KVALIFIKACIJE

Izbrisati 14 minut more in pokazati pravi obraz

Objavljeno 08. september 2015 09.20 | Posodobljeno 07. september 2015 23.15 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši ob 20.45 proti Estoniji nadaljujejo pot proti euru.

Kevin Kampl je bil eden boljših mož v Baslu, v Mariboru pa pričakuje še zmago. Foto: Reuters

Vsaj za par ur pozabite na sobotni milo rečeno nenavadni poraz slovenskih nogometašev s Švico v Baslu. O tem, kako so v 14 minutah zapravili vodstvo 2:0, se bo še čez leta razpravljalo med športnimi zanesenjaki. Danes bo dodobra psihično in rezultatsko pretresena selekcija po izboru Srečka Katanca igrala z Estonijo, ta tekma pa je ključnega pomena za osvojitev tretjega mesta v kvalifikacijski skupini E. Le s tega položaja bodo Katančevi prihodnji mesec z nestrpnostjo čakali žreb parov v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na euro 2016 v Franciji. Drevi ob 20.45 bo v Ljudskem vrtu, kjer zaradi velikega sobotnega razočaranja, pa tudi nastopa košarkarjev na eurobasketu v Zagrebu, pač ne gre pričakovati polnih tribun, jasno le eno: Slovenija mora zmagati. In seveda potrebuje tudi podporo navijačev, ki so do nedelje pokupili 3500 vstopnic.

Katanec se seveda ni mogel izogniti vtisom iz švicarske zgodbe: »Startamo z vidika negativnih 10 minut na koncu, vendar 75 minut ne moremo zbrisati. Vemo, da smo dobri, vemo, da smo v formi. Situacija na igrišču odloča o trenerski karieri. Mislim, da smo igrali taktično zrelo in pogumno. Trenersko je eno rezultat, čisto matematični, drugo pa zadovoljstvo ob tem, kar delaš na treningu, se poistovetiš z ekipo. In to smo delali, mislim da doslej prvič. Kot trener sem bil super zadovoljen. Igralci morajo teh 14 minut pozabiti. So profesionalci. Morajo pozabiti.« O obračunu z Estonijo pa je dejal: »Čaka nas izredno težka tekma. Nobena reprezentanca jih ni nadigrala. So izkušeni, čvrsti, borbeni. Skupaj igrajo 10 do 15 let. Reprezentanco, kot je Estonija, se dobi z igralci, ki imajo dobro lastnost, da v določenem trenutku naredijo višek. Težko bo. Ljudje, ki bodo prišli, naj ne pričakujejo lepega nogometa, ker to enostavno ne bo mogoče. Potrebujemo podporo vseh 90 minut. Lahko ga zabijemo v prvi, lahko pa tudi v 90. minuti.« Nepopustljivi Srečko Nacionale je še opozoril: »Današnja tekma še ne odloča o ničemer, kot tekma v Švici še ni odločala o ničemer, ker kvalifikacij še ni konec. Vendar želimo na tekmi zmagati, kot na vsaki.« Tako danes kot tudi na tistih dveh oktobra, ko bodo igrali doma z Litvo in za konec še v gosteh s San Marinom.

Ne glede na to, da so Slovenci natanko pred letom dni zamočili prav v Talinu, ko so v prvem krogu kvalifikacij izgubili z 1:0, so tokrat spet favoriti v dvoboju z baltsko reprezentanco, ki ji poveljuje švedski strokovnjak Magnuss Pehrsson. Jasno je, da tokrat izbrani vrsti ne bo pomagal prvi strelec in nesporni vodja Milivoje Novaković, ki si je v soboto izpahnil ključnico in bo odsoten vsaj šest tednov. Prav nič ne bi bilo narobe, če bi Katanec poslal na igrišče identično zasedbo kot v Švici, le da bi Novakovićevo vlogo prevzel Robert Berić, novopečeni član francoskega prvoligaša Saint-Etienna, ki je odmevno pogodbo podpisal prav pred začetkom reprezentančne akcije in je povsem nabrušen za to, da se novim delodajalcem najprej predstavi v svetem reprezentančnem dresu. Če bo tokrat Katanec stavil na previdnost, bo v udarni zasedbi morda našel mesto za Andraža Kirma in na klopi pustil Valterja Birso kot jokerja ob morebitnem neugodnem razpletu dogodkov v drugem polčasu.

Centralni branilec Branko Ilić prav tako ni okolišil: »Po tekmi v Baslu nismo mogli zaspati. Vedno pridemo do tega, kaj, če... Vendar nas čaka zahtevna tekma z Estonijo. Na prvi tekmi smo bili po mojem mnenju boljši tekmec. Ne bo veliko priložnosti, ker igrajo zelo zaprto. Vse priložnosti, ki si jih bomo priigrali, bomo morali čim bolj izkoristiti. Dobro, da je tekma hitro in da imamo priložnost osvojiti tretje mesto pred našimi navijači v Mariboru. Mislim, da nam je drugo mesto ušlo.«

Verjetni postavi – Slovenija (4-2-3-1): Handanović; Struna, Ilić, Cesar, Jokić; Stevanović, Kurtić; Iličić, Kampl, Birsa; Berić; Estonija (4-2-3-1): Aksalu; Teniste, Jääger, Klavan, Pikk; Luts, Mets; Lindpere, Vassiljev, Zenjov; Purje. Na zelenici Ljudskega vrta bodo pravico delili grški sodniki s Tasosom Sidiropoulosom na čelu.

 

Islandija, Češka in Anglija že na euru

V kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo so si tri reprezentance že priigrale nastop v Franciji. Angleži so si to zagotovili z zmago proti San Marinu v skupini E, Islandcem je to uspelo po neodločenem izidu 0:0 doma proti Kazahstanu. Čehom pa po zmagi 2:1 nad Latvijo. Sicer ima nastop na euru 2016 vnaprej zagotovljen Francija kot gostiteljica turnirja. Islandija in Češka sta z 19 točkami na vrhu lestvice skupine A, za tretje mesto se borita Turčija in Nizozemska. Velik zasuk se je zgodil v skupini H, kjer je Hrvaška v zadnjih dveh tekmah iztržila remi v Azerbajdžanu in izgubila na Norveškem. Ob že prej odvzeti točki zaradi svastike na splitskem stadionu so južni sosedi padli na tretje mesto (15 točk), prva je Italija (18), druga pa Norveška (16). Vsul se je plaz zahtev po odstopu selektorja Nika Kovača, ki je po porazu v Skandinaviji ostro kritiziral igralce: »Če imate takšne igralce, je taktika nepomembna. Taktika je pomembna, če vam kaj manjka. Mi moramo biti enotni, misliti na isti cilj, sprintati in se boriti od prve do zadnje minute. Ne razmišljam o odstopu, ker sem borec od rojstva.« Vodstvo hrvaške zveze naj bi o Kovačevi usodi odločalo jutri. Kockaste oktobra čakata še tekmi z Bolgarijo doma in Malto v gosteh. Na roko bi jim lahko šel razplet tekme zadnjega kroga med Italijo in Norveško v Rimu.

 

Mladi za točke v Italiji

Mlada slovenska reprezentanca do 21 let bo danes ob 17. uri v Reggio Emilii odigrala svojo tretjo tekmo v kvalifikacijah za EP 2017 proti Italiji. Po domačih zmagah proti Andori (4:0) in Litvi (3:0). »Uvodni razpored je bil za nas zelo korekten, mi pa smo ga odlično izkoristili s šestimi točkami na računu. Po drugi strani pa tekma z Italijo ne prihaja v pravem trenutku, saj imamo številne člane prve ekipe poškodovane,« je dejal slovenski selektor Primož Gliha in spomnil na odsotnost Petra Stojanovića, Aljaža Krefla, Luke Krajnca in Žana Benedičiča.

 

Deli s prijatelji