KAZEN

Je Barça žrtev zarote?

Objavljeno 05. april 2014 13.10 | Posodobljeno 05. april 2014 13.15 | Piše: R. T.

Fifa je katalonski nogometni klub kaznovala zaradi kršenja pravil pri mladoletnih igralcih.

Josep Maria Bartomeu. Foto: Reuters

So se pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) odločili stopiti na prste vodstvu španskega nogometnega velikana Barcelone zaradi kršenja pravil ali gre za namerno rušenje ugleda katalonskega ponosa, ki je v zadnjem desetletju dosegel svoje največje uspehe? To je vprašanje, ki vznemirja armado navijačev blaugrane z vsega sveta. Spomnimo, Fifa je ta teden kaznovala Barcelono zaradi domnevno nepravilnega novačenja mladoletnih igralcev iz tujine. Katalonci morajo plačati 450.000 švicarskih frankov (cca 376.000 evrov) globe, ob tem pa ne bodo smeli trgovati z nogometaši v dveh prestopnih obdobjih. To je hud udarec za klub, saj hoče poleti pripeljati novega vratarja namesto Victorja Valdesa in centralnega branilca namesto Carlesa Puyola. Krovna organizacija je kazen naložila tudi španski nogometni zvezi, ki mora zaradi kršenja pravil plačati 500.000 švicarskih frankov (cca 408.000 evrov).

La Masia je bistvo kluba

Zdaj se je ostro odzval predsednik Barcelone Josep Maria Bartomeu, ki je Fifo obtožil, da njegovemu klubu po krivici povzroča nepopravljivo škodo. »Ogorčeni smo, saj smo žrtve hude krivice. S tem ukrepom Fifa kaznuje model, ki deluje že 35 let in je bistvo našega kluba. Pri Fifi vejo, da delamo dobro in da pri nas pazimo na otroke, jim omogočamo izobraževanje, ki ga morda ne bi bili deležni v domovini. Nikakor nismo pripravljeni odstopiti od našega izobraževalnega modela. Vedno smo branili, branimo in bomo še naprej branili pravice manjšin,« je goreče nastopil Bartomeu, ki je veljakom zažugal s slovito Barcelonino šolo La Masia, kjer so zrastli tudi Lionel Messi, Xavi in Iniesta, ki spadajo med najboljše nogometaše sveta. »Roke La Masie, to je sporočilo, ki ga želimo poslati našim članom in navijačem, roke La Masie! Borili se bomo do konca, da bi zaščitili ta model, ker je zaradi njega naše moštvo postalo glavno v svetu nogometa. Imamo popolno zaupanje v naše odvetnike, ki so nam povedali, da imamo utemeljene argumente, da se ta prepoved umakne,« je kar bruhalo iz prvega moža Barcelone. Ta ima trenutno v La Masii 18 mladoletnih igralcev iz tujine, sedem Kameruncev, tri iz Gvineje Bissaua, dva Maročana, dva Južnokorejca in po enega iz Nigerije, Senegala, Francije in Nemčije.

Teorija zarote ali zarota?

V katalonski prestolnici si še niso dobro opomogli od nedavne afere, v kateri je bil klub obtožen utaje davkov pri lanskem prestopu brazilskega zvezdnika Neymarja. Rdeče-modri naj bi prikrivali resnično vrednost prestopa in se s tem izognili polnemu plačilu davka, zaradi hudih obtožb pa je januarja odstopil Bertomeujev predhodnik Sandro Rosell, ki je vseskozi zanikal nezakonito ravnanje. Še prej sta bila davčne goljufije obtožena Messi in njegov oče. Zato Bertomeu ne izključuje možnosti, da je v teku usklajena akcija, ki bi uničila klub. Zdi se mu nenavadno, da so se pri Fifi za kazen odločili že novembra na podlagi anonimne prijave, klubu pa so to sporočili kar štiri mesece pozneje. »Že kar nekaj časa opažamo, da nekdo poskuša uničiti Barcelono. Vso stvar preiskujemo. Precej stvari nas je prizadelo v zadnjih letih in še kar trpimo zaradi tega. Ko bomo pridobili dokaze, se ne bomo ustavili, ampak bomo udarili po ljudeh, ki želijo uničiti naš klub. Mi smo največji klub na svetu in morda komu to ni všeč. Ne bo jim uspelo, saj se bomo borili in do konca razčistili zadevo,« je borbeno razpoložen Bertomeu, ki ni hotel govoriti o imenih morebitnih sovražnikov Barcelone.

Deli s prijatelji