EVRO 2012

Italijani se bojijo
 dogovarjanja izida

Objavljeno 16. junij 2012 09.41 | Posodobljeno 16. junij 2012 09.42 | Piše: R. T.

Napredovanje italijanskih nogometašev v četrtfinale evra bo odvisno od tekme med Španijo in Hrvaško.

Italijanska nogometna reprezentanca se je znašla v podobnem položaju kot pred osmimi leti na evropskem prvenstvu na Portugalskem. Takrat so azzurri v tretjem krogu predtekmovanja po dveh neodločenih izidih premagali Bolgarijo, a ostali brez četrtfinala, ker sta Danska in Švedska remizirali z 2 : 2.

Danes na EP

V 3. krogu skupine A bosta obe tekmi ob 20.45, Češka – Poljska in Grčija – Rusija. Na naši spletni strani lahko v živo spremljate vse tekme, preverite izide in spored turnirja.

Tudi zdaj imajo naši zahodni sosedi v žepu dve točki po remijih s Španijo in Hrvaško (obe 1 : 1), čaka pa jih še obračun z Irsko. Toda Italijani bodo ob morebitni zmagi izpadli, če bosta Španija in Hrvaška igrali 2 : 2, 3 : 3 itd.

Takoj so zakrožile teorije zarote, ki bi škodovale četi selektorja Cesara Prandellija. Da bi se Španci in Hrvati (prvi so Irce premagali s 4 : 0, drugi pa s 3 : 1) dogovorili za izid medsebojnega dvoboja? Težko verjamemo. »Kdo že ima v domovini škandale zaradi dogovarjanja izidov?« je odvrnil hrvaški reprezentant Vedran Ćorluka na provokativno vprašanje o morebitnem režiranju rezultata na zadnji tekmi v skupini C.

Hrvati se že brusijo za Špance 
Ognjeni oz. vatreni so še enkrat razveselili hrvaški narod, Mario Mandžukić je postal veliki junak, potem ko je Ircem dal dva zadetka, Italijanom pa tistega za izenačenje. »Štiri točke so super izkupiček. Česa takšnega ni pričakoval nihče v domovini. Še vedno imamo dobre možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Izboljšati moramo psihološko pripravo igralcev. V tem pogledu nismo tako močni kot Nemčija ali Italija. Za Špance bomo nared,« je napovedal hrvaški selektor Slaven Bilić.

»S takšnimi mislimi se sploh ne ukvarjam. Vso moč in pozornost moramo usmeriti v našo igro. Verjamem, da so vse tekme regularne,« je dejal Prandelli. Vratar Gianluigi Buffon, ki je doživel omenjeni izpad na Portugalskem, je šel v podrobnosti: »Takrat je šlo za dve povprečni ekipi, ki sta dobili priložnost, da napredujeta, tukaj pa govorimo o zelo dobri Hrvaški in Španiji, ki je najboljše moštvo na svetu. To ni enako. Oni so veliki šampioni. Igralci s takšnim ugledom pač ne vlečejo nešportnih potez.«

Na Apeninskem polotoku se ob ugibanju razpleta zadnjih tekem vprašujejo, ali je njihovim ljubljencem v zadnjih 20 minutah tekem s Španijo in Hrvaško zmanjkalo moči ali pa so padli v igri zaradi prešibkega karakterja moštva. »Ne verjamem, da gre za karakter. Po analizah sodeč smo v obeh tekmah v zadnjih 20 minutah fizično padli v igri,« pravi Prandelli, vezist Claudio Marchisio pa je drugačnega mnenja: »Odpovedali smo v mentalnem smislu. Vsi smo krivi. Na takšnem turnirju je treba igrati izključno na zmago.« 

Banana za Balotellija

S tribune, kjer so bili hrvaški navijači, je med tekmo Italije in Hrvaške poleg bakel, zaradi katerih je angleški sodnik Howard Webb dvakrat prekinil tekmo, priletela tudi banana. Ker jo je varnostnik hitro pobral, mnogi tega niso opazili. Niti Mario Balotelli, ki bi lahko zaradi tega zapustil igrišče, kakor je bil obljubil, da bo ravnal ob rasističnih izpadih navijačev. 

Deli s prijatelji