PRED NOVO SEZONO

Igrali so kot veliki princi

Objavljeno 26. junij 2015 13.03 | Posodobljeno 26. junij 2015 13.06 | Piše: R. T.

Slovenski nogometni prvoligaši se krepijo in igrajo pripravljalne tekme.

Trener Domžal Luka Elsner. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Slovenski nogometni prvoligaši se vneto pripravljajo na novo sezono, kot zadnji so ta teden začeli novinci v Krškem in Novi Gorici. V nasprotju z njimi so prvaki iz Maribora že v ritmu pripravljalnih tekem. Vijolični so v Prekmurju, v Beltincih so nazadnje preverjali svojo pripravljenost proti četrtouvrščeni ekipi romunskega prvenstva Astri Giurgiu in izgubili s 3 : 0. Vse tri gole je zabil Constantin Budescu, enega celo neposredno po strelu iz kota. Trener Maribora Ante Šimundža ni začel z najmočnejšo enajsterico, je pa najboljše poslal v igro ob visokem zaostanku, a preobrata nismo dočakali. Že jutri bodo imeli Štajerci naslednjo zahtevno preizkušnjo s Sturmom iz Gradca; tekma bo v Gralli v bližini Lipnice.

Jugović v Moldavijo

Celjani so svojo uigranost pilili proti avstrijskemu tretjeligašu Wolfsbergu in zmagali s 3 : 2 (strelci Gregor Bajde, Ramon Soria in Nino Pungaršek). Ostali pa so brez odličnega vezista, 26-letnega Hrvata Igorja Jugovića, ki bo po dveh sezonah v mestu ob Savinji kariero nadaljeval pri Sheriffu iz Tiraspola v Moldaviji. V tem klubu so pred leti igrali tudi Miral Samardžič, Tadej Apatič in Dalibor Volaš. Celjani bodo že v četrtek, 2. julija, ob 20. uri igrali prvo tekmo 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo na domačem stadionu proti Slasku iz Wroclawa. Domžalčani se bodo isti dan v tem tekmovanju pomerili prav tako doma proti beograjskemu Čukaričkemu. Nazadnje so imeli test proti slovaškemu prvoligašu ViOn Zlate Moravce, ki ga vodi Milko Djurovski, in izgubili z 1 : 0. »Bili smo kaznovani proti razmeroma skromni ekipi, ki je igrala na svoj način. Bila je tekmovalna, mi pa smo nastopili kot veliki princi, in dobro je, da nas je razplet tekme vrnil na realna tla. Na to tekmo se enostavno nismo dobro pripravili,« je bil nejevoljen domžalski trener Luka Elsner, ki je v slačilnici pozdravil 21-letnega hrvaškega vezista Marka Alvirja, ki je nazadnje igral za tretje moštvo Atletico Madrida, z Domžalami pa je podpisal triletno pogodbo.

Kronaveter med zmaji

Tudi v taboru Luke Koper odštevajo dneve do četrtkovega gostovanja na Islandiji, kjer bodo pohod proti evropski ligi začeli proti Vikingurju iz Reykjavika. Trener Rodolfo Vanoli opozarja: »Na prvi pogled je tekmec premagljiv, ampak nezveneče ime nas ne sme zaslepiti. Če želimo napredovati v 2. krog, bomo morali tekmo z Islandci odigrati skrajno resno, s pristopom, kakršnega so fantje pokazali v finalu pokala Slovenije proti Celju in v zadnji tekmi sezone v Ljudskem vrtu. Na teh dveh tekmah so me navdušili. Od tam moramo nadaljevati, da bomo prihodnji četrtek v Reykjaviku maksimalno pripravljeni.« Kanarčki z Obale se te dni pripravljajo na Mariborskem Pohorju, na preizkusu sta 21-letni hrvaški branilec Filip Petanjek in 20-letni ganski napadalec z nemškim potnim listom Ferdinand Takyi.

Največ neznank glede igralskega kadra je pri Olimpiji. Včeraj so v zmajevem gnezdu sklenili še tri posle, v zeleno-belem dresu bo po novem igral tudi 28-letni vezist Rok Kronaveter, ki je bil nazadnje pri romunskem prvoligašu Petrolul Ploiesti. Nekdaj zelo obetavni igralec reprezentančnega kalibra je zadnja leta nastopal še v Nemčiji (Energie Cottbus) in na Madžarskem (Györi ETO). Pri edinem ljubljanskem prvoligašu pa so se hkrati zaščitili pred odhodoma dveh talentov iz domačega okolja, 18-letnega vratarja Roka Vodiška in 17-letnega vezista Davida Tijanića.

Deli s prijatelji