NOGOMET

Juventus zanesljivo čez Kamplovo Borussio, Guardiola navdihnil Barcelono

Objavljeno 19. marec 2015 00.53 | Posodobljeno 19. marec 2015 00.53 | Piše: STA, T. L.

Kevin Kampl je igral vso tekmo za nemško ekipo, kljub vsemu je Borussia klonila.

LJUBLJANA – Po Portu, Real Madridu, PSG, Bayernu, Monacu in Atleticu Madrid sta se v četrtfinale evropske lige prvakov kot zadnja uvrstila Barcelona in Juventus. Španska zasedba je v osmini finala izločila Manchester City s skupnim izidom 3 : 1, italijanska pa Borussio iz Dortmunda s 5 : 1. Kevin Kampl je igral vso tekmo za nemško ekipo.

Stara dama je v nogometno vselej vročem Porurje prišla s prednostjo enega gola s prve tekme v Torinu (2 : 1), že v tretji minuti pa je Argentinec Carlos Tevez utišal domače privržence na največjem nemškem stadionu in s pravim »projektilom« s 25 metrov ukanil domačega vratarja Romana Weidenfellerja. Gostitelji so po prejetem golu dolgo časa potrebovali, da so se pobrali. V prvem polčasu so resda imeli jalovo premoč, a italijanska obramba je delovala naravnost popolno.

Kamplovim ni šlo

Kampl, ki je zavoljo bolezni izpustil prvo tekmo na Apeninskem polotoku, se je na svoji premierni tekmi v ligi prvakov trudil po najboljših močeh, skupaj s soigralci pa ni mogel premagati dvakratnih zmagovalcev najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini ter 30-kratnih italijanskih prvakov, ki so v drugem polčasu nevarno pretili iz nasprotnih napadov. Najnevarnejši je bil 22-letni španski napadalec Alvaro Morata, ki je v svojem tretjem poskusu in po nesebični podaji Teveza v 70. minuti vendarle povišal na 2 : 0, piko na i pa je v 79. minuti postavil absolutni junak dvoboja Tevez.

Na tekmi tudi Guardiola

Slovita katalonska zasedba si je pot do četrtfinala tlakovala že na prvi tekmi, ko je na Otoku slavila z 2 : 1, na povratni pa je zanesljivo nadzorovala britansko zasedbo, ki je od leta 2008 v lasti bogatašev iz Abu Dabija. Obračun na stadionu Camp Nou si je prvič – odkar je po koncu sezone 2011/12 zapustil Barcelono – ogledal tudi njen nekdanji trener Pep Guardiola, zdajšnji trener nemškega Bayerna iz Münchna pa je zavrnil sedež v častni loži, saj si je tekmo želel ogledati v družbi svojih prijateljev.

In videl je poletno predstavo svojih nekdanjih varovancev, ki so povsem prevladovali in v prvem polčasu zapravili nekaj lepih priložnosti. Edino je po lepi podaji argentinskega virtuoza Lionela Messija v 31. minuti izkoristil Hrvat Ivan Rakitić, medtem ko sta Brazilec Neymar in Urugvajec Luis Suarez zadela vratnico. Ob tem so gostje igrali zelo grobo, v prvem polčasu so porumeneli kar štirje igralci.

V drugem polčasu so izbranci domačega trenerja Luisa Enriqueja nadzorovali tekmece iz Manchestra, ki jih je pred polomom reševal vratar Joe Hart. Navkljub temu so v 78. minuti imeli priložnost tekmo narediti še bolj razburljivo, a je nemški vratar Marc-Andre ter Stegen ubranil 11-metrovko Argentincu Sergiu Agüeru, na koncu pa se tudi zasluženo prebili med osem najboljših ekip na stari celini v tej sezoni.

Porto se je v četrtfinale prebil po skupni zmagi nad švicarskim Baslom s 5 : 1, madridski Real, sicer branilec prvega mesta v ligi prvakov, pa je ugnal Schalke s 5 : 4. PSG je zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh izločil Chelsea (3 : 3), medtem ko je Bayern iz Münchna odpihnil Šahtar iz Donjecka s 7 : 0. Monaco je v obračunu proti Arsenalu prav tako napredoval zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh (3 : 3), madridski Atletico pa je Bayer iz Leverkusna izločil po izvajanju 11-metrovk.

Četrtfinalni pari bodo znani po petkovem žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. Prve četrtfinalne tekme bodo na sporedu 14. in 15., povratne pa 21. in 22. aprila.

Deli s prijatelji