KAZENSKA OVADBA

Italijan od Gorice terja 400.000 evrov za Elekeja

Objavljeno 12. oktober 2016 11.44 | Posodobljeno 12. oktober 2016 11.45 | Piše: Rok Tamše

Rekordni prestop Blessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo ima dolgo brado.

Blessing Eleke je z rekordnim prestopom v Prvi ligi Telekom Slovenije sprožil boj za delitev denarja. Foto: Leon Vidic

NOVA GORICA – Januarski prestop nigerijskega napadalca Blessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo v vrednosti 800.000 evrov, kar je rekord v Prvi ligi Telekom Slovenije, še ni povsem zaključen. Italijanska družba International Global Trading s.r.l. je mladega nogometaša leta 2014 odkrila v nogometni akademiji v glavnem mestu Nigerije Lagosu in ga pripeljala v Novo Gorico. Njen generalni direktor Francesco Dal Cin je s predstavniki takratnega vodstva Gorice, ki mu je predsedoval Robert Vrtovec, podpisal sporazum o sodelovanju, po katerem bi bila njegova družba soudeležena pri zaslužku ob prestopu Elekeja v iz Gorice v drug klub, hkrati pa je športni direktor Gorice je postal njegov sin Michele. Vrtovec je po neuspešnem sodelovanju s pozneje bankrotiranim italijanskim prvoligašem Parmo in še nekaterimi italijanskimi partnerji klub pripeljal na rob propada. Moral je oditi, vajeti pa je prevzel novi predsednik Hari Arčon s svojimi sodelavci, ki je pozimi letos izpeljal prestop Elekeja v Olimpijo za odškodnino 800.000 evrov, Dal Cinu pa Gorica od tega zneska ni namenila niti centa.

Makinwa je pomagal Gorici

Pri prestopu Blessinga Elekeja iz Gorice v Olimpijo je bil posrednik tudi Elekejev agent in nekdanji nigerijski reprezentant Stephen Makinwa, ki je sicer v Novi Gorici deloval kot predstavnik družine Dal Cin. »Jaz sem ga leta 2002 pripeljal iz Nigerije v Reggiano, mesec dni je živel pri mojem sinu Micheleju. On je naš zaupnik, toda pri prestopu Elekeja je deloval na svojo roko, mimo nas. Nesporazum smo zgladili in še vedno sodelujemo z njim,« je razkril 73-letni Francesco Dal Cin in povedal, da je bil pozimi aktualen tudi prestop Elekeja v Verono, ki je v prejšnji sezoni izpadla v drugo italijansko ligo. Menda naj bi bil vreden milijon evrov, toda očitno je bil predsednik Gorice Hari Arčon spretnejši v navezi z Makinwo in predsednikom Olimpije Milanom Mandarićem

Zanikanje in ponudba

Ker pogajanja z vodstvom Gorice niso zalegla, je italijanski poslovnež na okrožnem državnem tožilstvu v Novi Gorici vložil kazensko ovadbo zoper Harija Arčona kot zastopnika Nogometnega društva Gorica zaradi storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije. Dal Cin zahteva, da mu ND Gorica izplača 400.000 evrov na račun prestopa Blessinga Elekeja, saj da je bil takšen njihov ustni dogovor januarja letos, za katerega da ima priče. V pisni pogodbi, ki jo je leta 2014 sklenil z Vrtovcem je pisalo, da je njegova družba upravičena do celotnega zneska odškodninre, če ta znaša do 200.000 evrov. V primeru, da je večja, se odškodnina razdeli v razmerju 80:20 odstotkov v korist italijanske družbe. Ta je po svojih navedbah za Elekeja v obdobju igranja za Gorico porabila 143.000 evrov (odškodnina nogometni šoli v lagosu, plačilo skavta, potni stroški ter bivanje v hotelu, hrana in nastanitev v Novi Gorici, stroški oblačil in športne opreme ter plača za Elekeja).

Ko se je realiziral prestop Elekeja v Olimpijo, se je menda Dal Cin z Arčonom ustno sporazumel, da se bo odškodnina delila v razmerju 50:50, kar namerava na sodišču dokazati. Toda Arčon je zanikal, da bi imela Gorica kakršne koli finančne obveznosti do družbe International Global Trading. »Toda maja je Arčon ponudil, da se družbi International Global Trading odstopi terjatev za 75.000 evrov, ki jo ima ND Gorica neporavnano do družbe Energy T.I. Group, ter 12 mesečnih plačil v znesku po 10.000 evrov začenši z julijem 2016. Zakaj nam bi nekdo nekaj ponujal, če je sprva menil, da nam niso dolžni plačati ničesar?« se sprašuje Dal Cin, ki je ugotovil, da je omenjena terjatev neizterljiva, saj je družba Energy T.I. Group v stečajnem postopku že od februarja. Ker niti čez poletje Dal Cin in Arčon nista našla skupnega jezika, se je Italijan odločil za vložitev kazenske ovadbe.

Arčon: Pogodba je nična

Predsednik Gorice Hari Arčon je predstavil goriško plat zgodbe: »Po pogodbi z Gorico bi moral Dal Cin gmotno poskrbeti za tri igralce, poleg Elekeja še za Amarachija Osujija in Marshala Mfona Johnsona. Toda dejansko niso krili vseh stroškov za nobenega, za kar imamo dokaze, zato je pogodba nična. Sicer bo revizija poslovanja v našem društvu, ki je v teku, razkrila še marsikatero podrobnost. Tovrstna pogodba, ki je bila sklenjena med ND Gorica in Dal Cinovo družbo, sicer poteče v 365 dneh, to obdobje pa je poteklo 12. januarja 2016. Ta pogodba bi morala biti tudi registrirana v sistemu TMS (Transfer Matching System) Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a ni bila.« V podrobnejše razlage se prvi mož Goričanov ni želel spuščati. Ko je 28. maja lani postal predsednik modro-belih, je nasledil kopico finančnih težav, ki pa jih je s svojo ekipo obvladal in začel postopoma sanirati. Skupni dolg naj bi znašal 1,5 milijona evrov, zdaj pa je menda že več kot dvakrat manjši. V primeru Dal Cin so na delu klubski pravniki in računovodje, ki bodo do potankosti proučili kazensko ovadbo in se ustrezno odzvali.

Možni scenarij

Zanimivo bo videti, ali bo okrožno tožilstvo v Novi Gorici sprejelo kazensko ovadbo zoper ND Gorica in vložilo obtožni predlog. Obe strani se lahko sicer še zmeraj pogodita in zgodbo zaključita brez sodne obravnave. Ne gre namreč pozabiti, da gre izključno za denar, med vpletenimi pa nihče noče biti poraženec. Francesco Dal Cin bi se verjetno zadovoljil že s polovičnim zneskom od tistega, ki ga terja s kazensko ovadbo, torej 200.000 evrov, in še kakšnim bonusom pri naslednjem prestopu Blessinga Elekeja. To je namreč ustaljena praksa v nogometnem poslovanju. Pri Gorici za zdaj vztrajajo pri svojem, namreč da Dal Cinu ničesar niso dolžni.

 

Deli s prijatelji