PO PORAZU

Išče se šef Maribora: Milanič, Stojanović, Kek?

Objavljeno 18. avgust 2015 12.20 | Posodobljeno 17. avgust 2015 20.01 | Piše: Rok Tamše

Ante Šimundža je po dveh letih zapustil trenerski stolček vijoličnih.

Zlatko Zahovič in Ante Šimundža sta včeraj skrušeno razglasila konec sodelovanja. Foto: Tadej Regent

Ni bilo treba dolgo čakati na odločitev glavnega stratega športne politike v Mariboru. Brez dvoma je športni direktor vijoličnih Zlatko Zahovič že takoj po hudem porazu z Olimpijo (0:3) v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije trenerju Anteju Šimundži pojasnil, da je napočil čas za slovo. Za slovenskega prvaka in lanskega udeleženca skupinskega dela lige prvakov je namreč start v novo sezono naravnost katastrofalen. Po izpadu v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Astani ter dveh porazih (proti Luki Koper v gosteh in Olimpiji doma) in remiju (proti Zavrču doma) v domačem prvenstvu so palec navzdol obrnili tudi zahtevni navijači Maribora. Zahovič na zadnjih dveh tekmah sploh ni sedel ob Šimundži na klopi za rezervne igralce, s čimer je že jasno nakazal usodo najuspešnejšega trenerja vijoličnih, ki sicer ni osvojil največ lovorik, a je celo prezimil v evropski ligi, in, kot rečeno, moštvo popeljal tudi v skupinski del lige prvakov. Toda v nogometu se ne živi od stare slave, zasluge so hitro pozabljene ob vsakem novem porazu.

»Glede na stanje, v katerem smo se znašli, sem se odločil, da se umikam z mesta trenerja. Spoznal sem, da smo prišli do točke, ko ekipa ne daje tega, česar je sposobna. Po izjemnih uspehih se dogajajo tudi obdobja, da se ne najde tiste energije, ki je potrebna za uresničevanje visokih ciljev. Moramo biti ponosni na dosežke v slabih dveh letih, a je trenutno stanje privedlo do odločitve, da končamo sodelovanje. Odhajam s klopi, toda toliko je skupnih let v vlogi prej igralca in zdaj trenerja, da ni dvoma, da bo tudi Maribor ostal moj klub ne glede na dogodke. Vedno sem bil vijoličnega srca, vedno viola. Zato se za dobro ekipe in kluba umikam s položaja. Vmes sem razmišljal, zakaj nekatere zadeve ne delujejo. Vedno sem izhajal iz sebe, analiziral vsako svojo potezo. Ko sem prvič zares občutil, da ne gre več, sem se odločil, da se razidemo. Odločitev sem sprejel po tekmi, po tehtnem premisleku in posvetu z družino,« je na včerajšnji izredni novinarski konferenci v Ljudskem vrtu pojasnjeval 43-letni trener, ki je vodenje vijoličnih prevzel 30. septembra 2013. Zdržal je torej dve leti ali 100 tekem (56 zmag, 22 remijev in 22 porazov). Zbranim je še dejal: »Ostajam v nogometu, zdaj bom čas namenil družini in nadaljnjemu izobraževanju, vmes pa bom spremljal tekme Maribora kot njegov največji navijač.« Vršilec dolžnosti trenerja bo zdaj njegov pomočnik Saša Gajser, v najbolj nogometnem mestu v državi pa z nestrpnostjo čakajo na novega stratega.

Novi šef Milanič, Stojanović...?

Šimundžev šef Zahovič je bil jasen: »Anteju se lahko zahvalim za opravljeno delo. Z njim smo dosegli največje uspehe v zgodovini. A šport je nepredvidljiv in ne izide se vse po željah. Včeraj ni slavila boljša ekipa, ampak bolj lačna uspehov. Vse je še sveže, tako da o novem trenerju še nismo razmišljali.« Seveda Zahoviču ne gre povsem verjeti. Vselej poudarja, da je treba razmišljati vnaprej, da je treba biti korak pred drugimi. Torej ima v glavi zagotovo imena potencialnih kandidatov za vroči stolček. Znano je, da je kandidat številka 1 še vedno nekdanji strateg Maribora Darko Milanič, ki pa še vedno uživa v donosni pogodbi z angleškim Leeds Unitedom, čeprav ga je ta klub odpustil že oktobra lani. Toda plača bo na njegov račun prihajala še do prihodnjega poletja, če se bo odločil pogodbo izkoristiti do konca. Pod Pohorjem se šušlja tudi o nekdanjem selektorju slovenske reprezentance Slaviši Stojanoviću, ki dobro ve, kako zmagovati tudi v najtežjih okoliščinah. Lani je osvojil naslov srbskega prvaka s Crveno zvezdo, še veliko prej je bil dvakrat slovenski prvak z Domžalami. Ko je bil v vlogi selektorja, mu sicer Zahovič ni bil naklonjen, toda interesi se lahko v nogometu hitro spremenijo. Tudi zato največji privrženci drugega nekdanjega selektorja Matjaža Keka, ki se vleče iz rezultatske godlje v Rijeki, ne opuščajo misli, da bi se morebiti le vrnil domov. Toda Kek je že davno spodaj podpisanemu dejal: »V Sloveniji nikoli več.« Ampak, saj veste, nikoli ne reci nikoli...

 

Deli s prijatelji