V NEMČIJO

Jon iz Domžal v slavno Borussio

Objavljeno 20. april 2014 11.18 | Posodobljeno 19. april 2014 23.52 | Piše: Drago Perko

Mladi reprezentant Jon Gorenc Stankovič je le še korak od selitve v Nemčijo.

Jon Gorenc Stankovič je v prvi ligi zbral osem nastopov, z mladinsko vrsto Domžal pa se poteguje za naslov državnega prvaka. Foto: NK Domžale

DOMŽALE – Zlatko Dedič, Goran Šukalo, Mišo Brečko in Dominic Maroh so štirje, ki že zastopajo slovenske barve v nemškem ligaškem nogometu. Izvedeli pa smo, da ni daleč dan, ko se jim bo pridružil še 18-letni Jon Gorenc Stankovič. Slovita Borussia iz Dortmunda bi ga rada imela v svojih vrstah.

Kocine pokonci

Fanta so opazili konec minulega leta, ko je bil en teden na treningu v Nemčiji. »Tam je bilo lepo, za nogometaše je izvrstno poskrbljeno, treningi so bili naporni in intenzivni. Ko sem prišel na stadion, so mi šle kar kocine pokonci,« se spomni decembrske preizkušnje.

Ko se je vračal v domovino, ni bilo jasnega signala, da bi ga še radi videli. Potem pa so se oglasili januarja. Povabili so ga na priprave v Turčijo, kjer se je na nadaljevanje sezone pripravljala druga zasedba nemškega giganta – za Borussio je tam odigral tri tekme, in kot kaže, jih je navdušil. V svojem klubu vezist je bil v nemški vrsti prestavljen v obrambo. Trener drugega moštva Borussie David Wagner mu je dal vedeti, da bi ga rad imel v ekipi. »Sprva sem bil kar malce presenečen. Ne dobiš vsak dan take priložnosti,« nadaljuje Jon. Po naših zanesljivih informacijah mu je uspelo, in na to je ponosen. »Pridobil sem samozavest, zavedam se, da lahko igram tudi v tako močni konkurenci, kot je v Nemčiji.«

Mladinec kapetan članov

Po vrnitvi iz Turčije so se začela pogajanja uprav obeh klubov. Kot nam je uspelo izvedeti, so pogovori v sklepni fazi. NK Domžale naj bi na svoj račun dobil okoli 400.000 evrov, Jon pa se v teh dneh že pospešeno uči nemščine.

Nogometaš je s svojim nogometnim znanjem in stasom že prej opozoril nase. Pred dvema letoma je bil v Bologni in Fiorentini, lani so se zanj ogrevali v španskem Villarrealu. Slava mu kljub vsemu ni stopila v glavo, pravijo v klubu, kjer so tudi ponosni, da je zgleden dijak tretjega letnika domžalske gimnazije. Poleg športne vzgoje se navdušuje nad matematiko, dobršen del dneva pa seveda posveča nogometu, saj trenira dvakrat na dan.

Prve prvoligaške minute mu je namenil nekdanji trener Stevan Mojsilović, ki ga je imenoval tudi za kapetana članske vrste. Tako mladega kapetana, star je bil 17 let, Domžale še niso imele. Ceni nasvete soigralcev in trenerjev, najbolj pa so se mu v spomin vtisnile besede Luke Elsnerja. »Ko smo igral proti Mariboru, mi je jasno povedal, da nisem še nič naredil na svoji športni poti ter da moram na vsaki tekmi igrati še bolje. Teh besed se spominjam, kot da je bilo včeraj.«

Na športni poti mu je v oporo družina, živijo v vasici Prelog med Ihanom in Domžalami. Po očetu Miletu ima nogometne gene, oče je bil včasih pomočnik trenerja v članski vrsti, za katero je tudi igral. Mati Petra se zadnja leta ukvarja s triatlonom, mlajši brat Tibor pa navdušuje v pionirski selekciji Domžal, kjer je kapetan. Jon je prve nogometne korake naredil v NK Ihan, od koder se je preselil v Domžale. Reprezentant slovenske reprezentance do 19 let je navdušen tudi nad angleškim nogometom, Steven Gerrard je njegov vzornik.

Preden se poslovimo, potrka še na les – da bi ostal zdrav. Lani je imel namreč dva meseca težave s hrbtom. No, zdaj je zdrav in Nemci so na potezi.

 

Legendarni Zorc

Borussia Dortmund se lahko pohvali z osmimi naslovi nemškega državnega prvaka (zadnjič leta 2012), trikrat so bili pokalni zmagovalci, superpokal so osvojili štirikrat. Klub obstaja od 1909., 1997. pa so se veselili naslova evropskega klubskega prvaka, takrat so bili tudi zmagovalci interkontinentalnega pokala. Med klubske legende se je vpisal tudi sedanji športni direktor Michael Zorc, ki je zbral 463 nastopov za moštvo.

 

Iz Domžal med elito

Jon Gorenc Stankovič ni ne prvi ne zadnji, ki iz Domžal odhaja na tuje v eminentne klube. Pred njim je Dejan Lazarević leta 2007 odšel v italijansko Genoo, Haris Vučkić se je pred petimi leti preselil v Newcastle, Jan Mlakar se letos odpravlja v Fiorentino. Dalibor Stevanovič je 2006. okrepil španski Real Sociedad, vratar Gregor Zabret pa je lani dres Domžal zamenjal za majico Swanseaja.

 

Deli s prijatelji