NOGOMET

Ivanović je zasenčil
 čarovnika Ibrahimovića

Objavljeno 19. februar 2015 11.05 | Posodobljeno 18. februar 2015 23.45 | Piše: R. T.

V prvih tekmah osmine finala lige prvakov je PSG pokazal velik napredek proti Chelseaju. Z remijem se je končal tudi obračun Šahtarja in Bayerna, prednost na strani Bavarcev.

V mestu luči se je tokrat v vseh pogledih res nogometno bliskalo. Na zelenici Parka princev so paradirali sami zvezdniki svetovnega slovesa, glamuroznost prve tekme osmine finala lige prvakov med PSG in Chelseajem je na tribuni še dodatno začinil nekdanji član pariškega kluba in angleški reprezentant David Beckham. PSG, podprt s praktično neomejenimi finančnimi viri iz Katarja, in Chelsea, že vrsto let projekt ruskega mogotca Romana Abramoviča, sta se podala v odprt boj za čim boljše izhodišče pred marčevsko povratno tekmo v Londonu.

Visoko motivirani francoski prvak je deloval precej bolje kot v domačem prvenstvu, angleški velikan je pod taktirko premetenega Joseja Mourinha igral značilno predstavo na rezultat. Pragmatično, disciplinirano, trdo, zanašajoč se na kakovost izjemnih posameznikov. V 36. minuti je udarila njegova obrambna vrsta: podaja Johna Terryja, mojstrski dotik žoge Tima Cahilla s peto in fenomenalna iznajdljivost Branislava Ivanovića pri strelu z glavo, po katerem se je zatresla mreža Parižanov. V drugem delu je v seriji poskusov gostiteljev, ko je Londončane reševal izjemni vratar Thibaut Courtois, udaril Edinson Cavani in v 80. minuti prav tako z glavo matiral mladega čuvaja mreže za končnih 1:1.

»Morda imamo psihološko prednost pred drugo tekmo, a sproščeni ne moremo biti. Povratni obračun bo izjemen, zelo zahteven, saj ima PSG odlične strelce, zelo kakovostno moštvo, gol lahko dosežejo v vsaki tekmi,« je dejal junak v modrem dresu Ivanović, ki je pravi specialist za zadetke na posebno pomembnih tekmah tako v ligi prvakov kot v angleški premier league.
V čem je skrivnost tega bočnega branilca, da ima pred vrati tekmecev tako dober občutek? »Če bi vam to izdal, ne bi bila več skrivnost,« se je v francoski prestolnici namuznil 30-letni Ivanović.

Courtois je več kot odlično naštudiral trike, strele in druge vragolije največjega zvezdnika na igrišču Zlatana Ibrahimovića. Švedski reprezentant je duhovito preigraval, podajal, streljal, vso tekmo je mučil čvrsto londonsko obrambo, a zadetka le ni dosegel. Še v sodnikovem podaljšku je belgijski vratar po njegovem nevarnem poizkusu žogo odbil v kot. Remi je pravični rezultat dvoboja nogometnih bogatašev, hkrati pa je vsaj do 11. marca trenerju PSG Laurentu Blancu omogočil nekaj miru.

Srčni ukrajinski prvak

V Lvovu, kjer je Šahtar iz Donjecka zaradi vojnih razmer na vzhodu Ukrajine gostil münchenski Bayern, so gostje le delno upravičili vlogo favorita v tekmi, ki se je končala z izidom 0:0. Bavarci so imeli pobudo, a jim je v trdem dvoboju s srčnim prvakom Ukrajine zmanjkalo tudi nekaj sreče. Četa trenerja Pepa Guardiole številnih obetavnih akcij ni znala kronati z zadetkom. Za nameček si je že v 65. minuti izključitev prislužil pomemben člen v zvezni vrsti Xabi Alonso, a je nemški prvak kljub temu ohranil premoč. Mnoge je presenetilo, da Guardiola v začetno postavo ni uvrstil prvega napadalca Roberta Lewandowskega, ta je v igro vstopil šele v 75. minuti. Prevladuje mnenje, da bo Bayern na povratni tekmi zlahka opravil s Šahtarjem. 


Prihodnji teden starta Kevin Kampl

Kar se slovenskemu reprezentantu Kevinu Kamplu v ligi prvakov ni uresničilo v vrstah avstrijskega prvaka Red Bull Salzburga, bo okusil v dresu Borussie iz Dortmunda, ki ga je oblekel januarja. Po pričakovanjih bo slovenski vratar Jan Oblak, član madridskega Atletica, na gostovanju v Nemčiji sedel na klopi za rezervne igralce. Naslednji obračuni osmine finala LP prihodnji torek in sredo so: Manchester City : Barcelona, Juventus : Borussia Dortmund, Arsenal : Monaco ter Bayer Leverkusen : Atletico Madrid.

 

Deli s prijatelji