PRIPRAVLJENI

Juriš Mariborčanov na evropsko jesen

Objavljeno 25. avgust 2016 12.13 | Posodobljeno 25. avgust 2016 12.15 | Piše: Marko Pigac

Vijoličasti pred 10.000 gledalci igra tekmo sezone.

Dare Vršič je v solidni formi. Foto Marko Pigac

NK Maribor bo drevi četrt čez osmo začel obračun zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Na Štajerskem gostuje azerbajdžanska Gabala, ki brani (ali pa tudi ne!) prednost 3:1 s prve tekme. Nasprotnik se bo branil kompaktno na svoji polovici. Navidezno, vendar z dovolj prostora, da jih lahko vijoličasti ogrozijo, da se hitro vključijo v napad. Vzdušje v taboru je dobro, prav tako med navijači, ki so igralcem pred treningom razgrnili velik transparent vzpodbude. »Priprave potekajo zelo pospešeno in komaj čakamo tekmo. Da odigramo super, pokažemo polno energije, stremo nasprotnika in naredimo vse, kar je v naši moči, v našem znanju,« je bil odločen trener Darko Milanič, ki se še kako zaveda, da loviti dva gola razlike ni mačji kašelj. »S pametjo in energijo v istem trenutku. Ne zadržano, ne pa tudi brez glave na igrišču. V tekmo gremo z moštvom, ki zna igrati v Evropi. Brezglavost ne pride v poštev. Imamo odličen pretok žoge, smo uporni, napadalni. Z željo, da upoštevamo, kar se nam je uspelo na tekmi dogovoriti,« je optimističen Milanič. »Jasno, da je nogomet taka igra, v katero je težko iti z drugačnim planom kot generalnim, da greš v igro pametno. V tem trenutku ne načrtujemo, da bomo zmagali s 3:0, 4:0, imamo generalni plan, ki ga moramo upoštevati in se prilagajati,« še pravi Milanič, ki ve, da lov na rezultat prinaša pasti. Pred tiskovno konferenco vijoličastih je Ljudski vrt obiskal nekdanji župan, sicer pa športni delavec, dr. Alojz Križman. »Po vsakem dežju posije sonce. V četrtek Maribor piše prihodnost na novem, obrnjenem listu,« je modro pristavil starosta mariborskega športa in vijolicam zaželel srečno in uspešno.

Glave gor

»Mi verjamemo. Osnova je predstava v Bakuju. Ko se je govorilo, kako smo dobri, všečni in da igramo napadalno. Te kakovosti v enem tednu ni mogoče izničiti. Mislim, da ima vera v uspeh trdne temelje, to niso le besede. To sem opazil tudi pri fantih v slačilnici. Fantje imajo glave gor in vsi se vedemo, kot se moramo. Z vero, da nam uspe,« je nekoliko spiritualno nadaljeval Milanič, ki se nehote spomni dni in tekme, ko so izpadli proti Palermu. »Takrat smo verjeli, da lahko igramo super in obrnemo rezultat. Bili smo zelo blizu uspeha. Če analiziramo zadetke, ki smo jih prejeli v zadnjih tednih, so bili nekateri zelo podobni. Večino smo jih, do te tekme, dobili na enak način, z leve strani. Ker nekoga ni bilo tam, kjer bi moral biti. Na začetku smo bili zelo kompaktni, v nekem trenutku pa se nam je odbilo, od koder se ne bi smelo. V športu lahko imaš srečo, da se pred našimi vrati in pred vrati nasprotnika tudi odbije drugače,« je primorski trener spomnil na težave, ki tarejo mariborski tabor.

Več kot 10.000 gledalcev

»Pred nami je tekma sezone. Vzdušje je odlično, dobro smo se pripravili. Videli smo, kaj smo in česa nismo dobro delali v Bakuju. Z 12. igralcem se lahko nadejamo nadaljevanja,« je dobro razpoložen Dare Vršič, ki zagotavlja, da tako misli tudi garderoba. »Maribor je velik klub in ni čudež, da bi lahko napredovali,« je še dodal Vrša. »Goli pridejo po dobrih akcijah, po dobri igri vse ekipe. Na prvi tekmi ni bilo discipline, kompaktnosti. Brez osnove tudi golov ne bo. Zavedamo se svojih napak in imamo dober načrt, kako jih popraviti. Vidimo, da so navijači tudi kljub slabšim predstavam trdno z nami. Zato nam na takšnih tekmah dajejo še dodatni motiv,« ne dvomi, da ne bi zabili dovolj golov v gostujočo mrežo. Za veselje na stadionu, kjer bo več kot 10.000 gledalcev. Verjetna postava Maribora (4-5-1): Handanović; Šme, Šuler, Defendi, Janža; Vršič, Kabha, Pihler, Vrhovec, Tavares; Novaković.

Berić z najboljšim izhodiščem

V boj za evropsko ligo se podajajo tudi štirje naši rojaki. Marijan Pušnik bo poskušal s Hajdukom na Poljudu nadoknaditi gol zaostanka proti telavivskemu Maccabiju, ki je doma slavil z 2:1. Robert Berić ima boljše izhodišče, saj je na gostovanju proti Beitar Jeruzalemu njegov Saint-Etienne zmagal (2:1). Precej težja naloga čaka Istanbul Rajka Rotmana in Partizani Tirana Daliborja Volaša. Rotmanovi po domačem porazu proti ukrajinskemu Šahtarju (1:2) gostujejo, Volaševi so pred misijo nemogoče: nadoknaditi zaostanek (0:4) po gostovanju pri ruskem Kubanu. 


Slovenska peterica na delu


Evropska nogometna zveza je na tekmo med francoskim Saint-Etiennom in izraelskim Jerusalemom delegirala Mateja Juga. To bo zanj druga evropska tekma v tej sezoni, sodil je že na obračunu med belgijskim Anderlechtom in ruskim Rostovom. Na tekmi mu bodo asistirali pomočnika sodnika Matej Žunič in Manuel Vidali ter četrti sodnik Nejc Kajtazovič. Darko Čeferin bo prav tako danes opravljal funkcijo kontrolorja sojenja na povratni kvalifikacij za evropsko ligo med angleškim West Hamom in romunsko Astro.

Deli s prijatelji