PO DERBIJU

Jurčić kot hrvaški psiho, Pušnik v slogu Mourinha

Objavljeno 24. november 2015 09.44 | Posodobljeno 24. november 2015 09.45 | Piše: Rok Tamše

Nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom sta zaznamovala tudi oba trenerja.

Krunoslav Jurčić, levo, in Marijan Pušnik sta blestela tudi na novinarski konferenci, ki jo je vodil Aljoša Vekić. Foto: Marko Pigac

Ves dvignjeni prah po sobotnem nogometnem derbiju med Olimpijo in Mariborom (2:2) se še ni polegel. Strokovnjaki, poznavalci in laiki na široko razpredajo – pač glede na zeleno-belo ali vijolično pripadnost – o briljantnem golgeterju Andražu Šporarju, ki je rešil Olimpijo poraza z dvema zadetkoma, izključitvi Petra Stojanovića, ki da je odločila o končnem izidu, fenomenalnem ozračju na stadionu (izjema je primitivno in objestno metanje bakel na igrišče) in še in še. Posebno poglavje debat zapolnjujeta oba trenerja, Krunoslav Jurčić in Marijan Pušnik. Prvi je z vijolično četo prišel v glavno mesto skrajno nabrušen, odločen napasti zmago, s čimer bi se razlika med ekipama na lestvici zmanjšala na štiri točke. Maribor je po seriji zmag hotel kronati igralno vizijo temperamentnega Hrvata z zmagoslavjem v velikem derbiju. Štajerce neodločen izid toliko bolj peče, ker je Olimpija avgusta zmagala v Ljudskem vrtu in v medsebojnem obračunu v točkah vodi s 4:1.

Petinštiridesetletni Jurčić je v Stožicah tako zelo vzneseno predstavil svoj slog vodenja, očitno sprovociran s posameznimi sodniškimi odločitvami, da se je čutil dolžan opravičiti javnosti. »Želim se vam opravičiti zaradi obnašanja, ampak vse to vam bom tudi pojasnil, saj ne želim, da me jemljete kot neartikuliranega Hrvata,« je pred opisom spornih situacij, ki smo jih predstavili že v včerajšnji izdaji, dejal debitant na slovenskem derbiju. Jurčić se lahko zahvali tolerantnosti sodnikov, da niso izključili tudi njega. Tolikokrat je stopil v igrišče, da bi dajal navodila svojim igralcem, da je bilo vse skupaj videti že smešno. Ni treba posebej poudarjati, da je bil odločno preveč časa tudi zunaj označenega tehničnega prostora za trenerje. Lahko je razumeti temperamentno vodenje, drugo pa je konstantno kršenje osnovnih pravil. Nekdanji hrvaški reprezentant je bil dosleden pri naštevanju napak sodnikov, lahko pa se jim zahvali za globoko razumevanje njegovega izpada po izključitvi Stojanovića.

S precej manj gibanja in kriljenja na vse strani je deset let starejši Pušnik v tej sezoni že bil izključen ob domačem porazu z Domžalami na začetku avgusta, a je bil verjetno verbalno aktivnejši. O vedenju Jurčića, ki jo je odnesel brez kazni, je Pušnik dejal: »Nič nimam proti kolegu. Vsak vodi tekme na svoj način. Tudi jaz sem že tako kot Kruno stopil čez črto in vse drugo. Sem pa nezadovoljen nad sodniškim kriterijem. Če bi jaz ali Matjaž Kek na Hrvaškem storila podobno, bi končala na tribuni. Tu ni nič nacionalističnega, gre za doslednost. Jaz čez to črto v Sloveniji ne smem stopiti, ker se četrti ali šesti sodnik znašata nad mano, če že samo krilim z rokami. Samo to. Bog ne daj, da bi kolegu očital njegovo ravnanje. Rad bi, da bi tudi meni dovolili podobno. To je nogomet, njegovo obnašanje se mi zdi normalno. Če pa mene opozorijo že, ko sem blizu črte, mi to ni všeč.«

Na vprašanje za oba trenerja, ali so sodniki največji problem v Prvi ligi Telekom Slovenije, je Pušnik zbodel v slogu Joseja Mourinha: »Ne, niso, ampak tedaj, ko izgubiš točko v derbiju in si mlajši kolega, so problem.« Med smehom vseh navzočih se je Jurčić branil: »Zdaj ste lahko diplomati, ker ste imeli igralca več. Vi ste mirni, jaz pa sem videti kot zamerljiva oseba.« Nato sta se oba strinjala, da preveč pozornosti namenjata sodnikom. Jurčić je dodal: »Moram prenesti svoja čustva z igrišča. Morda sem preveč govoril o sodnikih, oni si tega ne zaslužijo. Preveč pozornosti sem jim namenil, ampak poskušajte me razumeti, imeli smo igralca manj, v 92. minuti smo izgubili dve točki.« Če sta res preveč govorila o sojenju, bo to povedal disciplinski sodnik NZS.

 

Deli s prijatelji