NOGOMET

Kako silovito bodo začeli zmaji in vijolični

Objavljeno 16. julij 2016 09.45 | Posodobljeno 16. julij 2016 09.45 | Piše: R. T.

Danes in jutri se začenja nova sezona v nogometni Prvi ligi Telekom Slovenije. Olimpija gosti Celje, podprvak Maribor pa Luko Koper, sosedski derbi v Domžalah.

Kapetan in branilec rudarja David Kašnik, levo, bo danes poskušal zaustaviti napadalce Krškega. Foto: Ljubo Vukelič.

Danes in jutri bodo nogometni prvoligaši spet na delu na domači sceni, saj bodo odigrali tekme uvodnega kroga v 26. sezoni Prve lige Telekom Slovenije. Pričakovanja klubov, Nogometne zveze Slovenije in ljubiteljev te igre so visoka, saj je še zelo živ spomin na velik porast priljubljenosti domačega tekmovanja v prejšnji sezoni. Svoje sta naredila Olimpija in Maribor v ponovno obujenem rivalstvu, ki ga je letos dobila zeleno-bela zasedba iz Ljubljane, drugo so prispevala preostala moštva, ki so bila trn v peti vodilnima. Toda od stare slave in dosežkov se ne da živeti, zato bo šlo že danes povsem na novo na dveh tekmah in jutri na preostalih treh.

Premiera v novo sezono pripada Rudarju in Krškemu v Velenju. Kapetan knapov David Kašnik, ki igra pod komando novega trenerja, Srba Slobodana Krčmarevića, meni: »Prva tekma s Krškim je za nas zelo pomembna, saj vemo, da je dober start v sezono ključnega pomena. Naša ekipa je dobra, nove igralce smo dobro sprejeli, tudi sami so se dobro vklopili. Med nami je dobra atmosfera, smo prava klapa, za kar moramo poskrbeti mi, ki smo v klubu že dlje. Verjamem, da bomo v letošnji sezoni napravili dober rezultat. Najpomembneje je, da na igrišču pustimo srce, pokažemo veliko željo, in verjamem, da nas bo to pripeljalo do končnega cilja.« Ni skrivnost, da bi bili radi knapi v zgornjem delu lestvice, Krško pa bo po vsej verjetnosti bilo bitko za obstanek. Toda to so posavskemu klubu napovedovali tudi lani, kot novincu v prvi ligi, pa se je s trenerjem Tomažem Petrovičem povzpel celo do sredine lestvice.

Prvak Olimpija bo v Stožicah pričakal izjemno ambiciozno in pomlajeno zasedbo Celja, ki jo vodi Robert Pevnik. Varovanci trenerja Rodolfa Vanolija imajo za sabo sredino šokanto evropsko preizkušnjo s Trenčinom, ki jih je fizično in psihološko utrudila. »Ne glede na to, da evropskim kvalifikacijam pripisujemo veliko pomembnost, sta naši prioriteti domači tekmovanji v prvenstvu in pokalu. Tu se namreč osvajajo zelo pomembne točke za prihodnost. Imam ogromno srečo, da sodelujem z izjemno skupino nogometašev, ki so veliki profesionalci, zato nimam niti kančka bojazni, da nam proti Celju, ki je sicer odlična ekipa, ne bi uspelo doseči pozitivnega rezultata,« je prepričan Vanoli.

Gorica s trenerjem Miranom Srebrničem bo jutri gostila novinca Aluminij. Goričani so izraziti favoriti v tem dvoboju, saj ima moštvo iz Kidričevega enega najskromnejših proračunov v ligi. Toda športni direktor Mladen Dabanovič in trener Bojan Špehonja sta lanskemu okostju ekipe dodala nekaj novincev, zato računata na uspešen miks. »Prve tekme bodo pravi pokazatelj, kaj zmore naša mlada ekipa in po potrebi bomo še poiskali igralce na igralnih položajih, kjer se bo pokazala potreba. Sam sem optimist in verjamem v kvaliteto in motivacijo naših fantov. Vzdušje v slačilnici je enkratno in prepričan sem, da se bo to odrazilo na rezultatih,« meni Dabanovič. Podobno razmišljajo pri drugem povratniku v elitno druščino Radomljah s strategom Dejanom Djuranovčem, ki bodo v sosedskem derbiju poskušale pomešati štrene evropskim Domžalam, kjer je šef Luka Elsner. V zadnji tekmi prvega kroga bodo uživali v Ljudskem vrtu, kamor prihaja velika neznanka v vseh pogledih – Luka Koper s trenerjem Milanom Obradovićem. Mariborčani pod taktirko Darka Milaniča računajo na silovit start v domačem prvesntvu in vrnitev krone na Štajersko. Pari 1. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Rudar – Krško (glavni sodnik Bojan Mertik; danes ob 18.15), Olimpija – Celje (Roberto Ponis; danes ob 20.15), Gorica – Aluminij (Mitja Žganec), Domžale – Radomlje (Dejan Balažič, obe jutri ob 18.15), Maribor – Luka Koper (Dragoslav Perić, jutri ob 20.15). 

Deli s prijatelji