1. SNL

Jesen mladega Kopra in pragmatičnega Zavrča

Objavljeno 09. december 2013 13.14 | Posodobljeno 09. december 2013 13.15 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvoligaši so končali polsezono z nepričakovanim bojem štirih za vrh.

Mariborov Nusmir Fajić, v rumenem dresu na tekmi zadnjega kroga v Velenju, je dojel, da nešportno življenje ne pelje daleč. Foto: Jure Eržen

V bistvu se lahko spremljevalci prvoligaške nogometne scene zahvalijo Mariboru, da je bil jesenski del v primerjavi z minulima sezonama izjemno zanimiv v boju za prvo mesto na lestvici. V Ljudskem vrtu je bilo to poletje preveč negativnosti: šokantni odhod trenerja Darka Milaniča, napačen izbor njegovega naslednika Anteja Čačića, ki je začel sezono, a ga je naposled le (prepozno) zamenjal Ante Šimundža, potem buren enotedenski umik alfe in omege kluba Zlatka Zahoviča na startu sezone, pa prodaja za vsako ceno makedonskega virtuoza Agima Ibraimija, ki ga je še pred tem igralno zadušil Čačić. Med črne pike bi lahko uvrstili še nešportno življenje Nejca Potokarja, ki se je medtem že znašel na transfer listi, in Nusmirja Fajića, ki je dojel začasno zablodo in že deluje bolje. A vijolični bodo zaradi kakovosti igralskega kadra, navijačev in logistike do konca zagotovo ostali na vrhu, če le ne bodo podcenjevali tekmecev.

Preobrat v Kopru

Kdo bi si v primeru Luke Kopra mislil, da bo klub, ki je bil poleti tik pred razpadom, v novi sezoni krojil vrh lestvice. Ko so na Obali uredili vse zadeve okrog financ in dolgov, so resno začrtali delo s pretežno lastnimi mladimi talenti, med kanarčke sta se ekspresno vrnila izkušena tujca Goran Galešić in Miroslav Ćovilo, za cilj pa so postavili obstanek v prvi ligi. Kanarčki pod vodstvom italijanskega stratega Rodolfa Vanolija v glavnem zmagujejo z izidoma 1:0 in 2:1, a v taktičnem pogledu hitro napredujejo. Primorci se ne predajajo evforiji, postopoma želijo ustvariti zasedbo in povrniti dolgove s pomočjo prodaje katerega od najboljših igralcev. S takšnim pristopom in rezultati še niso prepričali koprskega občinstva, saj je obisk na prelepi Bonifiki skromen kot povsod drugje z izjemo Maribora in Zavrča, torej nekaj sto, in to tudi včeraj, ko so igrali za prvo mesto v jesenskem delu.

Zavrč kot zgled

Brez dvoma je zelo prijetno presenečenje pripravil novinec v elitni druščini Zavrč. Tako rekoč moštvo z vasi vodi Makedonec Viktor Trenevski, ki smo ga na slovenski sceni dobro spoznali kot prefinjenega ofenzivnega vezista, zdaj pa je kot trener odlično uglasil orkester izkušenih slovenskih in hrvaških igralcev. Ne glede na majhnost Zavrča gre pohvaliti tudi obisk na njihovih tekmah, saj se je neredko zbralo 700 in več gledalcev, občina pa jih šteje le okrog 1500. Ker tudi plačevanje igralcev in strokovnega vodstva ter poslovanje kluba skupaj z razvojem infrastrukture temelji na realnih osnovah, se ni bati, da bi novi prvoligaš kar tako poniknil.

Nova žalost Olimpije

Največje razočaranje polsezone je ljubljanska Olimpija, ki predvsem s kadrovanjem vsakič znova spodbuja dviganje obrvi. Zmešnjava vlada tako v pisarni kot na igrišču, edina varovalka je predsednik in absolutni šef kluba Izet Rastoder, ki še redno plačuje svojo nogometno igračo. Olimpija je to jesen zamenjala direktorja (po odhodu Sanela Konjevića so izbrali Ljubomirja Grlića) in trenerja, nima športnega direktorja in je tako rekoč brez občinstva na tribunah. Potem je sredina lestvice pravzaprav logična posledica, kajne?

Kopru spodrsnilo proti Olimpiji


V 20. in hkrati zadnjem krogu jesenskega dela sezone 2013/14 v prvi ligi Telekom Slovenije so bili doseženi naslednji izidi: Zavrč : Celje 3:0 (700 gledalcev; Dino Kresinger 15., Rene Mihelič 52., Josip Fuček 79.), Krka : Gorica 0:1 (400 gledalcev; Massimo Coda 14.), Domžale : Triglav 4:1 (300 gledalcev; Slobodan Vuk 8., 19., Gaber Dobrovoljc 40., Sasha Aneff 70.; Luka Majcen 78.), Rudar : Maribor 0:1 (500 gledalcev; Dejan Mezga 73.), Luka Koper : Olimpija 0:1 (500 gledalcev; Milan Anđelković 90.+4); Vrstni red: Maribor (tekma manj) 38, Luka Koper 36, Zavrč 36, Gorica 35, Rudar 32, Olimpija (tekma manj) 26, Domžale 25, Celje 22, Krka 15, Triglav 13. Prvenstvo se bo nadaljevalo 1. marca, konec februarja pa bo tudi preloženi derbi med Olimpijo in Mariborom.

Pol lige zamenjalo trenerje

V prvem delu sezone so trenerje zamenjali pri polovici prvoligašev; v Domžalah (Luka Elsner namesto Stevana Mojsilovića po 6. krogu), Krki (Aleksander Bracović in potem Adnan Zildžović namesto Borivoja Lučića po 10. krogu), Triglavu (Siniša Brkić namesto Dušana Kosića po 12. krogu), Mariboru (Ante Šimundža namesto Anteja Čačića po 12. krogu) in Olimpiji (Milorad Kosanović namesto Andreja Razdrha po 14. krogu).

Kje so domači golgeterji?

Na vrhu lestvice strelcev sta tuja nogometaša, Hrvat Mate Eterović (Rudar) in Italijan Massimo Coda (Gorica), ki sta dosegla po 11 golov; od tega Hrvat dva iz enajstmetrovke. Devetindvajsetletni Eterović je kar na štirih tekmah dosegel po dva zadetka, Olimpiji je to jesen zabil tri. Petindvajsetletni Coda je samo Triglavu v 19. krogu dal dva gola. Najboljši slovenski strelec jeseni je Slobodan Vuk (Domžale) na četrtem mestu z osmimi zadetki.

Deli s prijatelji