TEKMECI

Ibrahimović strl Estonce, Slovenci mu bodo sledili

Objavljeno 06. september 2014 14.35 | Posodobljeno 05. september 2014 19.24 | Piše: Rok Tamše

Tekmeci slovenskih nogometašev pred startom kvalifikacij za EP izgubili generalko s Švedsko.

Zlatan Ibrahimović.

Potem ko je dal jasna navodila vsem izbrancem, ki so se pripravljali na medsebojno tekmo 2x20 minut, se je selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec povzpel na vrh tribune kranjskega stadiona, da bi bolje videl, kako se igralci gibljejo po linijah, ali je v vsakem trenutku formacija moštva na igrišču takšna, kot si jo je zamislil. Za ponedeljkovo operacijo Estonija v Talinu Srečko Nacionale pripravlja peklenski načrt za prvo zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Vsi v ekipi so si enotni, da morajo na Baltiku vpisati vse tri točke, če hočejo resno računati na mesta, ki vodijo proti euru. Spremenljivo vreme s pogostim dežjem selektorja in igralcev ne dela muhastih, vztrajno ponavljajo igralne kombinacije za uspeh. Včeraj so bili na igrišču v Lescah le dopoldne.

Elitna slovenska selekcija bo imela za obračun na A. Le Coq Areni, ki ima 9692 sedežev, pripravljene vsaj tri igralne sisteme. Katanec se bo verjetno odločil za začetnega po ogledu posnetka prijateljske tekme, ki sta jo Švedska in Estonija odigrali v četrtek v Stockholmu, h kateri se še vrnemo. Selektor te dni v Kranju in Lescah preizkuša sisteme 4-1-4-1, 4-2-3-1 in 4-4-2. Če se bi odločil za drugega (morda je najverjetnejši), bi v udarni postavi lahko bili Samir Handanović, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Miral Samardžić (Branko Ilić), Andraž Struna, Jasmin Kurtić, Rajko Rotman, Valter Birsa, Josip Iličić, Kevin Kampl in Milivoje Novaković. Spomniti velja, da tokrat v reprezentanci manjkata dva bočna igralca na levi strani, sicer standardna člana prve enajsterice Bojan Jokić (poškodba) in Andraž Kirm (šele pred dnevi našel nov klub, Omonio iz Nikozije). Tako na položaju branilca v poštev pride Struna, pa tudi Mitja Viler, še več alternativ obstaja za Kirmov položaj v zvezni vrsti (Iličić, Kampl in Damjan Bohar).

Estonija ima
 nekaj švedskega

Izbrana vrsta Estonije, ki jo od decembra 2013 vodi 38-letni Šved Magnus Pehrsson, je torej igrala pripravljalno tekmo s Švedsko. Zanimivo glede Pehrssona je še, da je aprila 2013 odstopil kot trener švedskega kluba Djurgardens, domnevno zaradi groženj, a policijska preiskava tega ni potrdila. No, v reprezentančnem dvoboju je selekcijo pod vodstvom rojaka torpediral kar prvi zvezdnik Švedske Zlatan Ibrahimović, ki je zabil oba gola za zmago 2:0, s tem pa postal tudi rekorder v svojem nacionalnem moštvu s 50 zadetki (prej je bil kar 82 let rekorder Sven Rydell z 49 goli).

Estonija, ki bo tudi proti Sloveniji igrala brez poškodovanega prvega vezista Konstantina Vassiljeva (poznamo ga iz obdobja igranja za lendavsko Nafto in Koper), je začel z naslednjo enajsterico: Sergej Parejko, Igor Morozov, Karol Mets, Ken Kallaste, Ilja Antonov, Sergej Zenjov, Martin Vunk, Ragnar Klavan, Taijo Teniste, Joel Lindpere, Henri Anier (v drugem polčasu so igrali še Enar Jääger, Henrik Ojamaa, Ats Purje, Gert Gams, Kaimar Saag in Aleksandr Dmitrijev). Anier se je včeraj na twitterju pohvalil, da je po tekmi dobil dres Ibrahimovića, kar ga bo verjetno še dodatno motiviralo za obračun s Slovenci.
 

Deli s prijatelji