DOVOLJ JIM JE BILO

Kamerunci so preigrali tudi predsednika vlade

Objavljeno 10. junij 2014 10.22 | Posodobljeno 09. junij 2014 23.05 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši kamerunske reprezentance so bili naveličani obljub o nagradah za SP.

Kamerunskih nogometašev se pač ne drži zaman vzdevek nepopustljivi levi. To so že ničkolikokrat dokazali na igrišču, navsezadnje so afriška reprezentanca z največ nastopi na svetovnih prvenstvih (7). Spremljali jih bomo tudi na letošnjem mundialu v Braziliji, čeprav je bilo še včeraj v prestolnici Yaounde zelo napeto. Igralci so namreč v nedeljo zavrnili možnost, da po predvidenem urniku odpotujejo na prizorišče SP v Južno Ameriko, čeprav jih je na letališču čakalo predsedniško letalo s posadko vred, naložena je bila že tudi prtljaga. Toda moštvo je ostalo neomajno, igralci so zahtevali, da se jim v celoti izplača nagrada za uvrstitev na 20. mundial še pred odhodom na turnir. Levi so zahtevali 75.000 evrov po glavi. Pri tem jih prav malo briga dejstvo, da bo njihova zveza od Mednarodne nogometne zveze (Fifa) nagrado za uvrstitev na SP prejela šele tri mesece po turnirju v Braziliji. A treba je vedeti, da je prav vsaka reprezentanca že prejela od Fife po 1,1 milijona evrov za kritje stroškov priprav na SP. Uvrstitev na turnir pa je vredna 5,8 milijona evrov.

Kredit v 12 urah

V kamerunski nogometni zvezi je zavladala panika, saj jim je vlada že pred časom priskočila na pomoč ter posodila denar, ki pa je zadostoval za premijo v višini 65.000 evrov za posameznega igralca. Prvi zvezdnik in kapetan moštva Samuel Eto'o ter tovariši so že po zadnji pripravljalni tekmi v soboto proti Moldaviji (zmaga z 1:0) dali jasno vedeti, da jih ta znesek sploh ni zadovoljil. Tako so po obračunu z Moldavci poskrbeli še za protokolarni škandal. Tradicionalno namreč predsednik vlade preda državno zastavo kapetanu reprezentance ob odhodu na veliko tekmovanje. Toda moštvo z Eto'ojem na čelu je zavrnilo premiera Philemona Yanga ter ga prostodušno usmerilo proti selektorju, Nemcu Volkerju Finkeju. Zadrega je bila popolna, na pomolu pa sramota svetovnih razsežnosti za to afriško deželo z 22 milijoni prebivalcev. V 12 urah si je krovna organizacija (seveda z izdatno pomočjo političnih oblasti) uredila kredit na banki in nogometne ase prepričala z manjkajočo vsoto denarja. »Sporazum je bil na koncu dosežen, zato si res ne želim, da bi mediji iz tega ustvarili veliko senzacijo. V resnici ni bil tako velik problem, kot se ga želi prikazati,« je selektor Finke kot lojalni uslužbenec zveze poskusil minimalizirati nastalo škodo. »Zdaj je vse v redu. Najeli smo zasebni kredit, samo da bi zadovoljili igralce,« je odleglo tudi predstavniku za odnose z javnostmi pri kamerunski zvezi Laurenceu Fotsu. Kamerun bo prvo tekmo odigral v soboto proti Mehiki, v skupini A pa sta še Brazilija in Hrvaška. 

Protesti ogrožajo uvod v SP

Brazilska policija je včeraj proti protestnikom v Sao Pãulu, ki bo v četrtek prizorišče prve tekme svetovnega prvenstva v nogometu, uporabila solzivec in gumijaste naboje, da bi jih razgnala. K protestu so pozvali zaposleni na mestni podzemni železnici, ki stavkajo za višje plače. Po poročanju britanskega BBC se je na protestu zbralo okrog 300 ljudi. Brazilska predsednica Dilma Roussef je sicer zatrdila, da ne bo dopustila, da nasilne demonstracije mečejo senco na svetovno prvenstvo. Delavci podzemne železnice stavkajo že od četrtka, zahtevajo zvišanje plač za 12,2.

Največji asi, ki manjkajo

Na 20. mundialu ne bomo spremljali številnih nogometnih mojstrov, ki so jim nastop preprečile poškodbe ali pa se njihove reprezentance niso uvrstile na zaključni turnir. Če ne razpravljamo o okusih, bi najboljša enajsterica (4-3-3) lahko bila takšna: Petr Čech (Češka); Neven Subotić, Nemanja Vidić (oba Srbija), David Alaba (Avstrija); Franck Ribery (Francija/poškodba), Thiago (Španija/poškodba), Riccardo Montolivo (Italija/poškodba), Marco Reus (Nemčija/poškodba); Zlatan Ibrahimović (Švedska), Gareth Bale (Wales), Radamel Falcao (Kolumbija/poškodba).

Deli s prijatelji