EVROPSKA LIGA

Kaj pa romanje v Salzburg?

Objavljeno 16. december 2013 10.21 | Posodobljeno 16. december 2013 10.21 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora danes dobijo tekmeca v šestnajstini finala evropske lige.

Damjan Bohar, Željko Filipović in Mitja Viler, z leve, nestrpno pričakujejo novega nasprotnika v evropski ligi. Foto: Tadej Regent/Delo

Valencia, Ludogorec Razgrad (njegov član je Roman Bezjak), Red Bull Salzburg (Kevin Kampl), Fiorentina (Josip Iličić), Eintracht Frankfurt, Genk, Sevilla, Lyon, Trabzonspor, Tottenham, PAOK, Napoli, Benfica, Šahtar Donjeck ali Basel? Eden izmed teh uglednih nogometnih klubov bo tekmec Maribora v šestnajstini finala evropske lige, vse pa bo znano danes nekaj po 13. uri, ko se začne žreb parov v švicarskem Nyonu. Vijolični bodo novega nasprotnika najprej pričakali v Ljudskem vrtu 20. februarja, teden dni pozneje bo sledila povratna tekma v gosteh. Zaradi zimskega termina bodo Mariborčani že januarja ogrevali svoje igrišče, saj ne bi hoteli priti v položaj, da njihovo evropsko pravljico pokvari slab teren za igro.

Mariboru družbo v drugem bobnu, torej med nenosilci, delajo Swansea, Černomorec Odesa, Esbjerg, Dnipro Dnipropetrovsk, Maccabi Tel Aviv, Dinamo Kijev, Slovan Liberec, Betis, Lazio, Anži Mahačkala, AZ Alkmaar, Ajax, Juventus, Porto in Viktoria Plzen. Varovanci trenerja Anteja Šimundže se torej ne morejo srečati z Viktorio Plzen, ki jim je letos zaprla vrata lige prvakov, prav tako ne morejo igrati proti Rubinu iz Kazana, ki je prav tako v bobnu z nosilci. Z rusko ekipo so se namreč pomerili že v skupini D. Tam so vijolični osvojili kar sedem točk in bodo zasluženo prezimili na evropskem tekmovanju. O čem takšnem, denimo, že neverjetnih 43 let sanjajo pri zagrebškem Dinamu, v izločilne boje evrotekmovanja se je s prostora bivše Jugoslavije letos uvrstil le slovenski prvak.

Slovenija je vijolična

Zaradi tega super uspeha imajo na Štajerskem sladke skrbi, izdelali so že nov načrt priprav. »Nekatere zadeve so se spremenile. Prej moramo začeti skupne aktivnosti, bodo pa fantje deležni enakega odmora. Spet se bomo zbrali 3. januarja in dan pozneje začeli trenirati. Dali smo nekaj več organizacijskega dela ljudem v naših pisarnah, ampak to je za vse veselje in delo, ki si ga vsi želimo. Priprave bodo usmerjene k prvi evropski preizkušnji v novem letu. Za nas bo velik izziv, hkrati pa prinaša veliko zadevo tudi našim navijačem, mestu Maribor, Sloveniji. Veseli me spoznanje, ko čutimo, da je pri evropskih tekmah z nami vsa Slovenija,« pravi Šimundža.

Medtem je za navijače posebno intrigantno vprašanje, ali bo ples kroglic njihovim junakom dodelil za tekmeca kakšnega slovenskega reprezentanta. Nedvomno bi bili navdušeni, če bi lahko v LV spet pozdravili nekdanjega člana Maribora Iličića, ki je včeraj za Fiorentino dosegel prvi gol na tekmi z Bologno. Če bi izbor padel na Salzburg, kjer blesti Kampl, bi bili priča množični dnevni selitvi Štajercev na gostovanje na Tirolsko. Pristne štajerske dobrodošlice bi bil deležen tudi Bezjak v dresu Ludogorca, a samo do začetka tekme. »Letos smo združili dobro igro doma in v gosteh, tako se tudi na naslednjih dveh tekmah lahko marsikaj zgodi. Pokazali smo, da smo lahko konkurenčni. Nimam posebnih želja pred žrebom. Morda le to, da nam nameni nasprotnika iz države, v kateri še nismo bili,« je dejal Martin Milec. V vsakem primeru bodo Mariborčani v drugem delu sezone še močnejši, saj je triinpolletno pogodbo podpisal prekaljeni branilec reprezentančnega kova Marko Šuler.

Deli s prijatelji