DRŽAVNO PRVENSTVO

Iskanje vijolične idile, ki jo je zmotil blišč LP

Objavljeno 25. oktober 2014 13.18 | Posodobljeno 25. oktober 2014 13.18 | Piše: Rok Tamše

Pred nadaljevanjem državnega prvenstva nogometašev nemir v vrstah Maribora.

Po imenitni evropski golijadi v ligi prvakov in evropski ligi sredi tedna domači ljubitelji nogometa pričakujejo podobno učinkovitost tudi na slovenskih nogometnih zelenicah. Na njih bodo danes in jutri odigrali tekme 15. kroga Prve lige Telekom Slovenije, v ospredju zanimanja pa bo razplet dvobojev, v katerih igrajo vodilna moštva na lestvici. Prvouvrščene Domžale gostijo Luko Koper, Maribor gostuje pri Zavrču na Ptuju, Olimpija se bo prav tako v gosteh pomerila z Gorico.

Javnost v prvi vrsti vznemirja dogajanje v slačilnici slovenskega prvaka, ki je v zadnjem tednu dobil dve močni zaušnici. V prejšnjem krogu DP ga je v Ljudskem vrtu premagalo Celje z 2:1, v ligi prvakov pa so v Londonu doživeli hladen tuš proti Chelseaju, ki je vijolične odpravil s 6:0. Toda rezultati sami po sebi niso glavna skrb za športnega direktorja Zlatka Zahoviča, ki je razkril, da se je v slačilnici Maribora porušila hierarhija med igralci. Tako bodo morali v LV najprej urediti medsebojne odnose, šele nato bodo lahko na igrišču spet igrali homogeno, suvereno in v zmagovitem ritmu. Včeraj se je vodstvo kluba spet potrudilo za svoje zvezdnike, ki so resda dosegli zgodovinski uspeh z uvrstitvijo v ligo prvakov in doslej osvojenima dvema točkama (remija s Sportingom in Schalkejem), ki prinašata dodatni milijon evrov, a je mnogim vse to menda preveč stopilo v glavo. Direktor Bojan Ban je avtorjem izjemnega dosežka podelil unikatne ročne ure s klubskim grbom in vgraviranimi priimki. Potem se je moštvo ponovno odpravilo v karanteno, nad katero so se nekateri igralci že zmrdovali, češ da je prepogosto na programu. Verjetno bo v mariborski hiši mir, vse dokler bo moštvo napredovalo proti prvemu mestu prvenstvene razpredelnice. Če Maribor po jesenskem delu ne bo na vrhu, lahko pričakujemo, da se bo Zahovič kateremu od igralcev zahvalil za sodelovanje. Če bodo gledali v hrbet Domžalam ali Olimpiji (ali kar obojim), jih lahko reši le uvrstitev v drugi del lige prvakov. Pari 15. kroga so: Zavrč : Maribor (ob 14. uri), Domžale : Luka Koper (ob 16. uri), Celje : Radomlje (ob 16. uri), Gorica : Olimpija (ob 18. uri) in Krka : Rudar (jutri ob 14. uri).


Spektakel: Kolumbija 18. novembra v Ljubljani

Slovenska nogometna reprezentanca bo 15. novembra odigrala zadnjo letošnjo kvalifikacijsko tekmo za euro 2016 z Anglijo v Londonu. Le tri dni pozneje bodo izbranci selektorja Srečka Katanca v Stožicah odigrali še prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Kolumbije, tretjo reprezentanco na svetovni lestvici, ki je navdušila tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji. V Slovenijo prihajajo Radamel Falcao, James Rodriguez in drugi asi, ki so več kot magnet za najzahtevnejše ljubitelje nogometa. Pričakujemo lahko izjemno povpraševanje po vstopnicah.


Slovenci zelo dobro v evropski ligi

Nogometaši so odigrali tretji krog v evropski ligi. Josip Iličić (igral do 78. minute) in Jasmin Kurtić (vso tekmo) sta se s Fiorentino veselila zmage v Solunu proti Paoku z 1:0. Jojo je bil podajalec pri edinem zadetku. Kevin Kampl (vso tekmo), ki je podal za en gol, se je s Salzburgom znesel nad zagrebškim Dinamom in ga premagal s 4:2. Velika fešta je bila na reškem stadionu Kantrida, saj je trener Matjaž Kek vodil Rijeko do zmage s 3:1 proti nizozemskemu Feyenoordu. Goran Cvijanović je odigral celo tekmo, Miral Samardžić pa od 65. minute. Branko Ilić (vso tekmo) je v dresu beograjskega Partizana doma doživel polom proti turškemu Bešiktašu, ki je zmagal s 4:0. Standard Liege, za katerega je vso tekmo odigral Martin Milec, je gostil Sevillo, zmagovalko evropske lige v prejšnji sezoni. Tekma se je končala brez zadetkov. Gola niso videli niti gledalci na tekmi med italijanskim Interjem in francoskim Saint-Etiennom. Samir Handanović je pri Interju sedel na klopi za rezervne igralce, Rene Krhin je igral v zadnjih minutah dvoboja. Bojan Jokić zaradi zdravljenja po operaciji kolena še vedno ne igra za španski Villareal, ki je na svojem stadionu premagal Zürich s 4:1.

 

Deli s prijatelji