EVFORIJA

Idilično Toskano zažiga dvojec Gomez–Iličić

Objavljeno 17. julij 2013 12.25 | Posodobljeno 17. julij 2013 12.27 | Piše: Rok Tamše

Firence trese nogometna evforija: Mario Gomez je že prispel, prihaja Josip Iličić.

FIRENCE – V prestolnici Toskane, te idilične italijanske pokrajine, vlada nogometna evforija. V mesto je prispel nemški nogometni as Mario Gomez, ki je zadnja leta neutrudno tresel mreže nasprotnikov v dresu aktualnega zmagovalca lige prvakov, münchenskega Bayerna. Na stadionu Artemia Franchija ga je pozdravilo 15.000 navijačev Fiorentine, nemški reprezentant je že oblekel vijolični dres s številko 33. »Morda se komu zdi moj prestop nenavaden, saj sem imel v Münchnu vse, kar si lahko nogometaš želi. Toda tukaj bom več igral, in to je zelo pomembno za moj nastop v reprezentančnem dresu na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Braziliji,« je povedal postavni golgeter, čigar oče je Španec, mama pa Nemka.

Mario je 10. julija dopolnil 28 let, njegov prestop v četrtouvrščeno moštvo italijanske serie A, ki bo v novi sezoni igralo tudi v evropski ligi, pa je vreden 20 milijonov evrov (15 takoj, dodatnih pet glede na učinek igralca). »Ves ta entuziazem je čudovit, daje mi veliko energije. Čutim veliko odgovornost, zato si želim tukaj zmagovati,« je Gomez, ki je za Bayern v 172 tekmah zabil 112 golov, popihal na dušo navijačev. Pod vodstvom trenerja Vincenza Montella, ki je bil svojčas prav tako odličen napadalec, se bo Nemec verjetno počutil kot riba v vodi. Tako kot tudi ob drugih zvenečih okrepitvah – Massimu Ambrosiniju in Joaquinu Rodriguezu. »Prihod šampiona, kakršen je Gomez, potrjuje trdno lastništvo kluba. To je lastništvo, ki nam omogoča enakovredno bitko z Goljati, kar se tiče denarnih zmožnosti,« je ponosno sporočil športni direktor Daniele Prade. Gomez bo na sezono zaslužil do 4,5 milijona evrov.

Privlačne Firence so znane tudi kot rojstni kraj renesanse, za novodobno nogometno pa bo v tem mestu s 370.000 prebivalci po novem ob Gomezu skoraj zagotovo skrbel tudi slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić. Jojo je eden najvznemirljivejših igralcev na Apeninskem polotoku, v končnici zadnje sezone je Palermo praktično sam poskušal z odličnimi predstavami in goli obdržati v prvoligaški druščini, a mu to ni uspelo. Zato je bila logična odločitev odhod, saj bogatih snubcev ni manjkalo. Predsednik Fiorentine Andrea Della Valle je Sicilijancem za slovenskega fantasista, kakor zahodni sosedi imenujejo igralca njegovega kova, ponudil devet milijonov evrov plus milijonček, če se bo 25-letni Kranjčan, ki je za Palermo v treh sezonah na 97 tekmah dosegel 20 zadetkov, izkazal že v prvi sezoni pri vijoličnih.

Kontroverzni predsednik Palerma Maurizio Zamparini, ki menja trenerje kot spodnje hlače, je sicer za slovenskega asa sprva zahteval 15 milijonov evrov, a naj bi se z Della Vallejem le našla nekje vmes. Iličićeva letna plača bi ob konstantnem igranju znašala 1,2 milijona evrov. Pogajanja okrog višine odškodnine, evforija okrog Gomezovega prihoda in hkrati zaključek prestopa črnogorskega reprezentanta Stevana Jovetića iz Fiorentine v Manchester City so preložili Iličićev najdonosnejši podpis v bleščeči klubski karieri od leta 2010, ko je postal član Maribora. Po vsega petih odigranih tekmah je prestopil v Palermo za dva milijona evrov odškodnine. Kot kaže, bo spet navduševal v vijoličnem in pred violami, le da v Firencah.

Selitve slovenskih reprezentantov

Slovenski nogometni reprezentanti so to poletje zelo aktivni pri prestopih. Nove klube imajo Bojan Jokić (iz Chieva v Villareal), Dejan Lazarević (Modena – Chievo), Jasmin Kurtić (Palermo – Sassuolo), Branko Ilić (Anorthosis – Hapoel Tel Aviv), Zlatko Dedić (Bochum – Dinamo Dresden), Vid Belec (Inter – Olhanense), Robert Berić (Maribor – Sturm). Pričakovati je, da bo v novem klubu pristal tudi Valter Birsa, ki se pri Torinu v minuli sezoni ni naigral. Mnoge klube zanima tudi Tim Matavž (PSV).

Deli s prijatelji