LIGA PRVAKOV

Jan Oblak spektakularno zaustavil Ronalda & Co.

Objavljeno 16. april 2015 13.57 | Posodobljeno 16. april 2015 13.57 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Jan Oblak

V prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov med Atleticom in Realom blestel slovenski vratar.

Jan Oblak je že v prvem polčasu dobil dvoboj z Garethom Balom. Foto: Reuters

Uf, kako se je iskrilo na stadionu Vicente Calderon na prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov med nogometaši Atletico Madrida in Real Madrida. V glavni vlogi je blestel nihče drug kot slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak. Nogometni svet se še dva dni po izjemni predstavi 22-letnega Škofjeločana ne more načuditi, kaj vse je obranil največjim zvezdnikom belega baleta Cristianu Ronaldu, Garethu Balu, Jamesu Rodriguezu in Karimu Benzemaju. Kaj zato, če je bilo le 0:0, namesto zadetkov je bil v središču pozornosti Oblak.

Včasih je res tanka linija med življenjem v senci in v središču medijskih luči. Potem ko se je Oblak lani poleti za 16 milijonov evrov (to je bila rekordna odškodnina za vratarja v Španiji) preselil iz portugalske Benfice v španski Atletico, ga je po začetnih priložnostih čakalo ždenje na klopi za rezervne igralce. Trener Diego Simeone je dal prednost Miguelu Angelu Moyi. Tako je 186 cm visoki Slovenec do torka branil na dveh tekmah lige prvakov, šestih v španskem kraljevem pokalu in štirih v španskem prvenstvu. Prelomni trenutek je bila povratna tekma osmine finala LP z Bayerjem iz Leverkusna, ko se je Moya poškodoval, Oblak pa je z bravuroznim posredovanjem pri kazenskih strelih rdeče-belim zagotovil napredovanje. Od takrat je številka 1, čeprav se je Moya že vrnil po poškodbi.

Iz Atletica v Real?

In tako je prišel obračun z velikim Realom. Po sijajni predstavi je Oblak dejal: »Tako kot vsi soigralci sem tudi sam zelo zadovoljen, kako smo delovali. Bila je izjemno težka tekma, a še vedno smo živi. Seveda si vedno želiš doseči zadetek in zmagati, pomembno je tudi to, da doma nismo prejeli gola. Ne vem, kdo je zdaj favorit, Real je veliko moštvo z mnogo izjemnimi igralci.« Oblak je izrazil vse spoštovanje do tekmecev, ki pa jih je hkrati prisilil v pravo strahospoštovanje do njega. Realovi navijači se sprašujejo, ali lahko Oblak takšne obrambe ponovi tudi prihodnjo sredo, 22. aprila, na stadionu Santiago Bernabeu. Drugi grejo še dlje, češ da bi lahko prav Oblak nasledil slovitega Ikerja Casillasa v vratih kraljevega kluba. Triintridesetletni Casillas je v torek odigral že rekordno 147. tekmo v ligi prvakov. Otoški mediji poročajo, da si ga zdaj močno želijo pri Manchester Unitedu.

Nazaj k madridskemu obračunu, ki se je končal brez golov. »To je še najboljši od slabih rezultatov. Atletico je najboljša obrambna ekipa na svetu in Oblak je odigral izjemno tekmo,« je bil poln hvale na račun tekmeca Realov trener Carlo Ancelotti, ki je še poudaril: »V prvem polčasu smo igrali odlično, lahko bi dosegli kar nekaj zadetkov. V nadaljevanju je bilo nekoliko slabše, Atletico je pritisnil na vso moč, tako da nismo več nadzorovali poteka igre. Na povratni tekmi moramo igro iz prvega polčasa raztegniti na vseh 90 minut.« Strateg Atletica Diego Simeone v tej sezoni še ni izgubil z Realom, čeprav je z njim odigral že sedem tekem (španski superpokal, kraljevi pokal in prvenstvo). »Dvoboj je še vedno odprt. Še najboljša je bila reakcija našega moštva. V prvem polčasu smo bili skoraj uničeni, potem pa smo se pobrali in približali igri, ki smo jo hoteli vzpostaviti od začetka.« V drugi torkovi tekmi je Juventus v Torinu po pričakovanjih premagal Monaco, a le z 1:0, edini zadetek je iz enajstmetrovke dosegel Arturo Vidal. Povratna tekma v žepni kneževini bo 22. aprila.

Mandžukić krvavel, sodnik Mažić pa nič

Madridski derbi je zaznamovala tudi razbita in krvaveča glava Atleticovega napadalca Maria Mandžukića. Realov branilec Sergio Ramos mu je z udarcem s komolcem povzročil težave s krvavenjem in še precej razpoloženjske hude krvi, še največ pa jih je od hrvaškega reprezentanta slišal glavni sodnik Srb Milorad Mažić. Ramos za ta udarec namreč ni prejel niti rumenega kartona. Lahko si predstavljate napetost med sosedoma z Balkana. Na povratni tekmi bosta zaradi rumenih kartonov manjkala Marcelo (Real Madrid) in Mario Suarez (Atletico Madrid). Suarez je takoj po tekmi še vroč dejal: »Sodnik je bil zelo slab. Ne morete imeti Srba za sodnika v četrtfinalu lige prvakov, to je neresno.« No, včeraj so že sledila opravičila prek twitterja, seveda v strahu, da ne bi bilo dodatne kazni od Uefe. 

Deli s prijatelji