EVROPSKA LIGA

Iličićeva Fiorentina izpadla, preobrat Uniteda

Objavljeno 26. februar 2016 00.47 | Posodobljeno 26. februar 2016 00.47 | Piše: STA, S. U.

Nogometaši Tottenhama so na povratni tekmi šestnajstine finala evropske lige ugnali Fiorentino s 3 : 0, Josip Iličić je za goste igral 61. minute.

Iličić je tekmo začel in ostal na terenu do 61. minute, kmalu zatem pa so domači povišali na 2 : 0.

Moštva v evropski nogometni ligi so odigrala povratne tekme 1/16 finala. Z nekaj težavami sta napredovala Manchester United in Liverpool, od klubov slovenskih igralcev pa Bayer Leverkusen Kevina Kampla in Basel Andraža Šporarja. Izpadli sta Fiorentina Josipa Iličića in Sporting Ažbeta Juga.

Slovenci danes niso igrali prav veliko. Na igrišču je bil le Josip Iličić za Fiorentino, ki je gostovala pri Tottenhamu, doma je italijanski klub igral 1 : 1. V Londonu pa so bili boljši domači. Iličić je tekmo začel in ostal na terenu do 61. minute, kmalu zatem pa so domači povišali na 2 : 0, zadel je Erik Lamela, ter odločil tekmo. Avtogol Gonzala Rodrigueza je le zapečatil slab večer Italijanov.

Basel v 92. minuti

St. Etienne Roberta Berića je v Baslu pri klubu Andraža Šporarja branil prednost 3 : 2. Slovenca zaradi poškodb nista igrala, bolj zadovoljen pa je Šporar. Dolgo je kazalo, da bo slavil Basel, ki je vodil z golom Luce Zuffija iz 15. minute. Ko je nato v zadnji izenačil Moustapha Sall, se je tehtnica sreče nagnila k Francozom. A le za dve minuti, saj je že v sodnikovem dodatku še enkrat zadel Zuffi in Švicarje popeljal naprej.

Sporting, pri katerem je rezervni vratar Ažbe Jug, je gostoval v Leverkusnu in še drugič izgubil. Po 0 : 1 doma je bilo v Nemčiji 1 : 3, za domače je dva gola dosegel Karim Bellarabi (30., 65.), za goste je bil uspešen Joao Mario, zmago lekarnarjev pa je potrdil Hakan Čalhanoglu. Kampl za Bayer ni igral zaradi posledic poškodbe mišice na nedeljskem derbiju nemške lige proti Borussii Dortmund.

Manchester United se je dolgo mučil z danskim Midtjyllandom. Danci so doma zmagali z 2 : 1, poskrbeli pa tudi začetni šok na Old Traffordu in povedli z 1 : 0. A so se rdeči vragi, ki so imeli celotno tekmo izrazito premoč, le pobrali (vmes so sicer zapravili enajstmetrovko), potem pa z zadetkoma Nikolaja Bodurova, ki je premagal svojega vratarja, ter Marcusa Rashforda najprej prišli do izida za podaljšek, že 15 minut pred koncem še za zmago, danski oreh pa je dokončno strl junak tekme Rashford z drugim golom v 75. minuti. Ander Herrera je z bolje izvedeno enajstmetrovko postavil 4 : 1, Memphis Depay pa končnih 5 : 1.

Liverpool se je rešil

Precej razburljivo je bilo v Liverpoolu. Angleži so po bledi predstavi na prvi tekmi v Augsburgu (0 : 0) doma sicer hitro povedli, zadel je James Milner že v peti minuti z bele točke, potem pa se je ustavilo. Nemci so bili v končnici tekme zelo blizu izenačenju in s tem napredovanju, toda po strelu Kostasa Stafylididsa v 89. minuti s prostega strela je žoga zletela tik ob vrata.

image
James Milner je odločil iz najstrožje kazni. Foto: Reuters

V Rimu je Lazio z zadetkoma v dveh minutah ugnal Galatasaray, ki se je še vrnil z golom, toda Miroslav Klose je zapečatil turško usodo. Pravo katastrofo je doživel Rapid. V Valencii je bilo kar 6 : 0 za domače, Španci pa so na Dunaju po dobri uri usmiljenja tudi v gosteh pokazali zobe. Zadetki Rodriga, Feghoulija, Piattija in Rubena Veze od 59. do 88. minute so pomenili skupno kar 0 : 10 za zeleno-bele.

V Bilbau je bil Olympique Marseille po golu Michyja Batshuaya dolgo v igri za podaljšek. Toda za domače je nato v 81. minuti zadel Sebin Merino in Baske popeljal naprej s skupnim izidom 2 : 1. Hladen tuš so doživeli nogometaši Schalkeja. Po 0 : 0 proti Šahtarju v prvi tekmi so bili Ukrajinci v Gelsenkirchnu boljši s 3 : 0.

Napredovali so še Villarreal po 1 : 1 proti Napoliju, Sevilla kljub minimalnemu porazu z Moldejem ter Borussia Dortmund, ki je še enkrat premagala Porto.

Deli s prijatelji