmecem. Vsaka tekma je sicer poglavje zase, toda izrazito multikulturalna zasedba gostov z izjemno močnim albanskim pečatom tudi tokrat lahko žanje strahospoštovanje zaradi številnih slovitih igralcev, ki igrajo v uglednih evropskih klubih. »Tako rekoč vsi igrajo v začetnih enajstericah svojih klubov. To bo težka tekma, ampak mislim, da nam takšni tekmeci bolj ležijo, tudi motivirani bomo močno. Pričakujem, da nas bo v Mariboru dvignila tudi publika. Sicer se ne smemo preveč ozirati na to, saj moramo na igrišču pokazati pravi pristop ne glede na to, kje igramo. Če v težki tekmi dosežeš pozitiven rezultat, greš naprej precej bolj samozavesten. Upam, da nam bo to uspelo,« je dejal Jasmin Kurtić, vezist italijanske Fiorentine.

Pivo, sok ali voda?

Pred tekmo v štajerski metropoli posebni občutki prevevajo tudi v Nemčiji rojenega Kevina Kampla, saj njegova družina izvira prav od tod, zato bo imel bučno podporo s tribun. Na igrišču bo precej bolj samozavesten kot septembra v Talinu, saj se je igralsko dvignil tudi v svojem Salzburgu, s katerim je prejšnji mesec še žaloval, ker se ponovno ni uvrstil v ligo prvakov. »Na prvi tekmi nam ni šlo, zdaj moramo vsako tekmo igrati, kot da je zadnja. Moramo začeti zbirati točke. Prav gotovo bo Švica velik favorit, a tudi mi nismo brez možnosti. Zadaj moramo paziti, da ne bomo dobili gola, dlje ko bo tekma brez zadetka, bolje bo za nas. En gol lahko odloči tekmo, upam, da se bomo dobro pripravili in da bomo pravi na igrišču. Švica je pokazala, da je dobra ekipa, videli smo jo lahko tudi na svetovnem prvenstvu, kako igra. Sicer so zamenjali selektorja, morda jim zato vse še ne gre, kot mora, kar moramo izkoristiti, če se nam bo ponudila priložnost. Najbrž jih ne bo veliko, a če se ponudijo, moramo to izkoristiti in ob dobri atmosferi, ki vlada v Ljudskem vrtu, smo lahko uspešni,« meni eden ključnih igralcev izbrane vrste. To pa še ni vse. Simpatični Kampl bo namreč jutri praznoval 24. rojstni dan. »Upam da bom lahko fantom častil eno pivo po tekmi. Če bomo zmagali, seveda. Drugače bomo pili sok oziroma bomo imeli le suhi kruh in vodo,« je dobro razpoložen napovedal Kampl.

Deli s prijatelji