ODŠKODNINA

Jugova odškodnina za pol Ronaldove

Objavljeno 21. junij 2015 17.53 | Posodobljeno 21. junij 2015 17.54 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Ažbe Jug

Če si bo kdo še pred iztekom pogodbe zaželel novega člana Sportinga, slovenskega vratarja Ažbeta Juga, bo moral plačati kar 45 milijonov evrov.

Za Ažbeta Juga so se zanimali številni klubi, odločil pa se je za lizbonski Sporting. Foto: S. N.

Slovenski nogometaši so na Portugalskem dobro zapisani in cenjeni, slovensko-portugalski posli pa so vedno obračali milijone.

Zlatko Zahovič, Miran Pavlin in Jan Oblak so pustili globok pečat. V minuli sezoni Slovenca na tamkajšnji zelenici ni bilo, po novem pa bo čast naše domovine dobesedno branil 23-letni vratar Ažbe Jug, ki je pred dnevi postal član lizbonskega Sportinga. »Vem, da sem prišel v najboljši portugalski klub. Jasno mi je, da so pričakovanja visoka,« je hitro spoznal, da je v ambicioznem okolju, kjer se bo treba izkazati.

Brez odškodnine
 iz Bordeauxa

Rodil se je v Mariboru, kjer je svojčas tudi branil, potem pa je bil med 2009. in 2011. član ljubljanskega Interblocka. Zadnja štiri leta je bil v Franciji član Bordeauxa, s katerim se mu je pogodba iztekla, zato je v Sporting odšel brez odškodnine.

Portugalski klubi so v nogometnem svetu znani po odškodninah. In niti pri našem vratarju se niso izneverili tradiciji. Če si ga bo kdo zaželel pred iztekom pogodbe, bo moral krepko seči v žep. Kar 45 milijonov evrov bo treba odšteti. Drugače povedano: polovico zneska, ki jo Real zahteva za predčasno prekinitev pogodbe z Ronaldom.

V preteklosti so klubi že znali razvezati mošnjiček, ko so kupovali slovensko. Lani je Atletico Madrid lizbonski Benfici za Jana Oblaka odšel rekordnih 16 milijonov. Leta 1999 je Olympiakos plačal 13,5 milijona za selitev Zlatka Zahoviča iz Porta. Tretja najvišja odškodnina pa pripada Samirju Handanoviću. Ko je šel leta 2012 iz Udineseja v Inter, so Milančani v Videm nakazali 11 milijonov evrov. 

Deli s prijatelji