LIGA PRVAKOV

Kako bo Oblak zakril planet Real Madrid?

Objavljeno 28. maj 2016 13.09 | Posodobljeno 28. maj 2016 13.09 | Piše: R. T.

Danes ob 20.45 finale nogometne lige prvakov Real Madrid – Atletico Madrid.

Dolgo in težko pričakovani finale nogometne lige prvakov je končno tu! S posebno pozornostjo ga bomo spremljali tudi v Sloveniji, saj bo v vratih Atletico Madrida stal reprezentančni vratar Jan Oblak, ki bo skupaj s soigralci poskušal ustaviti izjemno napadalno mašinerijo mestnega tekmeca Real Madrida in poskrbeti, da bi rdeče-beli prvič v zgodovini dvignili najprestižnejšo klubsko lovoriko na svetu. Real naskakuje že svoj 11. naslov najboljšega moštva na stari celini, nazadnje je kraljevi balet slavil pred dvema letoma v Lizboni prav proti Atletico Madridu, takrat je za zmago s 4:1 potreboval še podaljške. »Izgubili smo, ampak iz takšnih porazov moraš potegniti nekaj pozitivnega in se naučiti, kje moraš napredovati,« meni kapetan Atletica in steber obrambe Diego Godin in napoveduje: »Zdaj znova igramo v finalu in bomo naredili vse, da se z izkušnjami, ki jih imamo, ne bo ponovil takratni scenarij.« Ob omenjenem finalu je Ateltico izgubil še tistega z Bayernom iz leta 1974.

»Dobro poznamo tekmeca. Točno vemo, kaj nas čaka. Če obstaja kakšen klub, ki ne spreminja svoje filozofije, potem je to Atletico. Vemo, da bo zelo težka tekma proti ekipi, ki igra zelo intenzivno, zelo borbeno,« je prepričan kapetan Reala Sergio Ramos, ki je v finalu 2014 dosegel izenačujoči zadetek za podaljške, v katerih je Real nato dosegel še tri zadetke. Glavno vprašanje dneva je, ali bo Atleticu na kultnem stadionu San Siro v Milanu z defenzivno in agresivno igro, čakajoč na nasprotne napade, uspelo zlomiti desetkratnega evropskega prvaka, tako kot je to denimo v tej sezoni opravil z Barcelono in Bayernom. Prvi as Reala Cristiano Ronaldo je med tednom poskrbel za malce negotovosti, potem ko se je zgrudil na treningu, držal za stegensko mišico in odšepal z igrišča. Izkazalo se je, da ni bilo nič hujšega. Skupaj z Garethom Balom in Karimom Benzemajem bo sejal nevarnost v Atleticovi obrambi.

Temperamentni trener Atletica Diego Simeone je neustrašen tako na igrišču kot za mikrofonom: »Rad imam na svojih ramenih 113 let klubske tradicije. Obožujem pritisk, ljubim ga. Fantastično je igrati v finalu, nič ni boljšega, če zmagaš. Zadovoljila me bo samo zmaga.« Argentinski strateg je domiselno navrgel, da zna biti jeziček na tehtnici vezist Reala Casemiro, ki da dobro balansira igro Reala. O največjih galaktikih pa ničesar... Real in Atletico pišeta novo poglavje v nogometni zgodovini, saj sta edina dva finalista LP iz istega mesta, in to že drugič v treh letih. Tudi to govori o moči španskega nogometa, ki je rezultatsko povsem potolkel konkurenco v evropskih tekmovanjih. Napadalec Atletica Fernando Torres ni več španski reprezentant, a je pri 32 letih še dovolj motiviran, da jo zagode slovitemu tekmecu. »Brez dvoma je to najpomembnejša tekma v moji karieri. S Chelseajem in špansko reprezentanco sem osvojil številne lovorike, toda to je zame nekaj posebnega. Pomeni mi vse. To je tekma mojega življenja,« se je izpovedal El Niño in dodal: »Real Madrid je velik klub, eden najboljših. Smo iz istega mesta, vemo, kaj to pomeni. Toda ne moremo sedeti križem rok in misliti na to, kaj vse smo že dosegli. To je velika priložnost za ustvarjanje zgodovine. Želim si spisati novo veliko poglavje.« Tako meni tudi njegov soigralec Jan Oblak, ki lahko torej drevi postane prvi Slovenec z lovoriko lige prvakov. V finalu tega tekmovanja oz. nekdanjega pokala državnih prvakov je že spodrsnilo Srečku Katancu v dresu Sampdorie leta 1992 proti Barceloni in Zlatku Zahoviču leta 2001 v dresu Valencie proti Bayernu, in to prav na San Siru.

Verjetni postavi – Real Madrid: Navas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Casemiro, Kroos, Modrić; Bale, Benzema, Ronaldo; Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis; Koke, Gabi, Fernandez, Ñiguez; Griezmann, Torres. Glavni sodnik bo Anglež Mark Clattenburg

Evropski tris samo za izbrane

Atletico Madrid bi z zmago postal šele peti klub z naslovom prvaka v vseh treh uradnih tekmovanjih Evropske nogometne zveze. Doslej je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev 1962. in evropsko ligo (2010, 2012). Samo Chelsea, Ajax, Bayern in Juventus se lahko pohvalijo s temi tremi naslovi. Real Madrid se tej elitni druščini ne more pridružiti, saj ni nikoli osvojil nekdanjega pokala pokalnih zmagovalcev, ki ga zdaj ni več. Je pa denimo Atletico leta 2007 osvojil prav tako že pokojno tekmovanje, pokal intertoto. 

Posebni dvojček za Zidana?


Trener Real Madrida Zinedine Zidane je leta 2000 osvojil ligo prvakov kot igralec Reala, zdaj mu lahko to uspe še kot trenerju. S tem bi postal sedmi, ki bi mu uspelo osvojiti ligo prvakov (oziroma bivši pokal državnih prvakov) kot igralcu in trenerju. Pred njim je to uspelo Miguelu Muñozu, Giovanniju Trapattoniju, Johanu Cruyffu, Carlu Ancelottiju, Franku Rijkaardu in Pepu Guardioli.

Deli s prijatelji