PRED TEKMO

Islandci bi vsaj točko

Objavljeno 21. marec 2013 09.00 | Posodobljeno 21. marec 2013 09.00 | Piše: R. T.

Še dan je do kvalifikacijske tekme za nastop na SP med nogometaši Slovenije in Islandije.

Selektor Srečko Katanec daje temeljita navodila svojim izbrancem. Foto: Leon Vidic

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec se je tik pred zdajci odločil, da moštvo pred jutrišnjim dvobojem z Islandijo v kvalifikacijah za SP zadrži na Obali še dan dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Tako bodo njegovi izbranci stožiško igrišče preizkusili šele danes zvečer, medtem ko so reprezentanti Islandije največji slovenski stadion spoznali že v torek. Po zdravniškem posegu je zobobol pri Milivoju Novakoviću popustil, tako da se napadalni adut Slovenije že normalno pripravlja na obračun s severnjaki. Vse bolje kaže tudi osmoljencu s torkovega treninga Valterju Birsi, ki dobro premaguje zvin gležnja. Včeraj popoldne je še vadil v fitnesu, drevi bi ga že lahko videli na treningu z moštvom.

Negotove napovedi

Načrte pred tekmo s Slovenijo je razkril islandski selektor, Šved Lars Lagerbäck: »Ne vem, kakšno tekmo naj pričakujem, čeprav poznam slovenske igralce in njihove vrline. Ne vem pa, kako bo Katanec sestavil ekipo. Težko rečem, je pa zaradi tega vse še bolj zanimivo. Menim pa, da glede na vašo kulturo, vaš način igre, to ne bo zelo agresivna tekma. Bo fizična, igralci bodo garali, ampak bo to nekako povprečna kvalifikacijska tekma.« V vsakem primeru bodo morali biti Katančevi fantje v obrambi posebno pozorni ob prekinitvah, saj so bili Islandci do zdaj v tem zelo nevarni.

Slovenska izbrana vrsta pogreša kaznovana Andraža Kirma in Josipa Iličića ter poškodovanega Kevina Kampla, pod majhnim vprašajem je tudi nastop Birse. Tudi Islandci v Slovenijo niso pripotovali v popolni postavi. Manjkajo kaznovani branilca Gretar Steinsson, Kari Arnason in vezist Rurik Gislason. »Res je, pogrešamo nekaj dobrih igralcev, prav tako tudi Slovenija. Toda imamo dobre zamenjave zanje, tako da v tem ne vidim težav,« meni vezist italijanske Pescare Birkir Bjarnason, ki je v italijanski ligi spoznal nekatere slovenske reprezentante. »Igral sem že proti slovenskim igralcem, še prejšnji teden sem se pomeril s Chievom, kjer igrata dva vaša igralca (Boštjan Cesar in Bojan Jokić; op. p.). Mislim, da je največja odlika Slovenije kompaktno moštvo, nogometaši imajo veliko izkušenj iz dobrih lig. Ne gre izpostavljati posameznikov, Slovenija je v prvi vrsti moštvo, proti kateremu je težko igrati. Menim, da bo v petek dobra tekma,« je še povedal Bjarnason, ki je tako kot Lagerbäck kot glavno slovensko nevarnost izpostavil napadalca Tima Matavža in krilne igralce ter dodal: »Doma pričakujejo, da bomo osvojili vsaj točko. Če pa hočemo biti kdaj na vrhu skupine, moramo osvojiti tri.«
 

Deli s prijatelji