NOGOMET

Kako naj Messi z Barço spere pariško sramoto?

Objavljeno 08. marec 2017 10.35 | Posodobljeno 08. marec 2017 10.36 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 20.45 spektakularni povratni četrtfinalni tekmi nogometne lige prvakov. Barcelona bo poskušala proti PSG nadoknaditi ogromne štiri zadetke zaostanka.

Barcelonini asi Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar se pripravljajo na briljantno predstavo proti PSG. Foto: AP

V elitnem klubskem nogometnem tekmovanju še nobenemu moštvu ni uspelo nadoknaditi štirih zadetkov zaostanka iz prve tekme. PSG je Barcelono v Parizu povozil s 4:0 (strelci Angel Di Maria dvakrat, Julian Draxler in Edinson Cavani), toda v katalonski prestolnici odkrito upajo na senzacionalni preobrat. Če kdo to zmore, je to prav Barcelona na svojem stadionu Camp Nou, menijo mnogi, ki se radi spomnijo golijad v tej sezoni skupinskega dela lige prvakov proti Celticu (7:0), Manchester Cityju (4:0) in Borusii iz Mönchengladbacha (4:0). Živ je tudi spomin na spektakularno predstavo na Santiagu Bernabeuu v prejšnji sezoni španskega prvenstva, ko se je Barcelona pošteno poigrala z Real Madridom in zmagala s 4:0. »Če smo bili sposobni doseči štiri zadetke na Santiagu Bernabeuu, zakaj jih ne bi še proti PSG na Camp Nouu. Če dosežemo dva gola, bodo postali nervozni, saj bodo čutili, da smo sposobni preobrata,« je prepričan Urugvajec Luis Suarez, ki skupaj z Argentincem Lionelom Messijem in Brazilcem Neymarjem tvori čarobni napadalni trojček. »Upam, da lahko naredimo čudež,« je dejal hrvaški vezist Ivan Rakitić.

Odkar je prejšnji teden trener Luis Enrique igralcem in javnosti sporočil, da bo po koncu sezone zaradi preutrujenosti zapustil blaugrano, je dodatno motiviral varovance in mobiliziral ves klub, da bi lahko sezono označili za uspešno. Po zelo bolečem porazu v mestu luči se je Enrique odločil, da osnovno postavitev igralcev 4-3-3 spremeni v 3-4-3 z rombom na sredini, kar se je doslej izkazalo za zelo dobro potezo. »Očitno bo zelo težko, pa saj nismo neumni. Če nam bodo zvezde naklonjene, se lahko zgodi zasuk. Če so lahko oni proti nam zadeli štirikrat, potem lahko mi proti njim dosežemo šest zadetkov,« je prepričan Enrique, ki je zelo zadovoljen z zadnjimi predstavami svoje ekipe, ki je povsem razbila Sporting Gijon (6:1) in Celto iz Viga (5:0). Učinkovitost Kataloncev torej ni sporna, a ne gre pozabiti, da je Paris Saint Germain vendarle moštvo iz neke druge kategorije. »V to ekipo lahko vselej verjamete. Imamo zelo težaven izid v dvoboju s čudovito ekipo, toda v nogometu se lahko marsikaj zgodi,« puške v koruzo ne meče niti športni direktor Barcelone Robert Fernandez. Barcelona je nazadnje v osmini finala lige prvakov izpadla v sezoni 2006/7, tokrat bi se torej desetič zapored uvrstila v četrtfinale.

Nevarni Kurtićevi navijači

Italijanska policija je sporočila, da je zaradi tihotapljenja drog, izsiljevanja, kraj in drugih nasilnih dejanj na stadionu in zunaj njega aretirala 18 navijačev italijanskega nogometnega prvoligaša Atalante, trenutno pete ekipe serie A, za katero igra tudi slovenski reprezentant Jasmin Kurtić. Med aretiranimi sta bila tudi 73-letnik in 63-letnik. »Med preiskavo smo prestregli več sto klicev, s kamerami smo posneli več ducatov izmenjav denarja, nasilen rop kurirja z drogami ter več poskusov izsiljevanja narkomanov, ki niso plačali svojih dolgov,« je v izjavi za javnost razkrila policija. Navijači so za dejanja uporabljali skrivni jezik, kupovali in prodajali so večinoma kokain in marihuano.

Francoski prvak je v zadnjih štirih sezonah vselej izpadel v četrtfinalu tega tekmovanja. Tokrat jo je dobro znanim rojakom pošteno zakuhal trener Unai Emery, ki je lani prišel na klop PSG iz Seville, s katero je trikrat zapored osvojil evropsko ligo. Njegovi varovanci so v prvi tekmi povsem nadigrali petkratnega zmagovalca lige prvakov, zmaga bi lahko bila še višja. Odkar je pred šestimi leti Qatar Sports Investments vbrizgal prve desetine milijonov evrov v pariški klub, je morda ta prav zdaj prvič najbližje podvigu na evropski sceni. Moštvo 45-letnega Baska preprosto ne sme izpustiti iz rok zgodovinske priložnosti, čeprav bo drevi na kultnem stadionu Camp Nou še kako vroče. Emeryja veseli, ker ima v kadru spet zelo podjetnega argentinskega vezista Javierja Pastoreja, ki je imel dolgo težave s kolenom in gležnjem. Peklenski napadalni trojček sestavljajo Urugvajec Edinson Cavani, Argentinec Angel Di Maria in Brazilec Lucas Moura, torej je enako narodnostno zastopan kot Barcelonin trio MSN.

V drugem obračunu današnjega večera se bosta pomerila Borussia Dortmund in Benfica. Na prvi tekmi v Lizboni je edini zadetek za Benfico dosegel grški napadalec Kostas Mitroglou, ki je na zadnjih 17 tekmah zabil kar 18 golov. Čeprav za Borussio zaradi poškodbe ne bo igral eden izmed ključnih igralcev, Marco Reus, bo morala Benfica odigrati briljantno v obrambi. 

Deli s prijatelji