DERBI

Ibraimijev šov s kanarčki

Objavljeno 26. november 2012 16.15 | Posodobljeno 26. november 2012 16.15 | Piše: Rok Tamše

V derbiju 20. kroga 1. slovenske nogometne lige je Maribor s 3 : 0 odpravil Luko Koper.

18-letni Andraž Šporar pridno trese mreže Olimpijinih tekmecev (foto: Leon Vidic).

Mariborčani so pod Kalvarijo v zadnji domači prvenstveni tekmi to jesen rutinirano dosegli novo zmago, čeprav je trener Darko Milanič za derbi proti tretjeuvrščeni Luki Koper nekoliko premešal udarno zasedbo. Na klopi za rezervne igralce sta ostala tudi kapetan Marcos Tavares in njegov namestnik Aleš Mertelj (počivala sta še Arghus in Martin Milec), zato je kapetanski trak nosil Aleksander Rajčević. Na drugi strani so na Štajersko pripotovali opogumljeni Primorci, ki so pod vodstvom novega trenerja, Italijana Rodolfa Vanolija, v zadnjih šestih tekmah dosegli štiri zmage in dva neodločena izida.

Toda za kaj več od bledega pariranja vijoličnim na njihovem stadionu bi morali Primorci pokazati precej več. Desetka Maribora Agim Ibraimi je že v 9. minuti zatresel mrežo Igorja Neneziča, v 64. minuti pa se je poigral s primorsko obrambo v kazenskem prostoru gostov in Nikoli Komazecu omogočil, da je dosegel svoj tretji gol v tem prvenstvu. Ko je 1500 gledalcev v Ljudskem vrtu že vstajalo s sedežev, je Ibraimi z natančnim strelom s kakšnih 20 metrov zapečatil usodo kanarčkov z Obale. Mariborčani, ki morajo to jesen odigrati še dve zaostali tekmi, bodo že v sredo gostovali v Domžalah.

Nogometaši Olimpije so na stadionu Ob jezeru v Velenju še tretjič v sezoni premagali Velenjčane. Tokrat je bil mož odločitve 18-letni Andraž Šporar, ki je v 47. minuti pred 1500 gledalci zabil edini gol, njegov sedmi v tem prvenstvu. Velenjčani so sicer imeli po izključitvi Olimpijinega Matica Finka v 70. minuti nekaj priložnosti za izenačenje, a so zmaji ohranili mrežo nedotaknjeno in so še naprej trdno na drugem mestu prvenstvene razpredelnice.

Stanje v 1. SNL po 20 krogih
Izidi 20. kroga 1. slovenske nogometne lige: Gorica – Mura 05 2 : 0 (300 gledalcev), Domžale – Celje 1 : 2 (550 gledalcev), Triglav – Aluminij 0 : 0 (300 gledalcev), Rudar – Olimpija 0 : 1, Maribor – Luka Koper 3 : 0 Vrstni red: Maribor (dve tekmi manj) 44 točk, Olimpija 38, Luka Koper 32. Domžale (tekma manj) 31, Celje 28, Triglav 23, Gorica 22, Aluminij 21, Rudar (tekma manj) 20, Mura 05 17.

Liga toplo-hladno

Nogometaši Mure 05 so zapravili prvo priložnost v tem prvenstvu, da bi se otresli dna lestvice, toda na gostovanju pri neposrednem tekmecu v Novi Gorici so pred 300 gledalci prejeli grenko pilulo. Prvi strelec Gorice Dejan Žigon (9 zadetkov), ki se je mučil s strelskim postom vse od 15. septembra, je črno-bele iz Prekmurja kar z dvema zadetkoma pribil na zadnje mesto do nadaljnjega. V sodnikovem podaljšku so imeli muraši sicer priložnost za častni zadetek z enajstmetrovke, a je Vasja Simčič obranil strel Damjana Boharja. Navijačem prekmurskega moštva lahko vsaj malce upov obudi ponovno igranje Nusmirja Fajića, ki bi lahko izdatno pomagal v boju za obstanek v prvi ligi, če bo le ostal v Fazaneriji in ujel nekdanjo golgetersko formo.

Tudi Domžalčani in Celjani so še enkrat potrdili, da ne zmorejo konstantnih predstav, temveč igrajo po sistemu toplo-hladno. Domžale so denimo v prejšnjem krogu v gosteh premagale Olimpijo, zdaj pa je mlado moštvo trenerja Steva Mojsilovića doma pred 550 gledalci klonilo proti Celju, ki je izgubilo zadnji dve prvenstveni tekmi. Tokrat je imel trener gostov Marijan Pušnik spet dober nos pri menjavi v končnici tekme: v 78. minuti je namesto Gregorja Bajdeta, strelca prvega zadetka, pri izidu 1:1 poslal v igro Luftija Bilalija, ta pa je dosegel zmagoviti zadetek po desetih minutah igre. Na tej tekmi sta se od aktivnega sojenja poslovila Andrej Tratnjek in Jožef Gabor.

Deli s prijatelji