PRED SPEKTAKLOM

Jojo in Bera gorita, Nova in Kampl zadržana

Objavljeno 03. junij 2015 11.24 | Posodobljeno 03. junij 2015 11.24 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca danes začenja operacijo Anglija.

Robert Berić po šestih tekmah še čaka na svoj prvenec v izbrani vrsti. Foto: Aleš Černivec / Delo

LJUBLJANA – Pred začetkom priprav za bitko z Anglijo, ki bo v nedeljo, 14. junija v Stožicah, je lahko selektor Srečko Katanec bolj kot ne miren. No, če smo iskreni, pomembnost dvoboja z najuglednejšim tekmecem v slovenski kvalifikacijski skupini za euro 2016 nadvse vznemirja, prav tako ambicija, da bi slovenska reprezentanca osvojila vsaj točko, če že ne vseh treh. Želja po uspehu te pač ne more pustiti ravnodušnega. Toda po drugi strani so za zdaj vsi igralci udarne postave zdravi, v svojih klubih so skoraj vsi igrali standardno ali vsaj z zadovoljivo količino minutaže na igrišču. Je pa lahko prisotna tudi določena mera zaskrbljenosti glede forme.

Temeljite priprave

Zbor reprezentance bo danes ob 12. uri v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju, tako da bo dovolj časa za temeljito pripravo. »Japonci« (Milivoje Novaković, Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik) se bodo izbrani vrsti pridružili v ponedeljek, saj imajo ta konec tedna na sporedu prvenstvene tekme. Katančeva četa bo vadila v Kranju in Lescah (ob 10. uri in 17.30), šef bo dal fantom prost vikend. V petek, 12. junija, je predviden trening v Stožicah, dan pozneje pa bo še zadnji, popoldanski trening v Kranju. Na programu je kar 14 treningov, kakšen lahko tudi odpade. Tekma z Anglijo bo v nedeljo, 14. junija ob 18. uri.

Pri tem mislimo na enega udarnih asov, Kevina Kampla, ki se je pozimi iz Salzburga preselil v Borussio Dortmund, v drugi polovici sezone pa je za rumeno-črne igral na 18 tekmah (15 v bundesligi, dve v nemškem pokalu in eni v ligi prvakov). Dejstvo, da se še ni povsem uveljavil v novem moštvu, potrjuje njegov igralni čas na prvenstvenih tekmah; le dvakrat je odigral vseh 90 minut, v začetni enajsterici je bil na osmih tekmah. Toda to lahko jemljemo kot nujno obdobje prilagajanja, preskok iz avstrijske v nemško elito je vendarle ogromen. Ob tem bo Kampl dvoboj z Angleži pričakal svež, željan igre, visoko motiviran, tako bo pravzaprav z vsemi njegovimi soigralci. Tudi z reprezentančnim starosto, prvim napadalcem Milivojem Novakovićem, ki od marca, ko se je začelo prvenstvo v prvi japonski ligi, v dresu Nagoje Grampus ne blesti s strelsko formo. Na 12 tekmah v J-league je zabil en gol, v štirih pokalnih dvobojih pa je bil strelec dvakrat. A to je le statistika, ki se bo razblinila ob njegovem prvem koraku na stožiški zelenici, ko bodo na nasprotni strani stali možje s tremi levi na prsih. »To ne spremeni njegovega statusa v reprezentanci,« o zadnjem učinku Novagola meni Katanec.

Srečko Nacionale bo spet uigraval orkester različno uglašenih 

Po drugi strani pa bo Katanec na svojih seansah pričakal dva izjemno vroča aduta, to sta napadalec dunajskega Rapida Robert Berić in vezist Fiorentine Josip Iličić. Prvi je navduševal v avstrijski bundesligi, saj je na 33 tekmah dosegel kar 27 zadetkov, bil je drugi strelec lige. Minuli konec tedna je v zadnjem krogu zabil celo hat-trick Wolfsbergu v gosteh. To je njegova daleč najboljša sezona v karieri, potem ko je lani odšel na obalo lepe plave Donave iz graškega Struma za odškodnino 750.000 evrov. V zeleno-belem dresu je Berijeva vrednost na trgu skokovito narasla, tako da se mu to poletje obeta nov, zelo donosen prestop, na lestvici želja sta najvišje Nemčija in Anglija. »Odlično se razvija, pa ne le zaradi 27 golov. Bolj me veseli, da je motiviran, delaven, pomaga ekipi, zna zadržati žogo in odlično razume igro,« je svojo pohvalo pribil še Srečko Nacionale.

Drugi izjemo pozitivni primer uteleša enfant terrible sedanjega rodu reprezentantov Josip Iličić, ki je v finišu sezone eksplodiral v dresu Fiorentine. Zanimivo, še pozimi je bil nezaželen med vijoličnimi zaradi neprijetnega izpada do navijačev, v zadnjih tekmah pa jih je spet močno razveseljeval. Na zadnjih šestih tekmah italijanske serie A je dosegel kar sedem golov. »Vesel sem. Zelo vesel bi bil, če bi gol dal tudi Angliji,« je Jojov finiš sezone na Apeninskem polotoku pokomentiral selektor Katanec.

 

 

Deli s prijatelji