NOGOMET

Izrael in Andora
test za Slovence

Objavljeno 30. junij 2016 12.45 | Posodobljeno 30. junij 2016 12.45 | Piše: D. P.

Domžalčani ob 20. uri gostijo Lusitanos, Gorica začne 45 minut prej. Maccabi pred prihodom Novogoričanov napravil osem milijonski posel.

Domžalčani začenjajo danes, Mariborčani pa v 2. predkrogu. Foto: Leon Vidic.

Zadnji dnevi junija prinašajo uvodne obračune slovenskih nogometnih klubov na mednarodni ravni. V prvem krogu kvalifikacij Lige Evropa bosta nocoj uvodni tekmi igrala Domžale in Gorica. Domžalčani so imeli nekaj več sreče, saj ob 20. uri v goste prihaja andorski podprvak Lusitanos, Novogoričani pa gostujejo v Izraelu pri telavivskem Maccabiju, tekma se začne ob 19.15. Uvodni tekmec Domžal je andorski podprvak Lusitanos, ki ga v Andori leta 1999 ustanovila skupina portugalskih migrantov. Začetki kluba segajo v leto 1999. Pohvalijo se lahko z dvema naslovoma državnega prvaka, leta 2002 so bili pokalni prvaki Andore. »Razmišljamo le še o današnji tekmi. Treningi so že podrejeni pripravi na njihovo igro in piljenju naše. Pokazati moramo veliko željo po uspehu, ki pa jo moramo znati nadzorovati. Prevelika želja ni nujno dobra za igranje nogometa, saj lahko zamegli presojo in negativno vpliva na odločitve na igrišču. Na zadnjih dveh prijateljskih tekmah smo igrali zelo dobro, kar pomeni, da imamo glavo na pravem mestu in da smo v dobri formi,« je o uspehu prepričan domžalski Brazilec Juninho, ki bo danes že sedemnajstič zaigral na eni od evropskih tekem. Varovanci trenerja Luke Elsnerja so imeli le 17 dni oddiha po končanem domačem prvenstvu, potem so začeli priprave na nov evropski izziv.

Nad Burgiča in Arčona

Če gre verjeti poznavalcem, potem precej težje delo kot Domžale čaka Novogoričane, ki so v torek srečno prek Istanbula prispeli v obljubljeno deželo. Nastanili so se v mestu Netanya, približno 30 kilometrov severno od Tel Aviva. Primorci so v torek zvečer že vadili. Njihov prihod je zbudil precej zanimanja med novinarji. Poleg trenerja Mirana Srebrniča sta bila glavni tarči izraelske sedme sile napadalca Sandi Arčon in Miran Burgič, ki sta v Izraelu že igrala. Arčon je bil član Ashdoda, Burgič pa Hapoel Ramat Gana. »Za nami sta dva naporna tedna priprav in treningov. S pripravljalnimi tekmami smo lahko zadovoljni. Upam, da nam bo to homogenost, ki vlada v ekipi, uspelo prenesti na prihajajoče tekme. Vsekakor verjamemo, da smo sposobni enakovredno igrati z dobro ekipo Maccabija. Verjamemo v uspeh,« je dejal branilec Miha Gregorič, ki je s soigralci opravil generalko pred potjo v Kranjski Gori. Tam so goriške vrtnice remizirale z Reko Matjaža Keka, 0:0 je bilo. Maccabi ima bogato zgodovino. Še vedno je edina ekipa, ki ni nikoli izpadla iz 1. izraelske lige, letos bo igrala še 66.! V tem času so bili enaindvajsetkrat državni, trindvajsetkrat pa pokalni prvak. Pred dvema tednoma je glavni trener postal nekdanji gruzinski reprezentant Shota Arveladze, za športni aspekt dela v klubu pa skrbi 42-letni Johan Jordi Cruijff. V ekipi sta svojčas igrala dva asa z območja Balkana – Meho Kodro in Giovanni Rosso. Ne pozabimo, da je klub v minuli sezoni igral v ligi prvakov. V skupinskem delu so bili Chelsea, Porto in Dinamo Kijev prevelik zalogaj. Izraelci so dosegli en gol, prejeli so jih 16. V teh dneh se je vse vrtelo okoli Erana Zahavija. Iz Maccabija se je preselil v kitajski Guangzhou R&F, ki bo Maccabiju plačal osem milijonov ameriških dolarjev odškodnine. 

Deli s prijatelji