SEZNAM NOGOMETAŠEV

Jojo bi lahko zabil gol in rekel: Selektor, j... se

Objavljeno 08. november 2014 12.46 | Posodobljeno 08. november 2014 12.46 | Piše: Rok Tamše

Josip Iličić je zavrnil povabilo selektorja nogometne reprezentance Srečka Katanca.

Josip Iličić

Saga o Josipu Iličiću, 26-letnem plemenitem ofenzivnem vezistu, ki nosi dresi italijanskega prvoligaša Fiorentine, se nadaljuje. Potem ko ga je selektor Srečko Katanec črtal s svojega seznama za oktobrski tekmi proti Švici in Litvi v kvalifikacijah za euro 2016, ker ni bil dovolj zavzet pri delu v izbrani vrsti, ga je zdaj uvrstil med izbrance za kvalifikacijsko tekmo z Anglijo, ki bo 15. novembra v Londonu. Toda sledil je šok!

Katancu je žal za Iličića

»Jojo bi bil na seznamu, ampak se je odločil, da ne bo igral za reprezentanco, dokler sem jaz selektor. To je to. Dvakrat sem ga klical, poslal sem mu tudi SMS-sporočilo, a se ni oglasil. In tu je zgodba končana. Bil je na seznamu, ampak se je tako odločil. Vsak odgovarja za svoje odločitve,« je sprva na kratko odgovoril Katanec, a je po dodatnem poizvedovanju novinarjev pokazal, da mu ni niti malo vseeno: »Nikoli nobenega nisem dokončno odpisal. Nekdo bi začasno črtanje s seznama doživel kot dodaten stimulans, meni pa je žal, da je Jojo to razumel kot degradacijo. Ampak to ni bil moj namen. Igrali smo že brez njega in tako bo tudi naprej. Žal mi je zanj. Odpisan pa z moje strani ni. Ampak tudi vi, novinarji, določene stvari prenesete naprej, določenih pa ne. Ko ga nisem vpoklical v reprezentanco, sem tudi dejal, da morda to ni njegova krivda. Obstaja možnost, da je krivda na meni, ker ga ne znam motivirati. Hotel sem ga pač motivirati, da bi zdaj prišel na Wembley in dosegel zadetek ter rekel: 'Selektor, j... se.' Mislim, tu zapišite pikice,« je Srečko Nacionale v svojem slogu spravil v smeh zbrano sedmo silo.

Matavž se bori v klubu

Potem je še navrgel, da je pri poročanju o aferi Iličić spoznal, kako delujemo novinarji: »In nikar mi zdaj ne recite, da se grem borbo s sedmo silo. Nimam absolutno nobene borbe, vendar za reprezentanco želim najboljše. Nikogar nisem hotel užaliti z izjavo italijanskega selektorja Conteja (Katanec je 1. oktobra o Iličiću izjavil, da Slovenija potrebuje lačne in željne igralce, ne pa slavnih).« To pa ni bila edina zavrnitev Katančevega povabila. Tokrat v izbrani vrsti ne bo niti napadalca nemškega prvoligaša Augsburga Tima Matavža. »Matavž je želel ostati doma in izkoristiti klubski premor, da se bolje pripravi, kot je trenutno pripravljen,« je pojasnil šef in dodal, da ga popolnoma razume. Matavž ob Milivoju Novakoviću in Zlatanu Ljubijankiću v zadnjem obdobju ni dobil priložnosti za igro, Slovenija pa igra z enim samim napadalcem. »Ne morem igrati z dvema ali tremi v konici napada, samo da bi bili igralci zadovoljni, ker bi imeli minutažo. Takšna je pač realnost,« je dodal Katanec, ki zaradi poškodbe tokrat ne more računati niti na Romana Bezjaka (Ludogorec Razgrad).

Lahko jih fašeš ali pa...

V soboto, 15. novembra, ob 18. uri po slovenskem času se bodo Katančevi izbranci udarili z Waynom Rooneyjem (to bo njegov stoti nastop za angleško reprezentanco) in druščino na slovitem stadionu Wembley. »Zame kot selektorja in za igralce bi moral biti to najlažji test. To pa je dvorezen meč. Igrati na Wembleyju z angleško reprezentanco je vedno težko, toda tekma se začne z 0:0. Kako pa se lahko obrne, pa vidimo. Proti Švici smo igrali tako, da bi morali visoko izgubiti, Estonijo bi morali premagati, Litvo pa smo gladko ugnali. Verjamem, da Angleži, ko so pogledali akciji, iz katerih smo dali dva zadetka Litvi, niso tako mirni. Napredek smo naredili, zdaj gremo igrat na kultni stadion, izgubiti pa nimamo ničesar,« je zatrdil Katanec, ki si seveda nadvse želi obogatiti bero šestih točk iz treh tekem:« Ni slabo razmišljati v smeri presenečenja. Potrebujemo malo sreče, veliko znanja in to, da Sarma (Samir Handanović, op. p.) obrani tiste strele, ki jih mora. Imamo potencial, da jih ranimo. Tudi Angleži imajo verjetno svoje probleme. Vem, kaj pomeni v ospredje postavljati mlajše igralce. Ti so sposobni eksplodirati. Lahko jih torej fašeš, lahko pa gre vse v drugo smer.«

Katančeva četa bo od ponedeljka bivala v ljubljanskem Grand hotelu Union, pet treningov pa bo opravila v športnem parku Ljubljana v Spodnji Šiški in v Stožicah. V prestolnico Velike Britanije bodo slovenski nogometni asi odpotovali v petek zjutraj, torej dan pred obračunom na Wembleyju, kjer bo med 80.000 gledalci tudi okrog 1500 slovenskih navijačev.

 

Dodatnih sedem za Kolumbijo

Tokrat je selektor Srečko Katanec namesto centralnega branilca Gregorja Balažica vpoklical Sinišo Anđelkovića, glede na prejšnjo akcijo je izpustil tudi bočnega branilca Mitjo Vilerja (Maribor). Seznam slovenskih reprezentantov za kvalifikacijsko tekmo z Anglijo – vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Konyaspor); branilci: Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Partizan), Dominic Maroh (Köln), Martin Milec (Standard Liege), Miral Samardžić (Rijeka); vezisti: Željko Filipović (Maribor), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), Andraž Kirm (Omonia), Jasmin Kurtić (Fiorentina), Dejan Lazarević (Chievo), Aleš Mertelj (Maribor), Nejc Pečnik (Crvena zvezda), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir), Dalibor Stevanović (Torpedo Moskva), Andraž Struna (Giannina); napadalci: Valter Birsa (Chievo), Zlatan Ljubijankić (Omiya Ardija), Milivoje Novaković (Shimizu S-Pulse). Ker bo Slovenija le tri dni po dvoboju v Londonu odigrala še prijateljsko tekmo s Kolumbijo v ljubljanskih Stožicah (18. novembra ob 18. uri), se je Katanec odločil, da bo v letošnjem zaključnem nastopu preizkusil Roberta Berića (Rapid Dunaj), Damjana Boharja, Petra Stojanovića (oba Maribor), Gorana Cvijanovića (Rijeka), Džengisa Čauševića (St. Gallen), Erika Janžo (Domžale) in Benjamina Verbiča (Celje). Ti se bodo reprezentanci priključili v nedeljo, 16. novembra.

 

Kolumbijski asi so močan magnet

Prijateljska tekma Slovenije s Kolumbijo, ki bo 18. novembra v Stožicah, žanje izjemno zanimanje. Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Aleš Zavrl je sporočil, da so prodali že več kot 4500 vstopnic. Na voljo so na spletni strani nzs.si, poslovalnicah Eventima in M Holidaysa ter v Mercatorjevih hipermarketih. Cena vstopnice je 15 evrov, v družinskem sektorju pa 12 oziroma 7 evrov za otroke do 14. leta.

 

Deli s prijatelji